Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 27. 3. 2020.

| Društvo

U Leskovcu i Vranju pripremaju dodatne prostorije za smeštaj obolelih od korone

Autor:B. Stamenković, M. DejanovićIzvor:Južne vesti
dom učenika srednjih škola leskovac
U Leskovcu se nadaju da im dodatni smeštajni kapaciteti neće trebati, foto: B. S.

Ukoliko se popune smeštajni kapaciteti Bolnice u Leskovcu, oni za koje se sumnja da imaju virus korona ili oboleli sa lakom kliničkom slikom biće smeštani u Dom učenika srednjih škola. Dodatne prostorije spremaju se i u Vranju, a u tom gradu je određena zgrada stare hirurgije.

Štab za vanredne situacije naložio je nadležnima u leskovačkom Domu da u što kraćem roku pripreme prostoje za potencijalni prihvat osoba ugroženih od infekcije. Koliki su smeštajni kapaciteti ove ustanove i kada će sve biti spremno, za sada ne preciziraju.

Obavezuje se rukovodstvo ove ustanove da obavesti učenike i njihove roditelje da se stvari koje su ostale posle iseljenja mogu preuzeti u propisanim rokovima. Prilikom preuzimanja stvari obaveza je ustanove da osigura bezbedan način, preporučeni razmak između lica koja dolaze po stvari i što kraće zadržavanje u ustanovi i sve ostale zaštitne mere - navodi se u odluci.

Ukoliko učenici ne mogu doći po svoje stvari, one će biti spakovane, adekvatno obeležene i uskladištene na bezbedan način.

Ova ustanova priprema se po naredbi Ministarstva, ali u Štabu za vanredne situacije kažu da se nadaju da im dodatni smeštajni kapaciteti neće trebati.

Svi želimo da do te potrebe ne dođe, ali smo dužni da se za nju pripremimo - rekli su u Štabu.

Inače, pacijenti se u Leskovcu smeštaju na Infektivno odeljenje, dok se teži slučajevi šalju u niški Klinički centar.

Dodatne prostorije pripremaju se i u Vranju, a za to je određena zgrada stare hirurgije. Prema rečima direktorke Zdravstvenog centra Ljiljane Antić, na raspolaganju im je i Hotel “Pržar”. stara hirurgija vranje Nameštaj donirao "Simpo", foto: M. D.

Staru hirurgiju opremamo u slučaju da je potrebno da se pacijenti zaraženi korona virusom izoluju. Od Simpa smo dobili i Hotel “Pržar” u slučaju povećanja pacijenata, tu bismo smestili ili zaražene pacijente ili naše hronične pacijetne ukoliko ne bude bilo mesta u Domu zdravlja. Za sada imamo mesta na Infektivnom i Grudnom odeljenju. Najteže pacijente upućujemo u Klinički centar Niš - kaže Antićeva.

Nameštaj za opremanje zgrade stare hirurgije obezbedio je Simpo, a Antćeva kaže da je u planu još donacija od ove kompanije.

Prema poslednjim podacima u Jablaničkom osobu od virusa korone obolelo je troje ljudi, dok je 649 ljudi u samoizolaciji. U Pčinjskom okrugu ima 13 obolelih, a među njima su i 2 medicinska radnika.

Podsetimo, za prijem obolelih od virsa korona pripema se i Hala “Čair” u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: