Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:42, 8. 5. 2024.

| Društvo

U Nišu 5 dece obolelo od malih boginja, troje njih iz istog vrtića

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
vrtic srna, nis, ljubica jocic 10
Epidemija nije proglašena u vrtićima "Pčelice", već u privatnoj predškolskoj ustanovi; Ilustracija; foto: Ljubica Jocić

Na području Niša je registrovano 5 dece obolelih od morbila, od kojih je dvoje u istoj porodici, a troje njih u okviru iste predškolske ustanove, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje "Batut". Kako kažu u Javnoj predškolskoj ustanovi "Pčelica" epidemija nije prijavljena u nijednom njihovom vrtiću, već je reč o nekom privatnom vrtiću.

Kako saopštavaju iz "Batuta", u Srbiji su do 5. maja registrovana 82 slučaja malih boginja, od čega ih je najviše na teritoriji Beograda, njih 57.

Kada je reč o jugu zemlje, u Vranju je još 11. aprila prijavljena porodična epidemija u kojoj su obolele dve osobe starije od 40 godina.

U Nišu je 5 registrovanih slučajeva, a reč je o nevakcinisanoj deci uzrasta od 15 meseci do 2 godine.

Od toga su dva u okviru porodične epidemije koja je prijavljena 24. aprila, a tri u okviru epidemije u predškolskoj ustanovi koja je prijavljena 4. maja. Dva slučaja su laboratorijski potvrđena, a tri su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva - navodi se u saopštenju Batuta.

Iz "Pčelice" kažu da epidemija nije registrovana u njihovoj predškolskoj ustanovi, kao i da su poslednjih nedelja pooštrili kontrole vakcinalnog statusa dece.

O kojoj predškolskoj ustanovi je reč pitanje je koje smo poslali niškom Institutu za javno zdravlja i odgovori se očekuju.

vakcine karton Prva doza vakcine se prima u drugoj godini života; foto: J. C. M.Inače, prema podacima tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih 20 godina.

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1%, a u 2021. godini svega 74,8%. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%.

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2022. godini je bio 81,3%, a pre upisa u prvi razred osnovne škole 89,5%.

Postignuti obuhvat MMR vakcinom u drugoj godini života u 2023. godini je iznosio 84,5%, a pre upisa u prvi razred osnovne škole 91%. Ciljne vrednosti obuhvata treba da iznose 95%, kako bi se sprečila cirkulacija uzročnika u populaciji i obolevanje.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prethodne 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94%) bila nevakcinisana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    10:39 // 9. 5. 2024.

    @Najvece zlo..
    Najveće zlo su neprosvećeni i loši ljudi, mmr vakcina je odavno obavezna i mi smo je primali pre 40 godina

    Bilo bi dobro kad bismo imali vakcinu protiv gluposti onda možda ne bismo dozvolili da nam Svetlana naplaćuje dečije majice 600din. Mada joj treba neka kinta za letovanje, egzotika nije jeftina...

  • Najvece zlo..

    18:47 // 8. 5. 2024.

    ...nametnuto, prisilno mmr spricanje dece. I mi smo bili deca i prelezali sve ovo od cega ih danas prislino spricaju a o tome nisu pisale novine i dizala se ovolika frka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: