Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:52, 21. 1. 2023.

| Društvo

U Nišu otvoren prvi Degustaciono - edukativni centar za turiste i buduće ugostitelje

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
degustacija
Domaća pića i zalogaji juga; foto: J. M.

Posetiocima Grada Niša i Opštine Pantelej ubuduće će biti na raspolaganju prvi Degustaciono - edukativni centar u kom će moći da okuse neke od proizvoda sa juga. Pored toga, Centar će služiti promociji specijaliteta domaćih proizvođača, ali i učenicima Ugostiteljske škole koji će zajedno sa profesorima moći da održavaju radionice iz kulinarstva.

Domaće proizvode koje bi trebalo zaštititi, brendirati i prodavati u zemlji i inostranstvu, proizvođači sa juga zemlje moći će da predstave upravo u degustacionom centru u Nišu.

Od sokova i džemova, preko različitih vrsta sireva, pa sve do mesnih proizvoda i domaćih jela turisti će moći da uživaju u “Zalogajima juga”, kako i glasi naziv projekta koji realizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš. degustacija2 Obilje hrane sa juga; foto: J. M.

Cilj otvaranja Degustacionog centra je umrežavanje lokalnih proizvođača hrane i ugostiteljstva, kako bismo plasirali naše brendove sa juga Srbije i pokazali turistima koji su to kvaliteti našeg kraja. Imamo kvalitetne sokove, džemove, ajvare, a u ponudi su i jela poput pita, sarmica, rebarca, tako da turisti iz našeg Grada odlaze sa velikim doživljajem kada je hrana u pitanju. Centar je pre svega namenjen svim proizvođačima hrane i ugostiteljskim objektima - rekli su iz Udruženja.

Predsednica Opštine Pantelej Nataša Stanković, istakla je edukativni deo Centra​​ namenjen učenicima Ugostiteljske škole koji će zajedno sa profesorima održavati kulinarske radionice, ali i turistima i svim posetiocima koji su zainteresovani da obiđu Opštinu Pantelej gde u sklopu prostora imaju i Kuću zanata koja je dugi niz godina turistička tačka tog dela grada.

Degustaciono-edukativni centar deo je projekta “Zalogaj juga” koji realizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Srbije, preko programa “EU Pro plus”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    18:51 // 21. 1. 2023.

    Jedan takav da se otvori u Tvrdjavi,u prostoru pasinog konaka;tu je frekvenca turista velika;da se dovode grupe
    dodju,probaju i kupe!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: