Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:47, 12. 7. 2018.

| Društvo

U Leskovcu zatvoreno 10 državnih apoteka, ostaju da rade samo dve

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
apoteka leskovac
Katanac stavljen na 10 objekata, foto: B. A.

Finansijska propast gradske Apoteke u Leskovcu dovela je do toga da u ovom gradu bude zatvoreno čak 10 javnih apoteka, pa nastavljaju da rade samo dve, a nijedna zasad neće dežurati noću. Ubuduće će raditi apoteka "Hipokrat" kod Doma zdravlja i apoteka u sklopu Dečjeg dispanzera.

Ova ustanova je dužna oko pola milijarde dinara, a problem je, objašnjava v.d. direktora Živorad Denić, što se knjige u poslednjih godinu dana nisu redovno vodile, pa se zna samo okvirna cifra koja se duguje za nabavku lekova.

Osim dobavljačima, dodaje Denić, ustanova duguje 16 plata zaposlenima. Zato se čak 43 od preostalih 47 radnika prijavilo da ode iz ove ustanove, uz socijalni program koji će im isplatiti država.

Okvirna dugovanja Apoteke, i prema dobavljačima i prema radnicima su 500 miliona dinara. Deo ljudi će otići, a Ministarstvo zdravlja će, preko RFZO-a, obaveze prema njima isplatiti. To je cifra od oko 70 miliona dinara - kaže Denić.

Direktor Apoteka objašnjava i da je usvojena nova sistematizacija, prema kojoj bi u apotekama koje će nastaviti da rade trebalo da bude angažovano 15 ljudi, te planira da ipak zadrži nekog od onih koji su se prijavili za socijalni program. U apotekama je trenutno popis, priča Denić, kako bi ustanovili kojih sve lekova ima i šta je u upotrebi. centralna apoteka Trenutno se u apotekama radi popis, foto: B. A.

Što se tiče duga prema dobavljačima, Denić kaže da će se najverovatniije uraditi revizija, nakon čega će biti reči o vraćanju para. Inače, zbog ovih dugova u apoteke ne stižu novi lekovi.


"Državne apoteke propadaju od kad su privatne počele da primaju recepte"

Direktor Denić, koji je skoro preuzeo funkciju od Dragana Stamenkovića, smatra da je Apoteka propala zbog lošeg rukovođenja, ali i zbog velike konkurencije na tržištu. Konkurenciju su dobili, objašnjava, onda kada su privatnici počeli da izdaju lekove na recept.

Državne apoteke ranije su lepo poslovale, jer su jedine izdavale lekove na recept i time su imale osiguranu zaradu. Problemi su počeli onda kada su recepte počele da izdaju i privatne apoteke, a državne se nisu prilagodile, nego su plate zaposlenih ostale visoke, pazari su se smanjivali, a dugovanja povećavala - ističe Denić.

Inače, prošle godine je iz ove ustanove otišlo 114 ljudi. Za njihove otpremnine i zaostale zarade plaćeno je 68,4 miliona dinara.


Građani češće idu u privatne apoteke jer daju popuste i bolje su snabdevene

Leskovčani lekove radije nabavljaju u privatnim apotekama, jer kako kažu, tamo često daju popuste i imaju akcije na određene proizvode. apoteka Građani po lekove najčeđće idu kod privatnika; Ilustracija; Foto: Wikimedia

67-godišnja Mira Nikolić kaže da po lekove ide do najbliže apoteke, jer sada ih većina izdaje na recept.

Ranije su postojale samo državne apoteke, pa smo samo tamo i išli. Međutim, od kako su se proširili privatnici, najlakše mi je da odem do najbliže. U komšiluku mi je, a i sada me već znaju deca što tamo rade. Već su naučila koju terapiju uzimam. Tamo idem i jer često imaju popuste na lekove koji se ne uzimaju na recept - objašnjava Nikolićeva.

I prema rečima mlađih Leskovčana, češće idu kod privatnika, jer pored lekova, nude i različite proizvode za bebe i decu. Kako kaže 30-godišnja Vesna Arsić, poslednji put je u državnu apoteku ušla pre nekoliko godina koja nije bila dobro snabdevena.

Bilo je to pre nekoliko godina, više se ni ne sećam šta mi je trebalo. Oni to svakako nisu imali, te sam otišla u apoteku pored. Od tada uvek idem kod privatnika. Neke stvari su im jeftinije, a tu često uzimam pampers i dečji program, pa i na to dobijem dodatni popust - kaže Arsićeva.

Osim dve državne apoteke koje će raditi, u Leskovcu ima oko 40 privatnih.


Bez dežurnih apoteka u Leskovcu

Iako Leskovac ima oko 80.000 stanovnika, u ovom gradu više ne postoji apoteka koja dežura 24 sata dnevno. Objekat kod Doma zdravlja nekada je imao dežurni šalter, ali je zbog finansijskih problema radno vreme skraćeno.

Prema rečima v.d. direktora Denića, nakon što uspostave red u ovoj ustanovi, pokušaće da uvedu i noćnu smenu.

Taj problem postoji odavno. Svakako ćemo pokušati da uspostavimo i noćna dežurstva. Mada, po meni, i ostale, privatne apoteke, treba da se dogovore i formiraju bar u jednom objektu noćnu smenu - kaže Denić

I nekoliko privatnih apoteka radilo je u noćnoj smeni, no zbog, kako kažu, čestih upada lopova, rešili su da svoja vrata zatvaraju 1 sat iza ponoći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostadin

    08:09 // 14. 12. 2020.

    Državne apoteke propadaju od kad su apotekari i yaposleni pokrali sve [to su mogli . Godinma prodaju lekove a dobavlja;ima ništa ne plaćaju. Propale su sve državne apoteke po Vojvodini iz istog razloga. A taj je da apoteka ima zaposleno više radnika nego što je potrebno, dele sav pazar od prodaje u lične dohotke i ne plaćaju dobavljačima. Apoteka ŽIVI od zarada a to je razlika u ceni. Jasno .

  • bata

    13:27 // 14. 7. 2018.

    najobičniji lopovluk, i niko ne odgovara, a istovremeno ljude za dug od 200 € teraju u smrt.

  • Nemanja

    21:28 // 13. 7. 2018.

    Pitacemo Zarka, Vlajka i Bulata sto dozvoljavaju da NiskaApotekarska propada.Oni sve znaju o njemu koji je strucnjak a i karakter. Fingira 6mesecni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: