Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 18. 2. 2022.

| Društvo

U Leskovcu počinje merenje štetnih PM čestica u vazduhu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Zagađen vazduh
Za opozicuju Akcioni plan nije prihvatljiv Ilustracija: foto: Arhiva JV

Kako bi u narednim godinama pokušali da smanje zagađenost vazduha u Leskovcu, Odeljenje za zaštitu životne sredine donelo je kratkoročni Akcioni plan koji podrazumeva da se smanji zagađanje iz gradskih kotlarnica i individualnih ložišta, ali i da se redovno vrši kontrola zagađenosti vazduha i merenje PM čestica. Akcioni plan usvojen je i na poslednjem zasedanju Skupštine, a odbornici opozicione grupe ”Za Leskovac zajedno” uputili su niz kritika na čitav plan.

Iz Odeljenja za Zaštitu životne sredine podsećaju da najveći problem povećanja koncentracije čađi potiče iz individualnih ložišta i da je loženje jako teško kontrolisati, te će pokušati da apeluju na građane da koriste čvrsto gorivo za zagrevanje svojih domova, da očiste svoja grejna tela i odžake pre početka grejne sezone, ali i da ih održavaju za sve vreme trajanja grejne sezone.

Cilj doneošenja kratkoročnog Akcinog plana da se u danima ili periodima kada je vazduh ocenjen dnevnom ocenom zagađen ili jako zagađen primene kratkoročne mere, kako bi se koncentracije zagađujuće materije smanjile i po mogućstvu dovele na nivo ispod graničnih ili maksimalno dozvoljenih vrednosti. U tom smislu se primenjuju sedam usvojenih kratkoročnih mera koje su sastavni deo Akcionog plana i to su smanjenje zagađenja poreklom iz gradskih kotlarnica i individualnih ložišta; redovna kontrola ložišta i efikasnosti sagorevanja; sprovođenje redovne kontrole emisije zagađivača; kontrola goriva koja se koriste za loženje u kotlarnicama; kontrola primene zakona u vezi zabrane spaljivanja sekundarnih sirovina; redovno održavanja komunalne higijene i organizovanje akcija uklanjanja divljih deponija - kažu nadležni.

Iz Odeljenja za zaštitu životne sredine ističu da će se zagađenost vazduha po prvi put meriti u 2022. godini, pošto je Leskovac bio među gradovima u Srbiji koji ne mere koncentraciju PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu, zbog čega su građani početkom novembra krenuli sa potpisivanjem peticije.

Programom za 2022.godinu je predviđeno da se na ovom mernom mestu sprovedu indikativna merenja u trajanju od 56 dana (osam nedelja ravnomerno raspoređenih tokom godine). Predviđeno je da se merenja izvrše u januaru, februaru, martu, maju, julu, oktobru, novembaru i decembru. Rezultate o izvršenim merenjima PM 10 kroz izveštaje će zvanično dostavljati Zavod za javno zdravlje Leskovac - navode nadležni.

Zamerke i kritike na Akcioni plan na sednici Skupštine dao je odbornik Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” Dragoljub Živković, jer, kako je rekao, plan nije dovoljno dobro urađen, ali i vremenski ograničen, te je predložio da on bude vraćen na doradu.

Akcioni plan nije odgovorio zadatku i po mnogo osnova nije zadovoljio. Kaže se u planu za godinu dana, a možda i više, ali se ne pojašnjava koliko je to više, dve, tri, pet godina? Akcioni planovi moraju da budu jasno definisani i uglavnom su oni tehno-ekonomske strukture, što znači da moraju da se definišu mere, rokovi i orijentaciona cena za izvršenje planova, što znači da mere moraju biti finansijski predviđene u budžetu Grada Leskovca. Ništa od toga nije urađeno, a budžet je već usvojen, pa zato mislim da treba da se još dorađuje - rekao je Živković.

Podsetimo, koliko je vazduh zagađen u Leskovcu pokazala su i pamučna pluća koja su za samo tri nedelje promenila boju, a posle 5 godina konačno će biti postavljanje mernie stanice za kvalitet vazduha.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    16:06 // 18. 2. 2022.

    Ovo je magla od gasa, a ne zagađenje.
    Naselje je kompletno gasifikovano i većina se i greje na gas. Znam tačno gde je fotografisano...
    Mogli bi da promenite sliku sledeći put.

    • Stale

      16:49 // 18. 2. 2022.

      To je obicna magla.

  • Stanko

    12:49 // 18. 2. 2022.

    Svi oni koji burgijaju u Leskovcu da se postave te merne stanice verovatno i ne sanjaju da sve to vodi ka tome da u buducnosti placaju neku novu taksu na ogrev. Npr. da ima se svaki kubik ogrevnog drveta optereti sa par hiljada dinara...

    • Drvoseča

      14:04 // 18. 2. 2022.

      Neće takse,dok god ima drveta u šumi, a brzo će nestane ako se nastavi opšta pljačka i pustošenje privatnih braništa i državne šume od uigranih ekipa!

  • superhik

    10:04 // 18. 2. 2022.

    Sta ce im merne stanice? Ionako ce Mesko ako mu ne odgovaraju brojke da upisuje normalne vrednosti :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: