Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 29. 1. 2013.

| Društvo

U Nišu nema dovoljno citostatika

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
klinicki.jpg

Nema citostatika za sve pacijente obolele od raka koji se leče na Klinici za onkologiju u Nišu.

Nedostaju citostatici za hemoterapiju, a na Klinici kažu da trenutno imaju 90% potrebnih, ali da je problem u 10 odsto onih koji nedostaju. To je posledica nedostatka novca, pa pacijenti često čekaju na neophodnu terapiju, kaže pomoćnik direktora Kliničkog centra Saša Živić

- Republički fond je problematičan jer godinama šalje manje para kliničkim centrima. Zato ostaju bez para krajem godine i za nabavku lekova zadužuju se kod dobavljača – kaže Živić.

On objašnjava da se, kada nema citostatika za pacijente koji moraju hitno da prime terapiju, nabavka radi po hitnom postupku i citostatik se nabavlja za 2-3 dana.

- Svesni smo da ovo ne bi trebalo da se dešava, ali to su nažalost postali problemi dnevnog poslovanja, a to je rezultat zapostavljenog zdravstva - kaže Živić.

Trenutno se čeka na nabavku nove ture citostatika, ali u Kliničkom centru kažu da će se na to čekati bar još dva meseca.

- Trebalo bi da celokupna procedura tendera i nabavke bude gotova do kraja februara ili početkom marta. Moguće je i da pacijent sam nabavi lek, a da mu posle budu refundirani troškovi - objašnjava Živić.

Prema njegovim rečima, ogromni napori ulažu se za brzo i trajno rešavanje problema, ali manjak novca to otežava. To stvara probleme i na drugim klinikama u Nišu.

Predsednik skupštinskog odbora za zdravstvo Dušan Milisavljević kaže da je nedostak citostatika, ali i drugih medicinskih sredstava veliki problem i da je važno da što pre bude rešen.

- Država mora da brine o svim pacijentima i nedostatak citostatika mora da se reši što pre. Svaki dan izostanka terapije za pacijente na onkologiji im skraćuje život. To je nedozvoljeno. Apelujem na predstavnike Ministarstva zdravsta da što pre reše ovaj problem - kaže Milisavljević.

U Kliničkom centru nedostaje i materijal neophodan za operacije, pa žene koje imaju probleme sa karcinomom dojke dugo čekaju na biopsiju.

- Moja prijateljica ne može da obavi biopsiju, jer nemaju konce i neke lekove, a nije im dozvoljeno da ih sami donesu - kaže Nišlijka Gordana Stanković.

Na Kliniku za onkologiju upućeni su i pacijenti koji su u bolnici u Knez Selu, u Dnevnoj onkološkoj bolnici, na Hematologiji i Dečijoj internoj klinici. Na ovim odeljenjima svakodnevno pomoć dobije oko 200 pacijenata obolelih od karcinoma sa celog juga Srbije.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: