Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 3. 3. 2019.

| Društvo

U Nišu besplatan prevoz i za penzionere sa većom penzijom

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Gradski prevoz
Zbog povećanja penzija, veća i donja granica iznosa za one koji imaju pravo na besplatan prevoz; Foto: V. Milić

Stariji od 70 godina koji imaju penziju do 26.547 dinara imaće pravo na besplatan gradski prevoz, jer je Gradsko veće Niša povećalo donju granicu za one koji ostvaruju to pravo. Povećanje granice usledilo je nakon povećanja penzija na nivou države, kada je oko hiljadu starijih Nišlija izgubilo pravo na besplatan prevoz.

Dosad su na besplatan prevoz mogli da računaju stariji od 70 godina sa penzijom do 25.283 dinara. Gradsko veće je povećalo donju granicu za 5 %.

Oni koji imaju iznad ove cifre mesečno, pa do 38.416 dinara, moći će da kupe mesečne i polumesečne kartice 50 % jeftinije.

Dosadašnji gornji granični iznos mesečnih primanja od 25.283 dinara zamenjuje se novim gornjim graničnim iznosom od 26.547,00 dinara imajući u vidu uvećanje penzija od 5% u prethodnom periodu. Realizacijom navedene mere obezbeđuje se nastavak korišćenja besplatnog prevoza na teritoriji grada Niša licima starijim od 70 godina sa primanjima ispod proseka koji su zbog povećanja iznosa penzija, izgubili navedeno pravo kao i drugim licima koji ispunjavaju uslove propisane predmetnim rešenjem - navodi se u Rešenju Veća.

Kako se navodi u inicijativi Direkcije, granica za ostvarivanje prava na besplatan prevoz nije menjana skoro tri godine, a penzije su rasle, te su mnogi gubili ovo pravo.

Zato su se mnogi putnici obraćali Direkciji, kabinetu gradonačelnika, sredstvima javnog informisanja i drugim institucijama u Nišu, žaleći se na okolnost da su zbog minimalnih povećanja penzija izgubili pravo na besplatan prevoz - navodi se u inicijativi Direkcije.


Direkcija predlagala još veće povećanje granica za benificirani prevoz

Međutim, kako se navodi u ovom dokumentu, Direkcija je tražila da donja granica bude 27.811 dinara, odnosno za 10 % viša od dosadašnje.

Ovako bi oko 1.000 korisnika koji su izgubili pravo na dobijanje ove legitimacije zbog povećanja penzija, izmenom Rešenja to pravo ponovo ostvarilo, a dodatnih oko 1.000 korisnika, koji ranije nisu imali pravo na ove legitimacije, bi to pravo prvi put ostvarilo - naveli su iz Direkcije.

Međutim, na Gradskom veću usvojen je drugi minimalni iznos penzije za one koji mogu da se besplatno voze gradskim autobusima.

Predlog Direkcije bio je i da se promene tarife za one koji imaju pravo da plaćaju mesečnu karticu 50 % manje.

Direkcija predlaže i da se za 10 % poveća i gornja granica primanja lica preko 70 godina koji ostvaruju pravo na kupovinu mesečnih i polumesečnih karata po cenama manjim za 50 % od redovnih cena karata. To znači da bi se cene mesečnih i polumesečnih karata navedenih na rednim brojevima 17 - 20 Rešenja, primenjivale za prevoz lica starijih od 70 godina, koja imaju mesečna primanja veća od 27.811 dinara, a manja od iznosa 42.258 dinara, sa prebivalištem na teritoriji Grada Niša - navodi se.

Ipak, u Rešenju Veća navodi se da je izmenjena samo donja granica sa 25.283 na 26.547 dinara, te će oni koji primaju iznad ovog iznosa, pa sve do 38.416 dinara imati 50 % popusta na mesečne i polumesečne kartice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • TIHOMIR

    16:00 // 4. 3. 2019.

    Vec je pomenuto ali ne mogu da verujem i razumem zasto penzionere svrstavaju u grupu do i od 70 godina starosti???

  • ANA

    09:07 // 4. 3. 2019.

    Bravo. Penzioneri su nasa buducnost. Djaci, stufdenti i radnici nisu bitni. Samo se pitam za sta su in potrebne one torbe sa tockicima, kojima nas pogaze po autobusu.

  • Danica Ilic

    22:46 // 3. 3. 2019.

    Zasto penzioneri mladje od 70 godina i sa malim primanjima nemaju neke povoljnosti poput umanjenja cene mesecne karte ako vec ne mogu imati skroz besplatno? Pa njima sada treba ta mogucnost pitanje je da li ce doziveti 70 i vise godina kakvo nam je stanje?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: