Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 28. 6. 2022.

| Društvo

U Leskovcu i vlast i opozicija protiv fabrike za preradu opasnog otpada, a država - za

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
opasan otpad elektronska industrija
Leskovački Vodovod i Odeljenje dali negativno mišljenje, resorno ministarstvo dalo odobrenje za gradnju; foto: T. R.

Odbornik Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” Nenad Zdravković upozorio je Leskovčane da je Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo gradnju fabrike za preradu opasnog otpada iza nekadašnje fabrike RUL, gde se nalazi i rezervni bunar za vodu. Da Leskovcu predstoji gradnja fabrike potvrdio je i gradonačelnik Goran Cvetanović, koji ističe da su Vodovod i Odeljenje za zaštitu životne sredine dali negativno mišljenje, ali da je resorno ministarstvo odobrilo gradnju.

Po rečima Zdravkovića javna rasprava na temu gradnje fabrike za preradu ambalaže koja se sastoji od opasnog otpada zakazana je za 29. jul, a kako kaže ta odbornička grupa učestvovaće u raspravi i pokušaće na sve načine da spreči zagađenje vode koju građani piju.

Moramo to da sprečimo, stručnjaci koje poznajemo i koji su sa nama će sigurno učestovati na javnoj raspravi. Mi znamo da su i Vodovod i Odeljenje za ekologiju dali negativan odgovor zbog toga što se tu nalazi rezervni bunar za vodu u Leskovcu koji je takođe povezan sa ostalim bunarima i građani piju tu vodu. Ako to prođe, mi ćemo da pijemo zagađenu vodu - rekao je Zdravković.

On je podsetio i da se u Zelenoj zoni gradi fabrika Erenli koja će se baviti između ostalog i proizvodnjom guma, što je takođe štetno, a pogotovo ako se zna i da se u blizinu te fabrike, na manje od 500 metara nalazi bunar za vodu kojom se snabdevaju stanovnici naselja Bobište. Skupština Leskovac Vlast i opozicija u zajedničkom cilju - odbrana Leskovca; foto: M. M.

Sa opozicijom se konačno složio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je kazao da će pokušati da spreči gradnju fabrike za preradu opasnog otpada, ali i da se zajedničkim snagama tome stane na put.

U pravu ste potpuno, imate tačne podatke i sve što ste rekli o otrovnim materijama je tačno. Mi smo kao Grad dali negativan odgovor, Ministarstvo je dalo pozitivan i sad je nama da se borimo. Borićemo se, ako vi želite možete sa nama, da sprečimo da Leskovac bude centar za preradu opasnog otpada - kaže Cvetanović.

Iz Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” podsetili su i na problem sa deponijom Željkovac, ali i izneli su i zamerke što mnogi od projekata koji su se u prošloj i ovoj godini nalazili na spisku kapitalnih investicija nisu započeti, a kako kažu, veliko je pitanje i hoće li se sa realizacijom tih predloga ikada započeti.

Takođe, odbornici su na jučerašnjem zasedanju Skupštine usvojili prošlogodišnji budžet koji je ostvaren sa 98,2%, ali i rebalans ovogodišnjeg koji se uvećava za 566 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    19:27 // 29. 6. 2022.

    Locirajte fabriku kod fabrike za preradu otpadnih voda,a Ne na vodozahvatu!?A 1800 radnih mesta nije da se"pusti niz vodu".

  • Gaga

    19:23 // 29. 6. 2022.

    Problem je u lokaciji!?Ko je toliko lud da,za lokaciju izabere rezervni vodozahvat!Novi"bunar"ste iskopali,u star ne pljujte Leskovcani!

  • Filozof

    19:07 // 28. 6. 2022.

    Najsavremenija fabrika za preradu opasnog otpada po zastateloj tehnoligiji uposlice 1.869 radnika a Leskovac postati jos bolje mesto za zivot Leskovcana ...
    Rio Tinto Vam smetao nije pa nece ni fabrika, verujte predsedniku stranke i resornom ministarstvu jer oni znaju sta je za Vas dobro ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: