Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 13. 1. 2021.

| Društvo

U Medoševcu građani sprečili izlivanje Nišave, u Doljevcu saniraju poplavljene puteve

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Odbarana od poplava 2; foto: Savet građana Medoševac
Meštani ujedinjeni odbranili selo; foto: Savet građana Medoševac

Više od 100 meštana Medoševca sinoć je pomoglo u spašavanju sela od poplave, jer je Nišava nabujala i umalo da se izlije. Igor Stanković iz Saveta građana kaže da je praktično iz svake kuće bilo onih koji su izašli da pomognu i pune džakove sa peskom, pa je tako i sprečena veća šteta. Prethodnih dana najviše evakuisanih građana na jugu zbog poplava bilo je iz Doljevca, a predsednik u opštini kažu da se voda sada povukla, da saniraju oštećene puteve, a prve procene su da je oštećeno šest kuća.

U Medoševcu, gde je sinoć bilo najkritičnije u Nišu jer je pretilo izlivanje Nišave, trenutno se voda povukla, skoro da je u svom koritu. Predstavnik Saveta građana Medoševca Igor Stanković kaže da su meštani brzo reagovali i sprečili veću štetu. Odbarana od poplava 1; foto: Savet građana Medoševac Mirno je u Medoševcu nakon sinoćne akcije meštana; foto: Savet građana Medoševac

Sinoć je oko 19 sati sve počelo, nadošla je baš velika voda i zvali smo odmah Štab za vanredne situacije da procene i imali su najavu da će da poraste nivo reke. Onda smo se brzo organizovali preko Fejsbuk stranice Savet građana Medoševac. Iz Štaba su nam vrlo brzo doterali pesak, džakove, mi smo se brzo organizovali i mislim da je svaka kuća izašla iz naselja, svi su izašli da pomognu - priča Stanković.

Za manje od dva sata napunili su skoro 2.000 džakova peskom i postavili ih u dužini od oko 100 metara, pa tako sprečili da se Nišava izlije i poplavi kuće. Ipak, problem su imali sa podzemnim vodama, kaže Trajković, što je problem koji meštani imaju uvek kada nivo reke poraste. Odbarana od poplava; foto: Savet građana Medoševac Više od 100 ljudi izašlo da pomogne, napunili skoro 2.000 džakova; foto: Savet građana Medoševac

Jer je bedem malo veći od nivoa kuća, kuće su praktično ispod bedema i onda su se te podzemne vode pojavile u nekoliko kuća, ali nije bilo strašno. Ispumpavaju ljudi, znali su za to, pa nema velike štete. Baš je bila dobra organizacija sinoć što se tiče nas meštana, taj spoj mladosti i iskustva, da to i dalje funkcioniše u ovim teškim vremenima to me je baš oduševilo. Omladina koja je sad samo na kompjuterima svi su izašli da pomognu, ali i stari ljudi. Zahvaljujemo i Štabu što su brzo reagovali kada smo prijavili da je moguće izlivanje reke - ističe.

Njihov apel je da se podigne bedem u Medoševcu i ojača, kako ubuduće ne bi bilo sličnih problema i smatraju da je to rešenje.


U Doljevcu mirno, saniraju puteve koje je voda nosila

Poplave ni ovog puta nisu zaobišle Doljevac, koji skoro svake godine plavi. U pojedinim selima u ovoj opštini, kako su govorili nadležni, bilo je kritično prethodnih dana, a najviše evakuisanih na jugu upravo je iz ovog kraja. poplave Voda se polako povlači i utvrđuju se posledice; ilustracija; foto: JV

Predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić kaže da je danas mirno, jer su se reke povukle, pa saniraju oštećene puteve i ono što je voda odnela.

Za sada je procena da ima oštećenja na 6 kuća gde je voda ušla unutra. Procenjuje se šteta i pomoći će se svima, obezbedićemo sušače za prostor, pumpe su na terenu za izvlačenje vodu. Odlično smo prošli u odnosu na prošlu godinu. Ali neće više ovako da bude, odvojeno je iz budžeta Srbije za Toplicu da se uradi korito i kreću najkasnije 1. marta, da urade regulaciju Toplice i još jednog potoka u Šarlincu - navodi Ljubić.

Problem u ovom kraju je izlivanje Toplice i manjih potoka u selima, ali Ljubić kaže da će uskoro to biti rešeno i da nakon toga meštani neće imati probleme kada padne više kiše ili se brzo otopi sneg.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ms

    12:15 // 15. 1. 2021.

    Kad je posecena šuma na ulazu u Medoševac niko se nije bunio,KANALIZACIJA protiče Nišavom kroz Medoševac verovatno većina i ne zna to.Uništen je najbogatiji ribolovački revir u Srbiji,što mogu na više načina da potvrdim,zarad pravljenja lažnog keja kog odnese malo veca voda a ne ovako velika bujica.E zato nikog ne treba da zanima da li će Medoševac da odnese i poplavi voda jer je bezvredan.

  • apel

    05:49 // 14. 1. 2021.

    Ljudi,ne bacajte otpad u reke,ne secite sume,sve nam se to vraca.Ne probijajte nasipe da bi prisli kamionima za pesak,ne zidajte kuce u plavnim podrucjima,ne presecajte kanale i ne zatrpavajte ih.Na bezbroj mesta se vidi kako je kanal zatrpan da bi moglo da se udje u dvoriste,a mogla se staviti betonska cev,pa preko nje napraviti prilaz s puta.Ako mi ne vodimo racuna,niko nam nece pomoci.

    • sudija

      11:07 // 14. 1. 2021.

      Ti minusu i dalje bacaj otad i flaše gde stigneš.Tako jedan doseljeni u Trupalu , bacao šut u Moravu,pa ga premlatili meštani.Nisam znao koga da osudim:da li njih ili njega.

  • nikola

    23:00 // 13. 1. 2021.

    Sek.za van.sit. prima platu cele godine i nista ne rade,jednom u 5 god.dodje problem i traze pomoc gradjana...sramota,nadlezni za sta primate platu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: