Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 15. 11. 2020.

| Društvo

U Nišu od početka godine 46 prijava protiv građana zbog buke u stanovima

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
buka
46 prijava zbog buke u stanovima od početka 2020. godine; foto: Flickr/daliscar1

Od prošle godine broj prijava protiv građana zbog buke nije u porastu, a u stanovima ih je najviše zbog glasne muzike. Iako je 2019. sada već bivši ministar Goran Trivan najavio izmenu Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, koji uključuje novu nadležnost komunalne policije – merenje buke, profesor Mihajlov kaže da ta ovašćenja po trenutnim propisima nemaju i da nisu obučeni, pa da merače nivoa buke nose inženjeri.

Prema podacima Prekršajnog suda u Nišu, broj zahteva policije za pokretanje prekšajnog postupka zbog svađe, vike i buke ove godine je manje nego prošle, kada je ukupno bilo 88.

U 2020. godini Policijske uprave Niš podnela je 55 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, zbog prekršaja iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru, rešena su 13 predmeta, izrečene 12 novčanih kazni, a jedan postupak je obustavljen – navode iz Prekršajnog suda.

Glasna muzika bila je, navode iz policije, najčešći razlog prijava buke u stanovima.

Pripadnici PU Niš, od početka godine, podneli su 46 prekršajnih prijava protiv građana zbog sumnje da su bukom u stambenim zgradama narušavali javni red i mir – podaci su iz policije.

Kao neprijatan i neželjeni zvuk i subjektivnu kategoriju, profesor niškog Fakulteta zaštite na radu Darko Mihajlov, opisuje buku. Nadležnost merenja je sada, kaže, u rukama organizacija kojima je Ministarstvo za zaštitu životne sredine dalo ovlašćenja. Međutim, prošle godine najavljeno je iz tog Ministarstva da će i komunalna policija dobiti merače za buku, profesor poručuje – nije po Zakonu. Komunalna policija Profesor Mihajlov ističe da komunalna policija ne bi trebalo da meri buku jer nije obučena, a nije ni po Zakonu; foto: arhiva JV

Komunalna policija i milicija može da nosi pištolje i pendreke , ali ne može da nosi stetoskop, to nose lekari, merače nivoa zvuka nose inženjeri, kad budu merili pritisak ljudima i zdravstveno stanje, moći će da rade i druge stvari. Po trenutnim propisima oni ta ovlašćenja nemaju, tako da će biti vrlo teško da oni rade taj posao – objašnjava Mihajlov.

Dodaje da Fakultet zaštite na radu i još nekoliko institucija u Gradu imaju ovlašćenja za merenje buke u životnoj sredini.

Da li je u planu da niška Komunalna policija dobije merače i dobije novi zadatak, od njenog načelnika, kao i od Grada novinari Južnih vesti nisu dobili odgovor.

Podsetimo, buka je u niškoj javnosti odzvanjala i kada je u septembru mladog niškog pijanistu Vladimira Aćimovića komšija prijavio zbog buke, pa mu se pred Prekršajnim sudom sudi zato što je u stanu vežbao klavir.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    15:28 // 16. 11. 2020.

    Pa normalno je da ima manje prijava kad policija za remecenje javnog reda i mira ne radi nista. Umesto da momentalno napise kaznu ili pokrenu postupak oni samo kazu mozete li molim vas da ugasite. I ti sto prave buku ugase posle 30 minuta upale opet i sutra isto...

  • Huko

    14:49 // 16. 11. 2020.

    Kada kao student ili učenik dodjete iz provincije u grad, u godinama ste kada možete naučiti šta znači život u većoj zajednici i odgovornost prema komšijama. Postajete deo društva, drugim rečima. Na žalost u zadnjih 30 godina gonjeni ratom u Niš je došlo ljudi sa rurala u zrelim godinama. Oni nisu mogli da se adaptuju već se trude da društvo adaptiraju ka sopstvenim potrebama i rekao bih, hirovima

  • Rocky5

    09:36 // 16. 11. 2020.

    Kakav vam je to jezik izrazavanja Smuk i Aleksandra? To je "kao" staro Niski akcenat. ma nemoj, rasipate seljacizme po netu.Dosta bre vise, paljba...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: