Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:28, 16. 3. 2021.

| Društvo

U Nišu najavljuju da će platiti građanima da zamene šporete na drva i ugalj, a institucijama da pređu na gas

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
U roku od par meseci najavljuju konkurs; Foto: Vanja Keser

Kao jednu od mera protiv zagađenja vazduha u Nišu koju građani mogu da očekuju u narednih nekoliko meseci nadležni najavljuju subvenciju - platiće polovinu ukupnog iznosa za zamenu šporeta na drva i ugalj domaćinstvima koja žele da nabave kotlove na pelet i prirodni gas ili se priključe na daljinsko grejanje. Takođe najavljuju da će gradskim i republičkim institucijama koje su najveći zagađivači, među kojima su Pravni i Ekonomski fakultet i Univerzitet, finansijski da pomognu da pređu na gas.

Iako prema preliminarnim rezultatima Niš, koji i ove zime prednjači po zagađenju vazduha, nije dobio ni dinar od Ministarstva zaštite životne sredine za projekat zamene kotlarnica za grejanje, kako je najavio energetski menadžer Bojan Gajić to je ipak u planu. Zagadjen vazduh Le; foto: JV Nepoznato koliko para, odnosno koliko građana, će dobiti novac za zamenu; foto: JV

Cilj je, kako navode nadležni, da Grad zajedno sa državom motiviše Nišlije da sa čvrstih energenata pređu na gas, kao jedna od mera protiv zagađenja vazduha u Nišu.

Mogu da najavim da će Grad Niš uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine u narednih nekoliko meseci pokrenuti jedan program sufinansiranja zamene kotlova kod građana koji su koristili ogrevno drvo i ugalj i sufinansiraće se praktično zamena odnosno kupovina novih kotlova na pelet, na prirodni gas i priključenje na sistem daljinskog grejanja - navodi Gajić.

Zagađenje vazduha Jedan od najvećih zagađivača, Univerzitet u Nišu, bi trebalo da pređe na gas; foto: Z. P. Konkretno to znači da će 50 % cene platiti Grad i Republika, a polovinu sami građani koji bi da zamene stare kotlove ili šporete na drva i ugalj i pređu na neki od energenata koji manje zagađuje vazduh.

Pored sufinansiranja, već su izvršene određene konsultacije i Gradska toplana je učinila već značajne napore i troškove priključenja na svoju mrežu je značajno smanjila. Osim toga, već su ponudili građanima da priključenje izvrše na 36 rata - dodaje Gajić.

Kada građani da očekuju početak ovog programa, koliko je novca za to predviđeno i u odnosu na to koliko će domaćinstava moći da učestvuje, nisu precizirali.

Ono što jeste do sada poznato je da je Niš od Ministarstva dobio 12 miliona dinara za smanjenje zagađenja vazduha iz individualnih izvora, ali ne i da li će taj novac iskoristiti baš za ovaj projekat i koliko će novca iz gradskog budžeta još dati za zamenu starih kotlova.


20 miliona za institucije da pređu na prirodni gas

Osim individualnih ložišta, u Nišu su najveći zagađivači i gradske i državne ustanove koje se greju na lož ulje, ugalj i mazut.

Direktor Toplane Predrag Milačić kaže da će nakon preuzimanja kotlarnice Univerzitetskog kliničkog centra, koja je juče konačno ozvaničena, ali i najavljenog gašenja trenutno najvećeg mazutnog toplotnog izvora, Toplane "Čair", 96 % energije koju koriste biti prirodni gas.

Mi i za sve ostale toplotne izvore imamo strategiju i planove kad i kako ćemo ih konvertovati na ekološki prihvatljivija goriva - pimarna alternativa je prirodni gas tamo gde je on dostupan, a sekundarna biomasa. U roku od par godina Gradska toplana više neće proizvoditi toplotnu energiju sagorevajući ekološki nedovoljno prihvatljiva tečna fosilna goriva - pojašnjava.

Do kraja godine je planirano gašenje 6 kotlarnica oko UKC Niš koje koriste lož ulje, ugalj i mazut, a koje greju Medicinsku školu, "Čair", Medicinski fakultet, studentski dom i Zavod za plućne bolesti i urgentnu medicinu, a gradonačelnica Sotirovski najavljuje i da će druge gradske i državne institucije preći na gas.

Mi smo razgovarali sa gotovo svim republičkim institucijama i naravno našim gradskim i naložili da u najkraće vreme, i za to smo izdvojili 20 miliona dinara u budžetu, pređu sa čvrstih energenata na gas. Pre svega mislim na zgradu kod Ureda u kojoj se nalaze brojne gradske institucije, mislim takođe i na Pravni i Ekonomski fakultet i na zgradu Univerziteta. To su tri veoma važne tačke u gradu, uz ovih 6 koje smo pobrojali, a koje se nalaze u blizini UKC - navela je Sotirovski.

I dalje su to samo najave o poboljšanju kvaliteta vazduha, a Sotirovski je navela da će narednih meseci i godina razmišljati na koji način će poboljšati kvalitet vazduha u Nišu, uz bolje merenje i bolje rezultate. Smatra da će u tome pomoći i 90 sadnica za koje, podseća, građani biraju lokacije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavenka Dinić

    08:27 // 10. 5. 2021.

    više pitanje nego komentar.
    Da li ima konkretnih informacija o sufinansirana i kupovina novih kotlova na pelet i na gas.
    Koleginica bi da zameni kotao na drva kotlom na pelet, i volela bi da isporisti ovu pomoć grada, ali ne zna na koju adresu treba da se javi i da li uopšte postoji ova mogućnost.
    Ukoliko imate neku informaciju molim vas da podelite sa nama.

  • Daniela

    14:14 // 4. 5. 2021.

    Kad i gde da se prijavim za subvencije?

  • Ivan

    12:22 // 19. 4. 2021.

    Uslov ce biti da imate legalizovanu kucu i projekat sto u Nisu ima 10% objekata. Naravno i partijska knjizica je put do brzeg dobitka pomoci. Ne zaludjute se ljudi nema nista od ovoga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: