Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 1. 9. 2023.

| Društvo

U Nišu 2.400 prvaka krenulo u školu, ali bez besplatnih udžbenika

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
prvaci 1
Niški učenici bez besplatnih udžbenika; ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

U 34 niške osnovne škole danas je 2.400 mališana prvi put selo u klupe i uz himnu “Bože pravde”, ali i pozdravno pismo ministarke prosvete, započelo svoje obrazovanje. Ove godine je ukupno u Nišu oko 18.500 osnovaca i oko 10.500 srednjoškolaca, ali za razliku od vršnjaka iz Beograda, za njih nema besplatnih udžbenika.

Olakšanje za niške roditelje ove godine je odluka Gradskog veća da prevoz za đake bude besplatan, ali skupi kompleti udžbenika ponovo predstavljaju udarac na njihov džep.

prvaci 2 foto: Aleksandar KostićBesplatnih knjiga za niške učenika tradicionalno nema, za razliku od Beograda i pojedinih opština u Srbiji.

Osim negodovanja roditelja, opozicije i nekih prosvetnih radnika zbog toga, sam početak školske godine obeležilo je ponovo intoniranje himne “Bože pravde”, u nekim školama su nastupali dečiji horovi i održane su kratke priredbe. Tu su i policajci koji će od ove godine biti prisutni u školskim dvorištima.

Pored direktora škola, uspešan početak školovanja đacima je poželela i nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, pozdravnim pismom.

Kratka priredba, pozdrave reči direktorke škole, pročitala je pozdravno pismo ministarke Slavice Đukić Dejanović.

Ako vam se i učini da ovaj početak nije lak, moj savet je da budete odvažni, vredni, marljivi i istrajni, jer uspeh i dobre ocene neće izostati - navela je ministarka.

Uspešan početak Đukić Dejanović poželela je i prosvetarima, a učenicima poručila da će među njima imati najbolje saveznike i da svoje nastavnike poštuju, ali i da budu osetljivi na različitost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksić

    18:45 // 2. 9. 2023.

    Dobro jutro, Beogradžani!

    • Ckalja

      20:28 // 2. 9. 2023.

      Jos bolje jutro, misicima iz rupe, Nislijama !

  • Ivan

    12:59 // 2. 9. 2023.

    Jasno je kao dva i dva da nema nama spasa...

  • mila

    23:49 // 1. 9. 2023.

    Ma kako ce nam ikad biti bolje, ako oko ovakve teme ne mozemo da se slozimo. Pa i besplatan prevoz je ocigledno trn u oku pojedinima, a kamoli besplatni udzbenici. Ako su mogli nekad neki tamo roditelji da kupuju i placaju, a sto sada da nama bude bolje pa da nemamo taj trosak. Sto rece skoro jedna zena, ne za pod sljivu, za pod jagodu nas nece biti. A ni ne treba, kakvo smo zlo postali

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: