Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:12, 1. 5. 2018.

| Društvo

U Leskovcu se već 122 godine obeležava Međunarodni praznik rada

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
1. maj
Dvadesetak radnika prvi put se u Leskovcu okupilo 1897. godine, foto: ilustracija/ wikimedia

Nedugo nakon velikih protesta radnika u Čikagu, koji su na ulice izašli kako bi izborili svoja prava na veću nadoknadu i bolje uslove rada, 1897. godine u Svetoilijskom parku u Leskovcu okupilo se dvadesetak radnika koji su toga dana zvanično prvi put obeležili 1. maj.

Na ovom okupljanju, priča sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije za više gradova i opština sa sedištem u Leskovcu Jovica Nedeljković, govorili su trgovački radnik Jorči Jovanović, krojački radnik Laza Stojanović i osnivač i predsednik prve leskovačke krojačke zadruge, učitelj tadašnje tkačke škole Alojz Škarka.

To je bila prva organizovana proslava 1. maja. Naravno, shodno tom vremenu, u kome su ovakva okupljanja bila zabranjena, policija je napravila raciju i petnaestak radnika je završilo u zatvoru - objašnjava Nedeljković. kotlic Sindikalisti su se ranije okupljali na Pašinoj česmi i kuvali vojnički pasulj, foto: wikimedia.org

To je, priča Nedeljković, bilo pre 122 godine, a Leskovac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima takvu bogatu prošlost. Ranijih godina, objašnjava, sindikalna okupljanja u ovom kraju organizovala su se na poznatom leskovačkom izletištu Pašina česma, gde se za sve radnike kuvao vojnički pasulj.

Inače, borba za osmočasovno radno vreme počela je 1886. godine u Čikagu, kada je više desetina hiljada radnika izašlo na ulice. Zvanično je obeležavanje 1. maja kao dana rada u svetu počelo 1890. godina, a u Srbiji je prvi put protestnim skupovima ovaj dan obeležen 1893. godine u Beogradu.


“Mi danas nemamo šta da proslavljamo”

Nakon tradicije duge više od 100 godina u kojima su radnici obeležavali dan kada su se izborili za osmočasovno radno vreme i bolje uslove rada, priča Nedeljković, mi danas nemamo šta da proslavljamo. Vratili smo se kroz vreme, pa se i danas, kaže, borimo za neka svoja prava. radnici Radnici se i danas bore za bolje uslove rada, foto: Savez samostalnih sindikata Srbije

Slabo plaćeni poslovi, kašnjenje plata, loši uslovi rada, nepostojanje sindikalnog organizovanja, samo su neki od razloga za nezadovoljstvo. Opet smo, priča Nedeljković, došli do toga da se organizuju protesti za zahteve koje su radnici tražili u 19. veku, takozvane tri osmice - 8 sati rada, odmora i slobodnog vremena, koji danas, ponovo deluju nestvarano i nedostižno.

Danas smo podjednako daleko i od dostojanstvenog rada, bezbednog i zdravog okruženja, a naročito na vreme i pristojno plaćenog posla. Dosta je nezadovoljnih radnika i ne slavimo kako se nekada slavilo - priča Nedeljković.

Ipak, dodaje, članovi Saveza neće dozvoliti da se “naš praznik” ugasi, već će se i dalje dosledno boriti za radnička prava i jačati sindikat kako bi na najbolji način zastupali interese radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marković

    12:43 // 1. 5. 2018.

    Radnici,gradjani,studenti,penzioneri, današnju vlast treba danonoćno držati pod kontrolom kao matador onog pobesnelog bika kad usmerava i bode onim kopljima i na kraju ubija,al kod ovih treba ubiti pohlepost i bahatost, verovatno to treba i u nama samima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: