Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 22. 6. 2022.

| Društvo

U Nišu od jula kazne “Parking servisa” onlajn umesto na šoferšajbnama

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
parking
"Oko sokolovo" donosi promene; ilustracija; foto: Vanja Keser

Oko sokolovo u Niš stiže 1. jula i od tada kontrolori JKP Parking servis više neće ostavljati kazne za neplaćeni parking na šoferšajbnama, već će vozači morati na internetu da proveravaju da li su ih dobili. Jedna od promena je i što osobe sa invaliditetom više neće moći besplatno da ostave automobil na bilo kom parking mestu, već samo na onim mestima koja su za njih obeležena.

parking servis niš Dnevne karte od jula onlajn; foto: čitalacObaveštenja sa tim promenama građani ovih dana nalaze na svojim automobilima, a iz Parking servisa potvrđuju da će ih biti. One koji nisu platili parking dnevne karte više neće čekati kod brisača.

Ono što će se od 1. jula razlikovati od dosadašnjeg funkcionisanja kontrole i naplate parkiranja na teritoriji grada jeste to što kontrolori više neće ostavljati naloge za plaćanje dnevne karte na vetrobranskom staklu automobila za čije parkiranje nije plaćena usluga na neki od mogućih načina (putem SMS-a, aplikacije, parkomata, kiosk karte, pretplatne karte) - navode iz tog preduzeća.

Umesto toga, vozačima će se izdavati elektronske dnevne karte. Da li im je ona izdata moći će da provere preko aplikacije za parkiranje ili putem sajta Parking servisa. Svakom ko je ne plati u roku od osam dana, stići će i na kućnu adresu.

Putem sajta preduzeća će svaki korisnik moći da proveri da li je u prethodnih 60 dana izdata eDPK za vozilo čiju registarsku oznaku unese u polje pretrage, uz mogućnost da, ukoliko za vozilo postoji neplaćena eDPK, istu izmiri direktno putem sajta - kažu iz Parking servisa.

Takva odluka naišla je na nezadovoljstvo Nišlija, pa mnogi pitaju kako će se snalaziti oni koji nemaju računare, pametne telefone i internet. Nezadovoljni su i time što će morati da proveravaju onlajn da li su kažnjeni.

Nemamo šta da radimo nego svaki dan pred spavanje da pogledamo da nam nisu napisali kaznu. Ukoliko ne vidimo, plaćamo punu cenu - kaže Nišlijka.

Druga promena tiče se korisnika parking mesta za osobe sa invaliditetom. Iz Parking servisa navode da će oni i dalje moći besplatno da ostavljaju vozila na mesta koja su za njih rezervisana, ali da će za ostala takođe plaćati parkiranje.

Korisnici parking mesta za OSI moći će da, na osnovu rešenja izdatog od strane Gradske uprave za društvene delatnosti, parkiraju na mestima rezervisanim za OSI, kao i do sada, međutim ukoliko budu koristili komercijalna parking mesta, podležu redovnoj naplati parkiranja - objašnjavaju iz preduzeća.

parking servis Vozače obaveštenja dočekala kod brisača; foto: P. K.Brojne su negativne reakcije građana i na tu odluku. Najčešće se žale na nedovoljan broj parking mesta za osobe sa invaliditetom.

Tako obeleženih mesta u Nišu je premalo, oko 90 na celoj teritoriji grada. To znači da ćemo morati da obilazimo grad tražeći takvo i to slobodno mesto. Do sada smo mogli da se parkiramo i na belo obeležen parking, uz korišćenje invalidske karte, ali pod uslovom da se parkiramo u ulici u kojoj postoji mesto za osobe sa invaliditetom, a zauzeto je - žali se jedna korisnica karte za osobe sa invaliditetom.

Podsetimo, sistem Oko sokolovo od 1. jula biće na ulicama Niša. Najpre će se upućivati samo opomene, a od 1. avgusta i kazne.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je da će do kraja godine grad dobiti i Zelenog pauka, za kažnjavanje parkiranja na zelenim površinama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Markovic

    09:50 // 24. 6. 2022.

    Sramota je za svaku drzavu da osobama sa invaliditetom naplatiti kaznu za parkiranje. U sistem oko sokolovo samo treba ubaciti njihove registracije.

    • Torpedo

      07:10 // 25. 6. 2022.

      Oko Sokolovo je bio veliki borac u I svetskom ratu, seljak Matic iz Zaplanja ! Ne vredjaj nadimak po kome ga ceo pravdoljubiv i humani SVET poznaje !

    • Marac

      09:36 // 25. 6. 2022.

      Nažalost postoje ljudi koji zloupotrebljavaju nečiju invalidnost i registruju automobile sa velikom kubikažom, ne bi li uštedeli na registraciji. Zakon je jasan i kaže da registrovan auto može upravljati druga osoba samo uz prisustvo invalidne osobe. Alvirović je radio emisiju o tome i lepo ukazao na zloupotrebe. Inače mesta je malo jer de dozvoljava gradnja stanova a retko ko pravi parking mesta.

  • Naissus

    21:57 // 23. 6. 2022.

    Po kom principu policija zauzima pola ulice Nade Tomic?? Koliko tamo ima parking mesta?? Najpre obezbedite vise parking mesta po gradu ili vise javnih garaza, kako vam drago, vise taxi mesta, vise mesta za osobe sa invaliditetom pa onda pocnite da uterujete strah ljudima i da im praznite dzepove. Stvarno nas molite da uzmemo motke u sake

    • Mika

      14:16 // 5. 7. 2022.

      Za tvoju informaciju, policija ne zauzima pola nego celu ulicu za svoje privatne automobile.

  • Bratislav Dinić

    15:15 // 23. 6. 2022.

    Bravo za grad.Umesto da prvo obezbediš parking mesta pa da onda sankcionišeš nepropisno parkiranje.Ti prvo obezbediš sve da narodu uteruješ harač a parking mesta...to nek nam obezbedi otac Makarije.Mole nas da uzmemo govnjive motke,svakog dana nas mole i mole i mole...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: