Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:34, 16. 5. 2013.

| Društvo

U Nišu bez nestašice insulina

Autor:MIodrag StankovićIzvor:Južne vesti, B 92, Tanjug
apoteka.jpg
ilustracija; foto: ksilostil.rs

Niš nema, niti je imao problem sa snabdevenošću insulinom. Ima dovoljno zaliha i za naredni period, kažu u ustanovi "Apoteka Niš".

Nišlije koje boluju od dijebetesa ne treba da brinu - svih vrsta insulina ima dovoljno u apotekama i nema ni nagoveštaja nestašice u narednom periudu, tvrde u "Apoteci Niš".

- Apsolutno ima svih vrsta insulina, na vreme smo se snabdeli i nemamo problem koji ima Beograd. Poštujemo novi zakon i spremni smo da uđemo u postupak otvorene nabavke, ali zahvaljujući pravovremenom regovanju imamo dovoljno zaliha insulina za ovaj period koji treba da premostimo, kaže Natalija Stanković, pomoćnik direktora za farmaceutsku delatnost.

Slična situacija je i Vranju i Pirotu.

Zalihe insulina u Apotekarskoj ustanovi Vranje su zadovoljavajuće i neće biti problema u narednom periodu, kažu u ovoj ustanovi .

U Pirotu, prema rečima Slađane Zlatković, direktorke državne apoteke "Karlos Skacel", u sve četiri ispostave ima dovoljno doza insulina i nema naznaka da bi molo doći do nestašice.

Posle izjave predsednika skupštinskog Odbora za zdravlje u Skupštini Srbije u Skupštini Srbije Dušana Milisavljevića, koji je u emisii “Kažiprst” između ostalog rekao da nema insulina kao ni drugih lekova, nazvavši to “još jednom aferom republičke Vlade”, oglasili su se i ministarka zdravlja i nadležni iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je za Tanjug da insulina ima svuda u Srbiji osim u Beogradu, a prethodno je Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio da ”apoteke nisu na vreme obezbedile insulin i da je to razlog za nedostatak tog leka.”

“Nema nestašica ni drugih lekova”

U Apoteci Niš ističu da ima dovoljno (skoro) svih lekova. Direktor Radojko Matić kaže da je snbadevenost obezbeđena za naredna dva meseca.

- Ima svih lekova, osim onih kojih nema u državi, poput “lopiona” - kaže Matić.

Njegova pomoćnica, Natalija Stanković objašnjava da su “kritični lekovi koje je proizvodila "Jugoremedija”, ali i da je uspostavljeno snabdevanje aminofilinom.

- Dobili smo neregistrovani lek koji možemo da izdajemo za poznate poacijente, određenu grupu pacijenata, a na osnovu saglasnosti Agencije za lekove i to u ovlašćenoj apoteci “Higija” u Obrenovićevoj ulici– kaže Stankovićeva.

Ona objašnjava da to važi i za lekove “lasiks” i “nitroglicerin”. To su, kako kaže, jeftini lekovi, ali za njima nema velike potražnje, te se proizvođačima ne isplati registrovanje. Ipak, oni se mogu nabaviti i to isključivo na osnovu recepata, ali ih nema u slobodnoj prodaji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: