Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:37, 10. 8. 2018.

| Društvo

U Leskovcu nema povećanja broja maloletnih delikvenata

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
centar za socijalni rad Leskovac
Na godišnjem nivou oko 200 slučajeva maloletničke delikvencije u Leskovcu, foto: B. Antić

Prema podacima Centra za socijalni rad u Leskovcu, već nekoliko godina unazad broj dece koja pokazuju poremećaje u ponašanju je konstantan. Otprilike je to, kažu, 200 deteta na godišnjem nivou, a više od polovine njih, nakon savetodavnog rada, popravi svoje ponašanje.

Nema velikih promena u broju maloletnih delikvanata u poslednje 3 godine, priča specijalni pedagog i rukovodilac Službe za zaštitu dece i mladih Desanka Mitić, a sve je manje težih slučajeva kršanja zakona.

U ovoj i prethodnoj godini imali smo samo po jedan slučaj gde je maloletnih završio u vaspitno-popravnom domu. Uglavnom su u pitanju lakši prekršaji, situacione prirode, gde se nakon rada, u koji su obavezno uključeni roditelji, dete više ne vraća na delikventno ponašanje - objašanjva Mitićeva.

Centar za socijalni rad, kaže Mitićeva, radi sa dve grupe, sa decom do 14 godina koja nisu krivično odgovorna i sa onima sa navršenih 14 i više godina koja mogu da odgovaraju. Kod prve grupe, objašnjava ona, primenjuju se mere porodično-pravne zaštite koje obuhvataju savetodavni rad sa detetom i porodicom, dok su sankcije i kod onih krivično odgovornih nerestriktivne.

Mali je broj slučajeva koji iziskuje udaljavanje iz društva i teže mere sankcionisanja. Sve mere usmerene su na pozitivan razvoj i vaspitanje deteta koje treba da popravi svoje ponašanje - kaže Mitićeva.

Što se digitalnog nasilja tiče, bilo je svega 2 prijave za dve godine. Vršnjačko nasilje je češće, ali se Centar uključuje u težim slučajevima, kada škole ne mogu da “izađu na kraj” sa problematičnom decom, mada je i njihov broj u opadanju.

Osim policije, od kojih najčešće stižu prijave, o problematičnom ponašanju ih obaveštavaju i sami roditelji, kao i komšije.


Nestabilnost u porodici i siromaštvo najveći “okidači”

Poremećaji u ponašanju javljaju se uglavnom u nekom tinejdžerskom dobu, od 12 do 14 godina, objašnjava Mitićeva, a “okidači” za takvo ponašanje najčešće dolaze iz siromašnih i disfunkcionalnih porodica.

Kada imate porodicu koja se bori za egistenciju, kada su narušeni partnerski odnosi ili su u pitanju nepotpune porodice, onda deca odrastaju u sredini punoj stresa, u kojoj ne mogu da dokuče šta su prave vrednosti, niti znaju kako da se izbore sa nezadovoljstvom i tada dolazi do ispoljavanja ponašanja koje nije primereno - kaže Mitićeva.

Saradnja sa roditeljima je, kaže, dobra i oni se uglavnom pridržavaju datih instrukcija. Deca nekada burnije reaguju i ne žele da sarađuju, ali se kroz rad sa savetnicima, kaže, napravi spona u komunikaciji između roditelja i deteta i u velikom broju slučajeva ponašanje se popravi.


Deca najčešće kradu i upadaju u tuče

Ranijih godina, priča Mitićeva, češće je dolazilo do tuča velikih razmera, jer su se deca delila na grupe koje su se međusobno sukobile. U današnje vreme, kaže ona, delikvencija se najčešće ogleda u krađama i remećenju javnog reda i mira.

Količina i nivo nasilja ranije su bili mnogo veći. U tučama su učestvovale velike grupe dece i češće je dolazilo do ozbiljnih povreda. Danas se mnogo više i brže reaguje, tako da se problem rešava odmah, što ne dozvoljava ekaliranje u teže oblike nasilja - kaže Mitićeva.

Deca se uglavnom upuštaju u krađe, što se upravo povezuje sa, kaže ona, teškom finansijskom situacijom u porodici.

Najvažnije je, dodaje, da roditelji i okolina obrate pažnju i da, ukoliko primete da ponašanje deteta izlazi iz okvira koje je dozvoljeno, a ne mogu sami uticati na to, dođu u Centar, gde će im stručne službe pomoći u rešavanju problema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: