Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 3. 11. 2015.

| Društvo

U Nišu nema pasa obučenih za traženje droge

Autor:M. V, A. S. Izvor:Južne vesti
pas
Nema pasa za nalaženje droge; foto: JV

Iako je Niš označen kao grad na “balkanskoj ruti droge”, ni policija ni Kazneno-popravni zavod nemaju nijednog psa obučenog za traženje narkotika, što, kako kažu nadležni, otežava borbu protiv krijumčarenja narkotika.

U MUP-u Srbije "Južnim vestima" nisu želeli da odgovore na pitanje koliko ukupno ovih pasa ima srpska policija, kao ni da li je taj broj dovoljan da bi se vodila efikasna borba protiv suzbijanja šverca droge. Međutim, potvrdili su da Policijska uprava u Nišu nema nijednog jedinog psa.

Sa druge strane, nijedan zatvor u celoj Srbiji nema pse za nalaženje droge, tako da sprečavanje šverca narkotika u zatvorima preuzimaju na sebe stražari, što ovaj posao, prema rečima upravnika niškog KPZ-a Aleksandra Grbovića, mnogo otežava.

Vikendom imamo preko sto paketa. Da bismo sprečili unos droge u zatvor sa ulice, stražari moraju da rade danonoćno. Iako su odlični u tome, ja ne mogu da garantujem da nam nešto ne promakne. A zamislite da imamo psa za otkrivanje droge. Trebao bi mu minut da nađe gram droge u ovolikoj prostoriji - kaže Grbović.

Kako navodi, sve ovo dokazuje da je borba države Srbije protiv droge “neozbiljna priča” i da je “jeftinije obučiti i čuvati pse nego lečiti narkomane”.


“Planiramo da nabavimo pse”

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da do septembra 2014. godine nije bilo regulisano zakonom postojanje pasa obučenih za pronalaženje droge. Međutim, tada je na snagu stupio novi Zakon o izvršenju krivičnih sankcija koji predviđa ovakve pse.

U skladu sa novim Zakonom planiramo da nabavimo i dresiramo takve pse u saradnji sa Ministarstvom odbrane. Posebno zato što dosadašnji rezultati kod nas i u inostranstvu pokazuju da je ovaj metod pronalaženja narkotika veoma efikasan - kažu u Upravi.

Kako navode u MUP-u, obuka službenih pasa, u zavisnosti od namene i specijalnosti, traje između četiri i šest meseci. Način obuke službenih pasa je individualan i prilagođen svakom psu pojedinačno u zavisnosti od karaktera svakog psa.

​Južne vesti će se u narednom periodu baviti pitanjima krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u našem regionu, s obzirom da on negativno utiče na put pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.

Niš i južna Srbija se nalaze na važnom raskršću puteva između Bliskog istoka i Evrope. Velika količina narkotika svakodnevno prolazi pored nas.

Kakva je strategija naše države u borbi protiv ovog problema, kako se institucionalno boriti protiv ovih pojava, kakve su prakse zemalja EU u suzbijanju ove negativne pojave i koliki je negativan uticaj postojanja velike količine narkotika i organizovanog kriminala na građane, pokušaćemo da odgovorimo u seriji tekstova posvećenih ovoj temi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ма, онако у пролазу

    18:39 // 3. 11. 2015.

    Ма шта ће то Нишу? Па, Ниш је једна паланка, није други или трећи град у Србији. А, чија би то требало да буде идеја и предлог одвано? Коморе пољопривредних произвођача, узгајивача препелица или полицајаца? Људи нико ништа не ради, а и слабо зна да ради! Тешко овом народу, тешкоовом граду.

  • Darko

    17:53 // 3. 11. 2015.

    Pa u Nisu nema droge..sta ce nam psi :)

  • CVETKO prvi

    15:12 // 3. 11. 2015.

    A kako naša deca, za čas nadju drogu ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: