Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:14, 28. 5. 2015.

| Društvo

U Leskovcu višak ili manjak državnih činovnika?

Autor:D. Marinković, A. StankovIzvor:Južne vesti
leskovac
Da li će u Leskovcu biti otpuštanja?; Foto: JV

Niko od vršilaca vlasti ne zna tačan broj zaposlenih u leskovačkoj samoupravi, a jedina cifra koju garantuju je zapravo 1.200 radnika čije se plate isplaćuju direktno iz gradskog budžeta. Kako Južne vesti saznaju, Leskovčane opslužuje preko 2.000 službenika.

Već nekoliko dana svi štampani mediji svrtsavaju Leskovac u vrh lokalnih samouprava sa najvećim brojem činovnika.

Svaki peti zaposleni iskače iz državnog plana - pišu "Večernje novosti" za Leskovac.

trickovic Tričković: Niko ne zna koliko nas ima; Foto: JVMeđutim, načelnik Gradske uprave za finansije Dalibor Tričković kaže da zapravo niko u gradu ne vodi evidenciju o broju zaposlenih činovnika.

Ono što je znam je da se iz gradskog budžeta finansira ukupno 1.200 plata - 974 za radnike u lokalnoj administarciji, a ostatak za zaposlene u tri javna preduzeća: SRC "Dubočica" njih 128, nešto manje od 40 radnika u Radio Leskovcu i za sve zaposlene u Javno komunalnom preduzeću "Grdelica". Sva ostala javna preduzeća radnike isplaćuju iz sopstvenih prihoda - kaže Tričković.

Prema Nacrtu Zakona o višku državnih služebnika Leskovac bi mogao da uposli nešto manje od 1.950 ljudi ili 13 na 1.000 stanovnika i ne više od 10 posto od tog broja na osnovu ugovora.


"Ni po babi, ni po stričevima"

Da li višak zaposlenih i dalje stoji i predstavlja problem u Leskovcu, još uvek se ne zna.

Iz resornog ministarstva ne daju preopruke kako će višak biti rešen - kaže načelnik finansija.

Gradonačelnik Goran Cevtanović je u izjavi za jedan od lokalnih portala kazao da „o višku radnika neće odlučivati politička podobnost i da će se svima bodovati učinak u radu, ni bo babi ni po stričevima“.

cvetanović Gradonačelnik rekao da partijska knjižica nije spas od otkaza; Foto: Arhiva JVJedno je sigurno preko 9.000 činovnika u Srbiji će do kraja godine ostati bez posla.


Sva javna preduzeća na grbači grada

Ipak, sva javna preduzeća su na ovaj ili onaj način na grbači samog grada, pa je čak  i gradonačelnik Goran Cvetanović najavio „da će i ona morati tržišno i pozitivno da posluju i prestanu da zavise od gradske kase“.

U leskovačkom "Komunalcu" su svesni da neće moći ubuduće da zavise od gradskog budžeta.

Grad nam je obezbedio dodatne poslove. Za petnaestak dana radićemo horizontalnu signalizaciju po leskovačkim ulicama. To je samo početak - ističe Dragan Milenković, direktor JKP "Komunalac".

zaposleni Ministarstvo propisalo maksimalan broj zaposlenih, ali retko ko to poštuje; Foto: Arhiva JVU Nišu na stotine prekobrojnih

Grad Niš je i 2013. godinu završio sa 553 radnika više od onoga što propisuje Ministarstvo finansija. Neizvesno je da li je taj broj u prethodnih godinu i po dana porastao, ali ne bi trebalo, jer je na snazi bila zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

2013. godine u niškoj gradskoj upravi i javnim preduzećima radilo je ukupno 1.985 službenika, dok je Ministarstvo kao apsolutni maksimum propisalo 1.432.

Prosečna bruto plata zapsolenih u javnom sektoru te 2013. godine bila je 62.660 dinara. Prostom računicom dođe se do cifre od čak 4 miliona evra, koliko Grad Niš i poreske obveznike košta višak radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sima

    10:58 // 1. 6. 2015.

    Испада по броју службеника, да је Лесковац већи град од Ниша!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: