Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:52, 14. 5. 2019.

| Društvo

U Nišu konačno red vožnje gradskog prevoza dostupan na Guglu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
google transit
Turisti mogu lakše da stignu do neke znamenitosti i isplaniraju putovanje; foto: Google maps/printskrin

Turisti i građani koji koriste gradski prevoz u Nišu ubuduće će moći lakše da se snalaze po gradu, jer su sve linije dostupne na Gugl (Google) mapama. Inicijativu za to je još pre dve godine pokrenuo Nišlija Miloš Bošković, a Niš je prvi grad u Srbiji u kome će, po ugledu na mnoge evropske gradove, vožnja autobusom do neke znamenitosti biti jednostavnija, kao i planiranje putovanja.

U mnogim evropskim gradovima poput Beča, gde turisti i građani zavise od gradskog prevoza, postoji mogućnost da se preko Gugl tranzita lakše dođe sa jedne lokacije na drugu. Putnici koji prvi put dođu u Beč mogu vrlo lako, preko Gugl mapa na svom telefonu, da vide kako da na primer iz glavne pešačke ulice Ringštrase dođu do palate Šenburn. Detaljno mogu da vide koji prevoz je najbolje da koriste i da li im je najjeftinije da idu autobusom, tramvajem ili uberom. gugl tranzit Preko Gugl mapa na svom telefonu mogu lakše da se snađu po gradu; foto: printskrin Google maps

Da putovanje gradskim prevozom i snalaženje po gradu može potpuno besplatno da bude lakše i u Nišu - ukazivao je još pre dve godine Bošković. Na tome je insistirao i konačno je ova opcija na Gugl tranzitu dostupna i za one koji posete grad na Nišavi ili tu žive.

Ovo je mnogo korisno i mnogo značajno za sve koji prvi put dođu u Niš, jer tačno i detaljno sve prikazuje. To je sve u okviru Google mapa i bitno je što je tako jer svako ko dođe sa strane prvo uključi to da se snađe po gradu. Nisu više potrebne oglasne table sa mapama, sa linijama prevoza, sve je standardizovano. Ja sam mesecima insistirao na tome i slao mejlove Direkciji, jer je sve potpuno besplatno, to je ključno - priča Bošković.

Preko Gugl tranzita moguće je i planirati putovanje, dodaje Bošković, jer aplikacija računa koliko je vremena potrebno da se gradskim prevozom stigne na neku lokaciju. Meri vreme čekanja autobusa, koliko stanica putnici treba da se voze, a stiže im obaveštenje i kada da siđu.

Bošković kaže da je dobro što je ovaj sistem konačno počeo da radi u Nišu, jer je za to bila potrebna samo dobra volja Direkcije za javni prevoz.

Da bi taj sistem funkcionisao, Gugl zahteva da telo koje je zaduženo za obavljanje javnog prevoza u gradu komunicira sa njima, ne može pojedinac, mora zvanično telo i oni su morali u posebnom formatu da spreme sve podatke i pošalju Guglu. Najveći izazov za inženjere u Direkciji je bio da postojeću bazu sa stanicama, polascima, zimskom i letnjem redu vožnje, da sve konvertuju i pošalju Guglu - dodaje Bošković.

Zašto je Direkciji za javni prevoz trebalo toliko dugo da to urade nije poznato, a portparol Nenad Stanković kaže da je Niš prvi u Srbiji uveo Gugl tranzit.

Inženjeri će svakodnevno morati da prate i dopunjuju mapu nekim informacijama kako bi bila pouzdana, dodaje, jer u Evropi ima gradova kod kojih podaci nisu ažurirani i to može da zbuni turiste. Stanković potvrđuje da je uvođenje linija gradskog prevoza na Gugl bilo besplatno i da će turistima ubuduće biti mnogo lakše da stignu do neke znamenitosti u Nišu.


Kako se koristi Gugl tranzit?

Oni koji žele da koriste ovu uslugu i u Nišu mogu to da urade i mobilnim telefonom. Preko opcije Gugl mape treba da odaberu lokaciju na kojoj se nalaze i do koje žele da stignu i odaberu opciju javnog prevoza.

Potom treba uključiti putanje i pratiti preko mape gde se nalazi najbliže autobusko stajalište. Dok su u prevozu putnici dobijaju obaveštenje gde treba da siđu, a ukoliko je potrebno da koriste još neku liniju dobiće obaveštenje i o tome.

Preko aplikacije se vidi i koliko im je vremena potrebno da stignu na odredište i red vožnje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    05:52 // 15. 5. 2019.

    Gluposti

    • Gradjanin

      16:24 // 8. 9. 2019.

      Sta bee gluposti, gde god da putujem snalazim se uz pomoc google maps, ovo je fantasticno kako za turiste tako i za domace da bi se lakse snalazili i bolje organizovali

  • Vek kasne

    22:04 // 14. 5. 2019.

    Još kad bi vozači poštovali red vožnje, bilo bi lepo...

  • Ivan

    20:42 // 14. 5. 2019.

    Večito kad se radi o Direkciji favorizuju se tzv gradske linije, a ove ostale tzv prigradske ništa, najbolje da ne postojimo uopšte. Iako mi koji živimo po selima plaćamo sve isto, a građani smo ne drugog reda nego trećeg. Sramota!

    • Moma

      13:50 // 15. 5. 2019.

      Vi sa sela ste prilicno sirovi !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: