Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 23. 5. 2021.

| Društvo

U Nišu održan okrugli sto o suzbijanju nasilnog ekstremizma

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Okrugli sto - Protekta
Svim oblicima ekstremizma zajednička radikalizacija mladih; foto: Protecta

O oblicima nasilnog ekstremizma, koji su zastupljeni u gradu i regionu, kao i modelima i mehanizmima prevencije, bilo je reči na okruglom stolu “NEnasilni odgovor - Prevencija i suzbijanje nasilnog ekstremizma”. Reč je o projektu koji organizacija Protekta sprovodi u okviru regionalne inicijative “Zajednice na prvom mestu: Stvaranje centra civilnog društva za rešavanje pitanja nasilnog ekstremizma - od prevencije do reintegracije”.

Imajući u vidu koliko je ekstremizam zastupljen u gradovima i regionu - od terorizma, preko religijskog i političkog ekstremizma, do ekstremizma prema Romima, nasilja nad ženama, huliganizma, a da je svim oblicima zajednička radikalizacija pre svega mladih, velika pažnja na skupu posvećena je modelima i mehanizmima prevencije.

Nasilni ekstremizam i latentni okidači radikalizacije spadaju u najprisutnije izazove današnjice, oni se mogu manifestovati u čitavom nizu pitanja, uključujući politička, verska, sportska, kulturološka i rodna - navode organizatori.

Okrugli sto - Protekta Kao bitan faktor u suzbijanju ekstremizma, panelisti vide umrežavanje svih organizacija koje se bave ovom temom; foto: Protecta Kao pozitivan primer u borbi sa ekstremizmom izdvojen je Novi Pazar, koji je kao grad suzbijanje ekstremizma digao na institucionalni nivo, oformivši Savet na nivou grada koji se bavi tom temom, a usvojen je i čitav niz mera koje implementiraju različite ciljne grupe - mladi, škole, institucije, organizacije, mediji.

Kao dobro rešenje za suzbijanje ekstremizma je pomenuta i Strategija za bezbednost grada Niša, koja u prošlom izdanju nije obuhvatala ekstremizam, pa je predloženo na skupu da u budućoj strategiji za bezbednost koju grad treba da usvoji svoje mesto pronađu i projekti i aktivnosti na temu borbe protiv ekstremizma - saopštavaju organizatori.

Postavljeno je i pitanje da li na situacije u poslednjih par godina u Nišu, kao što su prebijanje mirovnih aktivista, vandalizam spomenika Šabanu Barjamoviću, iscrtavanje kukastih krstova, treba gledati kao na izdvojene incidente ili jasne signale radikalizacije društva, pre svega mladih.

Govor mržnje koji je svakodnevno prisutan u javnom i političkom životu dodatno radikalizuje društvo tako da se situacije gde se otvoreno pokazuje netrpeljivost prema neistomišljenicima predstavljaju kao nova normalnost, nešto što mladi usvajaju kao standard u ponašanju. Svemu tome u velikoj meri doprinose društvene mreže i internet, koji olakšavaju mladima pristup do ekstremnih sadržaja koji otvoreno pozivaju na mržnju - dodaju.

Kao bitan faktor u suzbijanju ekstremizma, panelisti vide umrežavanje svih organizacija koje se bave ovom temom, te će, navode, preporuke i predloge za konkretne akcije poslati svim zainteresovanim institucijama i organizacijama u gradu, kako bi izradili zajedničku strategiju za borbu protiv nasilnog ekstremizma.

Na okruglom stolu učestvovali su Zibija Šarenkapić iz organizacije DamaD Novi Pazar, Sead Biberović - Organizacija Urban In Novi Pazar, Osman Balić - Organizacija YU Rom centar, Čedomir Šargić ispred Instituta za javno zdravlje Niš, Nikola Božanović iz organizacije Kom 018, Tatjana Nikolić iz Centra za devojke, Igor Milosavljević iz Pravnog centra Niš i Milan Stefanović ispred Protekte, koji je ujedno bio i moderator skupa.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sanja Petkovic

    18:56 // 23. 5. 2021.

    Evo da vam na nabrojene ekstremizme dodam divljanje Roma u selima oko Bojnika gde čine priličnu većinu.Pored čestih kradja,obijanja napuštenih kuća,često je i maltretiranje starijih meštana ne romske nacionalnosti.Da li i ovakvi incidenti spadaju u ekstremizam???

    • vladimir

      09:37 // 24. 5. 2021.

      neee.kako smes da kazes takonjesti za bele medvede?pa oni pisu sad knjige i doktorate.rade grade srbiju i kotu se

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: