Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 10. 1. 2020.

| Društvo

U Leskovcu otkrivena spomen-česma stradalima u ratovima devedesetih

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
spomen cesma leskovac
Otkrivena spomen-česma, foto: Bojana Stamenković

Na platou preko puta Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, dvadeset godina nakon završetka NATO bombardovanja, otkrivena je spomen-česma stradalima u ratovima od 1990. do 1999. godine.

Uz prisustvo velikog broja Leskovčana, pripadnika vojske i policije, sveštenstva i porodica stradalih, spomenik su otkrili članovi boračkih udruženja. Jedan od članova Slobodan Stanković rekao je da su 20 godina čekali da se ostavi trag onima koji su se borili za svoju zemlju i koji su to zaslužili.

Jeste da je dosta vremena prošlo, 20 godina kako smo se borili, ali zahvalni smo što je konačno ostavljen trag, jer nije mrtav borac koji je umro, već onaj koji je zaboravljen. Mi ovom prilikom kažemo nismo ih zaboravili i nek im je večna slava - rekao je Stanković.

spomen cesma Svečanosti prisustvovao veliki broj građana, foto: Bojana Stamenković Svečano otkrivanje spomen-česme prošlo je uz prigodan program, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da su svi zahvalni onima koji su dali svoje živote i branili otadžbinu u oružanim sukobima devedesetih na ovim prostorima.

Stati ovde danas pred ovaj spomenik i pred svima vama, pred istorijom i Srbijom za koju su se naši sunarodnici borili to je više od časti, to je obaveza da prema njima uvek osećamo dug, nenaplativ i večan. Možda reč i spomenici ne mogu u potpunosti sačuvati uspomene na pale borce i žrtve njihovih najbližih, ali su način da se od zaborava otrgne njihova hrabrost, posvećenost i ljubav prema svojoj zemlji - rekao je Cvetanović.

Inicijativu za izradu i postavljanje spomenika pokrenuli su Gradski odbor SUBNOR-a i Organizacija boraca veterana 1991-1999.

Spomen-česma idejno je rešenje diplomiranog vajara Bojana Konstantinovića iz Leskovca. Izrada i postavljanje koštali su oko 5 miliona dinara, a plaćeni su novcem poreskih obveznika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bivsi srbin

    14:00 // 12. 1. 2020.

    Ovo je kao kad bi podigli spomenik onima sto su ginuli u WW2 na strani Hitlera u Nemackoj.Sramota!

  • Ratni veteran

    01:07 // 11. 1. 2020.

    Ginuli naj bolji da bi vladali naj gori.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: