Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 22. 2. 2022.

| Društvo

U Leskovcu održano 600 akcija čišćenja divljih deponija, za one najveće rešenje video-nadzor

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Čišćenje deponija
Smeće se nakon čišćenja deponija opet vraća, kamere rešenje; Ilustracija; foto: B. A.

Tokom proteklog vikenda u Leskovcu je, počev od 2013. godine, održana 600. akcija čišćenja divljih deponija, za šta je, kako se navodi na gradskom sajtu, Leskovac od Ministarstva zaštite životne sredine istaknut kao primer dobre prakse. Ipak, deponije koje se očiste u tom gradu već za nekoliko dana opet su pune smeća, te je rešenje koje su predložili nadležni - postavljanje sigurnosnih kamera na mestima gde su nekada bile deponije.

Deponije u naselju Slavka Zlatanovića, na Hisaru ili ona u Radničkom naselju samo su neke za koje nadležni iz Odeljenja za zaštitu životne sredine nemaju trajno rešenje. Skoro svako selo u okolini Leskovca takođe ima svoju deponiju, a nakon što one budu delimičmno ili potuno očišćene, kako tvrde građani, već kroz koji dan smeće i otpad su opet tu, kao da nije ni čišćeno.

Problem na koji Leskovčani već godinama unazad ukazuju veći je tokom letnjih meseci, kada često dolazi i do požara na deponijama, pa se građani često pitaju od čega je dim i šta gori.

Prošlog vikenda organizovana je 600. akcija čišćenja deponije od 2013. godine, a među 2.000 prijava koje su stigle resornom ministarstvu da postoje divlje deponije, nijedna nije bila iz Leskovca, zbog čega je taj grad na sastanku svih gradonačelnika i predsednika Opština istaknut kao primer dobre prakse.

I u narednom periodu će se nastaviti sa sanacijom i revitalizacijom ugroženih područja grada kroz redovne aktivnosti i vikend akcije uređenja javnih površina u organizaciji Odeljenja za zaštitu životne sredine i Komunalne milicije, JKP Komunalac i kompanije PVV, zahvaljujući kojima je deponovano preko 6.000 tona otpada - rekao je Cvetanović.

On je dodao i da su mnoge deponije očišćene potpuno, da se na tim mestima sada nalaze dečja igrališta, kao i da je posađeno 3.600 sadnica topole i četinara.

Kako bi se povratak divljih deponija sprečio, iz Ministarstva za zaštitu životne sredine predložili su i postavljanje sigurnosnih kamera.

Podsetimo, tokom prošlog leta u Leskovcu i okolini vatrogasci su imali pune ruke posla oko gašenja požara na divljim deponijama, dok je 2019. godine Grad dao kompaniji Por Verner i Veber, koja u Leskovcu sakuplja, reciklira i deponuje smeće, 15.000 metara građevinskog zemljišta za proširenje regionalne deponije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lebanac

    17:17 // 22. 2. 2022.

    600!? Pa to je na svakih par stotina metara jedna deponija! Pre će biti 60 a verovatno je bilo 6. Nego, ko vodi opštinu, a to je i napredni običaj, lagati a da se ne trepne, je sasvim normalno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: