Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:16, 25. 11. 2019.

| Društvo

U KC Niš ugradnjom implanta omogućili deci da prvi put čuju

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
orl implant
Đorđe će prvi put moći da čuje glas svoje majke; foto: KC Niš

Nakon kraće pauze, u niškom Kliničkom centru ORL specijalisti su ponovo počeli da operacijom ugrađuju kohlearni implant zahvaljujući kojem mališani rođeni sa oštećenim ili bez sluha mogu ponovo ili prvi put mogu da čuju glasove i druge zvuke.

Kako saopštavaju iz KC Niš, krajem prošle nedelje na ORL klinici su urađena dva ovakva zahvata, a prvi pacijenti bila su dva dečaka iz Prokuplja i Grdelice, koji se prema rečima lekara i porodice osećaju dobro i za koje se nadaju da će postoperativni tok biti potpuno uspešan.

Jedan od pacijenata kojem je ugrađen implant je 6-godišnji Đorđe Trajković iz Prokuplja koji već četiri godine čeka na priliku, da normalno čuje.

On je od rođenja imao problem sa sluhom, samo što mi to, nažalost, nismo odmah znali, već smo tek u njegovoj drugoj godini života to primetili, nakon čega smo odmah počeli sa rehabilitacijom, vežbama i lečenjem na niškoj ORL klinici. Sada, kada smo konačno uspeli da Đorđe dobije preko potrebni implant, nadamo se najboljem i zasada se stvari odvijaju baš kako treba - navodi majka dečaka Danijela Trajković.

Đorđa iz Prokuplja i još jednog petogodišnjaka iz Grdelice, operisao je specijalista ORL Klinike niškog Kliničkog centra, prof. dr Milan Stanković, zajedno sa svojim kolegom i prijateljem iz prestonice, direktorom Klinike za ORL i MFH u Kliničkom centru Srbije, prof. dr Nenadom Arsovićem.

Operativni program se svakako nastavlja, jer imamo još šestoro mališana, kojima je ovaj zahvat neophodan, tako da je plan, da u ponedeljak naši specijalisti, ugrade implant dečaku iz Preševa, koji je takođe na listi, a potom nastavljamo po predviđenom planu - direktor ORL Klinike KC Niš Dušan Milisavljević.

Prema rečima stručnjaka, kohlearni implant predstavlja tehnologiju koja može da, gotovo potpuno povrati funkciju ljudskog čula sluha. ORL stručnjaci navode da cena jednog kohlearnog implanta na tržištu iznosi i do 20.000 evra, a sve troškove snosi država, odnosno RFZO.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    11:33 // 25. 11. 2019.

    Napokon nešto humano i pametno.Za razliku od dečije interne klinike, Orl klinika osoblje i sve ostalo je za svaku pohvalu kada su deca u pitanju.Svaka čast

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: