Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:19, 24. 3. 2020.

| Društvo

U Nišu nezaposlena 434 lekara, Vlada poziva one iz dijaspore da pomognu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
lekari
Biće potrebne sve raspoložive medicinske snage; Ilustracije; foto: arhiva JV

Borbi protiv koronavirusa na raspolaganju je i preko 400 lekara koji se nalaze na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i osamdesetak tehničara, ali oni još nisu angažovani. Iz Kliničkog centra kažu da se mnogi dobrovoljno javljaju da pomognu, a Vlada Srbije pozvala je lekare iz dijaspore da se evidentiraju i pomognu Srbiji ako bude trebalo.

Mnogo lekara i medicinskih radnika otišlo je poslednjih godina da sreću i platu potraži u inostranstvu, najviše u Nemačku. Suočena sa epidemijom, za koju se ne zna kako će se razvijati, Vlada Srbije pozvala je zdravstvene radnike iz dijaspore da se jave radi evidencije oko potencijalne pomoći Srbiji u borbi sa epidemijom korona virusa.

Ali, ima i onih koji su na raspolaganju, a tu su, na “domaćem terenu”. Prema evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, čak 434 lekara je nezaposleno, od kojih je 318 žena.

Medicinskih tehničara na evidenciji ima ukupno 84, od čega je 23 žena - navode iz NSZ.

Dimitrovgrad je "povukao nogu", predsednik te Opštine Vladica Dimitrov zatražio je da se medicinske sestre i vozači prijave da bi mogli da budu angažovani, a već su potrebna 4 vozača za Hitnu pomoć.

U Nišu su pojedini lekari zaraženi, a lekari dve klinike su u samoizolaciji. Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da su spremni za predstojeću borbu protiv bolesti izazvane korona virusom.

Klinički centar Niš je u potpunosti poštujući instrukcije Ministratsva zdravlja i Vlade Republike Srbije pripremio sve svoje kapacitete u posteljama, opremi i ljudstvu - navodi Radovanović.

Direktor KC Niš kaže da će novih angažovanja sigurno biti, a da se mnogi prijavljuju sami.

U kontaktu smo sa velikim brojem lekara i sestara koji se dobrovoljno javljaju da pomognu svima nama, kqko osoblju u radu tako i obolelima na čemu se zahvaljujemo. O daljem toku njihovog angažovanja koga će sigurno biti u narednih 24 sata, KC Niš će blagovremeno obavestiti - rekao je Radovanović.

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će 568 lekara i 734 medicinske sestre, koji su volontirali u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, sada dobiti stalan posao.

Podsetimo, državni i lekarski vrh najavljuje ofanzivu na koronavirus, u kojoj će biti mnogo više testiranja, a svi zaraženi će biti hospitalizovani.

U Nišu je, kako kažu iz Štaba za vanredne situacije, registrovano 39 slučajeva kovida 19, petoro je na respiratorima, a ukupno 18 je hospitalizovano.

Sve o korona virusu na jugu Srbije, možete pročitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ilic Zoran

    18:55 // 25. 3. 2020.

    Stalno trazimo prosirenja kadrovskih planova, poslali smo i zahtev ispred sindikata Ministarstvi kriznom stabu da se,, povuku,, bar na tri meseca zdravstveni radnici. Cekamo odgovor.

  • StigleSeljacine

    14:05 // 25. 3. 2020.

    Koliko traje taj stalki radni odnos? Ide otkaz posle vanrednih izbora, ne boj se...

    • Sram vas bilo sve!

      10:37 // 26. 3. 2020.

      Kako ce sada neko DA LOVI U MUTNOM pa nije moment da se PRICA o zaposljavanje druze treba vojska i dobrovoljci da se ukljuce da pomognu a ne da razmisljate KO CE GDE NA KOJU KLINIKU DA SE UGURA DOK SU LJUDI NA RESPIRATORIMA koje ludilo zato see sve ovo i desava!

  • Libero

    11:12 // 25. 3. 2020.

    Na ovim snimcima nigde nevidim dezinfekcione barijere.Neznam zbog čega mi u naše vreme smo to tako rešavali (između ostalog) i imali smo dobre rezultate.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: