Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:57, 22. 6. 2017.

| Društvo

Zbog pretnji odložena projekcija filma “Albanke su naše sestre”

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
protest
Protest ispred zgrade Media centra; foto: JV/ P. B.

Iako su policajci tvrdili da garantuju bezbednost svih učesnika, organizatori su odlučili da odlože projekciju dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, koja večeras trebalo da se održi u niškom Medija centru. Ispred ulaza u MCN okupila grupa se ekstremnih desničara koji su bili protiv projekcije filma.

Skoro da je i policija bila u istom broju kao i oni koji su hteli da iskažu svoje nezadovoljstvo emitovanjem ovog dokumentarnog filma u Nišu, a svi koji su ulazili u MCN bili su legitimisani.

Branislav Vakić Vakić preti novinarimaJedan od incidenata se dogodio u samoj sali Media centra pred početak emitovanja, kada je nekadašnji četnički vojvoda i poslanik SRS Branislav Vakić, koji je sve vreme dobacivao i pretio okupljenim građanima, zapretio da će "dovesti "Obraz" i 50 maskiranih koljača".

Policija ga je izbacila iz sale, i pored toga garantovala da će svi biti zaštićeni.

Urednik Južnih vesti Predrag Blagojević, koji je bio u sali, tvrdi da je policija punih 20 minuta tolerisala Vakićeve otvorene pretnje, pa ga tek potom izbacila iz sale.

Ubrzo su iz Obrenovićeve ka terasi Media centra poletele kamenice i flaše sa vodom, a deo mladića iz Vakićevog društva, koji su sedeli pored njega, zapretio je "Vučićevim obezbeđenjem", dodajući da "oni znaju sa novinarima" - tvrdi Blagojević.

Iako su policajci tvrdili da garantuju bezbednost učesnika, organizatori su odlučili da odlože projekciju da ne bi, kako su objasnili, “ugrozili dugoročnu bezbednost”.

Obrenovićevom su odjekivale već tradicionalne parole o Kosovu, a kada će i da li će projekcija biti održana, zasada nije poznato.

Kako je ranije najavljeno ovaj dokumentarac govori o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice i budućnosti, a nakon projekcije trebalo je da govore koautor filma Darko Šper, protagonistkinja filma Nadežda Kostić i sociolog i aktivista Đokica Jovanović.

Projekcija ovog filma odložena je i u Novom Sadu i Kraljevu, a videli su ga samo Beograđani i to u okviru festivala “Mirdita, dobar dan” koji je nedavno održan u prestonici sa puno napetosti i negodovanja.

Dokumentarac su zajednički snimili i realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jof

    12:24 // 23. 6. 2017.

    Sta je uradila policija? Bruka.

  • Ivan

    08:42 // 23. 6. 2017.

    Vidite, pretnja civilizaciji nisu Srbi i Albanci. Pretnja su ovakvi "Obrazi", koji isti nemaju, a jedino sto znaju je da prosipaju mrznju i netoleranciju.

  • Kole

    22:36 // 22. 6. 2017.

    Kako bi bilo lepo da ova spontano okupljena grupa mladih ljudi u punoj snazi, očisti za sat vremena prvo Duvanište, pa onda redom Durlan, pa Čair...pa ima tu još mnogo posla po Nišu. Sigurno i naše cenjene "službe" tačno znaju ko stoji iza njih i da li se pored navijanja i ovakvih manifestacija okupljajuspontano kada treba učiniti neko humano delo ili dati dobrovoljno krv. To su zaista pravi Srbi

    • Меда Божанин

      06:43 // 23. 6. 2017.

      Град се чисти из центра ка ободу.

      Они као да те послушали...

    • Zone

      22:08 // 23. 6. 2017.

      Da čiste za džabe, misliš volonteri? A ti da posmatraš njihov rad preko izveštaja Južnih vesti. Ta čišćenja idu pred izbore, uz obećano radno mesto. Misliš nema više ideje, sve se vrti oko organa za varenje?

    • Jelenak

      23:23 // 23. 6. 2017.

      Aaaa, pa to je SrBska čast... patriJote obučene za borbu protiv umetnosti, kulture i tolerancije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: