Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 8. 3. 2022.

| Društvo

U Nišu deca sa smetnjama u razvoju imaju pravo na ličnog pratioca - ali na papiru, kažu roditelji

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
naslovna protest
Roditelji traže od Grada da reši problem personalne pratnje; Foto: JV

Deca koja nastavu pohađaju po inkluzivnom modelu ne mogu u školu jer nemaju pratioce, kažu njihovi roditelji koji su se okupili ispred Gradske kuće. Prošle godine Grad Niš, čija je to zakonska obaveza, plaćao je lične pratioce za dvadeset dvoje dece. Ove je povećan broj dece, odnosno pratilaca, ali je iznos ostao isti. Na konkursu je posao opet dobila firma "Niveus", ali su dobili i novi izazov - kako da isti novac raspodele na više ljudi, pa od posla odustaju.

Opet 10 miliona iz budžeta, ali za 35 pratilaca. Računica je, kažu okupljeni roditelji, naterala mnoge pratioce da odustanu od ovog posla, jer bi mesečno zarađivali oko 17. 000 dinara.

bojana Roditelji traže od Grada da reši problem personalne pratnje; Foto: JVKažu i da mnogi koji su želeli nisu mogli da dođu na protest jer nisu imali kome da ostave dete. Reč je o deci koja nisu samostalna, o kojoj ako ne rade bez prestanka brinu roditelji, a roditelji koji rade potpuno zavise od pratilaca.

Pratiocima u Nišu prvo je rečeno da će umesto 8 sati, raditi 4, kako bi se svi kojima je ova usluga potrebna "uklopili" u budžet. Mnogi su dali otkaz jer im ne odgovara da rade za upola manje para, a da i ostali još čekaju ugovore. Zato, kažu roditelji, mnoga deca ne idu u školu i snalaze se kako znaju.

Imamo prava na uslugu na papiru, naši pratici nemaju pravni dokument da prate naše decu čemu je školovanje naše dece ugroženo - kaže majka Bojana Radulović.

pratnja Mnogi pratioci dali otkaze; Foto: JVMarija Živković radi kao pratnja detetu sa autizmom od 2018. godine. Naglašava da im status nikad nije bio dobro regulisan jer im se kad su praznici i raspusti prekida radni odnos. Sada nema ugovor i na birou je, ističe da za 4 sata ne može da sa detetom radi kvalitetno, a sama ne može da “opstane” da 17.000 dinara, koliko joj sleduje za ovaj rad.

Od početka drugog polugođa je problem između ostalog i roditelja i nas ličnih pratilaca to što se sa ovom uslugom neko očigledno igra, a to znači da pre svega su nam onemogućili da zaradimo svoje parče hleba mi pratioci. Mi posao radimo sezonski, kada su raspusti i praznici, nama je pravo na rad ugroženo - ističe Marija Živković.

davidović Problem će biti rešen do kraja meseca, kažu nadležni; Foto: JVDok roditelji kažu da deca sede kod kuće, pratioci nemaju ugovore ili daju otkaze, zamenica gradonačelnica Niša Dušica Davidović tvrdi da su 22 pratioca “obezbeđena” aneksom koji imaju sa agencijom, dok ostali moraju da sačekaju da sklope ugovor sa novom. Onima koji prvi put koriste ovu uslugu, kaže da sačekaju još malo.

Nemojte da vam govore nešto što nije istina, njima su aneksirani ugovori do kraja marta, postupak javne nabavke to jest poziva je u toku - poručuje Davidovićeva roditeljima.

ugovor Ugovor koji je agencija prosledila na uvid; Foto: M. T.Predstavnik agencije “Niveus” Milan Tadić kaže drugačije - da je ugovorna obaveza važila do 15. februara i da nemaju više nikakve obaveze, pa ne planiraju da nastave saradnju sa Gradom.

Ne do kraja marta, ja sam to poslao a mogu da pošaljem i Vama ( na slici ). Taj aneks je važio do 15. februara, mi smo ga ispoštovali, predali smo izveštaje o radu do 15. februara i sa tim smo mi završili sve, kaže Tadić.

Naglašava i da ne planiraju da nastave saradnju sa Gradom, da su odustali od novog ugovora jer im se ne isplati da angažuju radnike na 4 sata dnevno.

Mi smo odustali od potpisivanja ugovora zato što ti uslovi nisu bili definisani prilikom objavljivanja javne nabavke. Kad angažujete radnika na 4 sata vi mu morate platiti poreze i doprinose puno radno vreme, a mi naplaćujemo samo 4 sata tako da nismo u mogućnosti da se finansijski uklopimo. Odustali smo i to je veoma bitno iz razloga što prilikom raspisivanja javne nabavke nije bilo definisano i nigde nije stajalo da se usluga pruža 4 sata - zaključuje Tadić.

Da je ovaj problem samo “vrh ledenog brega” upozoravaju roditelji, najavljuju dalju borbu kroz udruženje koje je u pripremi. Kažu da žele da deca u Nišu, baš kao i u Beogradu, imaju pravo da im pratnja bude u školi i za vreme nastave i da ne nagađaju da li će iz gradske kase imati da im plate pola ili celo radno vreme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mila

    12:54 // 9. 3. 2022.

    Korisnicima ustanove Mara nisu dozvoljeni pratioci., Nemaju pravo ,sve Po zakonu. Bruka I beda

  • Seljak

    20:08 // 8. 3. 2022.

    Definitivno najgori rezultati ove zamenice u istoriji Srbije, što se tiče socijale, ali i bilo čega drugog za šta se uhvati.

  • Janko

    19:08 // 8. 3. 2022.

    Sramota za Grad Nis.Deca sa smetnjama u razvoju su prrpustena, sama sebi, zahvaljujući Davidovićki i Sotirovskoj! Sramota!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: