Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 19. 1. 2024.

| Društvo

U Nišu bi da prvi naprave sistem za grejanje, hlađenje i proizvodnju struje 

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
IMG_7174-scaled
foto: Grad Niš

Prvo trigeneracijsko postrojenje u Srbiji bi hteo da napravi Niš i to bi značilo izgradnju sistema za proizvodnju električne energije, grejanje i hlađenje Kliničkog centra i Sportskog centra "Čair", a da li se to isplati treba da pokaže studija koju će raditi američka kompanija, u saradnji sa Gradskom toplanom.

Memorandum o saradnji na prvom trigeneracijskom postrojenju u Srbiji juče su u Gradskoj kući potpisali Grad Niš, Toplana i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a kako su pojasnili to bi trebalo da prethodi izgradnji postrojenja za proizvodnju struje, grejanje i hlađenje.

Cilj je smanjene potrošnje fosilnih goriva i unapređenje kvaliteta vazduha u Nišu, ali i ušteda. Direktor Toplane Predrag Milačić je pojasnio da se u Nišu već nekoliko godina razmatra izgradnja postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije, ali da je to na granici isplativosti. IMG_7280-scaled foto: Grad Niš

Nakon što su 2021. godine preuzeli kotlarnicu Univerzitetskog kliničkog centra Niš, koja "greje" i Sportski centar "Čair", a kojima je potrebno i hlađenje tokom leta, došli su na ideju da bi Niš mogao da dobije trigenerativno postrojenje i bude prvi grad u javnom sektoru u Srbiji koji ima takav sistem.

Već je urađena "prefeasibility studija", ona početna koja nije toliko detaljna, koja nam je dala veoma ohrabrujuće podatke koji su nas ohrabrili da idemo i korak dalje. Potpisali smo Memorandum o razumevanju sa kompanijom Black and veatch i Gradom Nišom, gde će kompanija kao saradnik USAID-a, da izradi detaljnu "feasibility" studiju i idejni projekat za takvo postrojenje, koje bi trebalo da da detaljne rezultate potrebnih investicija, vremena povratka investicije i neke odgovore na finansijske modele koje bismo koristili za izgradnju jednog takvog postrojenja - pojasnio je Milačić.

Milačić je istakao da Gradska toplana u Nišu postoji sa ciljem da greje bar trećinu Nišlija, ali da se osim kvaliteta grejanja trude da vode računa i o energetskoj efikasnosti i što manjem štetnom uticaju na životnu sredinu, a da bi ovo postrojenje rešilo oba ta problema i ušteda energije bila bi oko 40 %.

IMG_7298-scaled foto: Grad Niš Direktor i projektni menadžer američke kompanije koja će raditi studiju, Kajl Hjuston, istakao je da je ovo zanimljiva nova tehnologija koju žele da uvedu u Nišu i da mu je drago što je deo ovog projekta koji će koristiti građanima.

Ovo jeste nova tehnologija ovde i drago nam je što smo deo ovog projekta, što će on doprineti boljitku i koristiti građanima Niša, ne samo kroz uštede, već i kroz kvalitetniji vazduh i generalno život - istakao je Hjuston.

Studija bi trebalo da bude završena do kraja godine, a cilj je da pokaže ekonomsku i ekološku isplativost izgradnje postrojenja, koji bi značio da UKC Niš i "Čair" dobiju jedinstven sistem grejanja, hlađenja i proizvodnje struje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vrhovni Sudija

    13:58 // 20. 1. 2024.

    Pritom mi nisu dali umanjenje, živim od 10.000socijale! Grejanje mi ne daju da ugasim. E, zato pad SNSa počinje u Medijani u Nišu i moja podrška se gasi od letos! I neka gospodin Predsednik zna ko je za to kriv i ko je doveo do .A od tog projekta nema ništa jer USAid ne možeš da kradeš! Sramota na šta je Niš spao..od onakvih lokal-patriota u šta se pretvorio.A zna se zbog koga, kako i od kad!

  • Vrhovni Sudija

    13:49 // 20. 1. 2024.

    Axa.. zato pljačkaju ljude kroz račune! I otimaju imovinu kroz kamatu na kamatu pa ti dug, sa 3500 € i to nabildovanih!svi vi koji hoćete parno grejanje znajte da za stan od 65m² plaćate 6 meseci po 6.800 ( kad ne greju - to je taj fixni deo) a 6 meseci plaćate onako nabace se sa cifru! Tipa za 2023 mi za januar 21.000 , za februar 17.800 i tako do juna..za juni mi 13.500!Sad nov. 18.000.dec.22.00

  • Aca

    09:39 // 20. 1. 2024.

    U svemu smo prvi ali od pozadi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: