Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:57, 4. 2. 2020.

| Društvo

U Nišu i Vlasotincu u sredu protest - za čist vazduh i zdravo okruženje

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
vadzuh Niš
U Nišu protest u podne kod "Kalče", u Vlasotincu od 18 sati na glavnom trgu; foto: JV/J. A.

U više od 20 gradova Srbije će u sredu, 5. februara građani protestovati zbog zagađenog vazduha koji ugrožava njihovo zdravlje, a protesti će biti održani i u Nišu od 12 sati i u Vlasotincu od 18 sati. Građani zahtevaju čist vazduh i zdravo okruženje, a na ulice izlaze zato što nadležni ovaj problem ignorišu.

5. februar je već najavljen kao dan kojim počinje borba građana za čistiji vazduh u brojnim srpskim gradovima, a sada je poznata i satnica protesta.

Na jugu će se protestovati u Nišu - jednom od najzagađenijih gradova i ove zime - okupljanje je u podne na platou ispred Tržnog centra "Kalča". I Vlasotinčani su se pridružili protestnoj akciji i oni će na ulice od 18 sati na Trgu oslobođenja.

Protesti i skupovi kojima građani zahtevaju čist vazduh i zdravo i bezbedno okruženje održaće se istovremeno u preko 20 gradova širom Srbije. Građani zahtevaju konkretne mere koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja i ignorisanja ovog problema! - poručuju organizatori.

Organizatori "Borbe za čistiji vazduh" poručuju da je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije Srbija druga u Evropi po broju prerano preminulih osoba usled zagađenja vazduha. Ističu da su gradovi zatrovani, da posledice osećaju svi građani, a da nadležni ništa konkretno ne preduzimaju da ih zaštite.

Napominjemo da su Građanski front i inicijativa Ne davimo Beograd uputili poziv i gradovima iz regiona sa željom da udružimo snage i da uskoro napravimo Balkanski marš za čist vazduh. U kontaktu smo sa ljudima iz Skoplja, Sarajeva, Podgorice, Prištine, Banja Luke, Zagreba, Sofije i drugih gradova regiona. O ovome će više biti reči nakon protesta 5. februara - dodaju.

Među organizacijama koje su se priključile ovoj akciji su pored Lokalnog fronta i Ne davimo Beograd i niški Udruženi pokret slobodnih stanara i mnogi drugi.

Podsećaju da je pokrenuta i peticija kojom traže da se reši problem nezdravog vazduha, a koji je do sada potpisalo više od 15.000 ljudi.

U videu ispod teksta pogledajte na šta se Srbija obavezala 2013. godine kada je usvojen Zakon o zaštiti vazduha.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    13:02 // 4. 2. 2020.

    Demonstracije ako nam ne pročiste vazduh ništa drugo nece:)

    • Stanko

      15:13 // 4. 2. 2020.

      A Maro, pazi foru, zagadjen vazduh u Vlasotincu! Sta je s ljudima? Ovu pricu neko forsira, veruj mi.

  • Mara

    10:04 // 4. 2. 2020.

    Tako nečisti vazduh ništa nece

  • Slobodan Milošević

    09:50 // 4. 2. 2020.

    Gde bre u 12... Sto nije svuda u isto vreme? Vec vidim da nema nista od toga :-(

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: