Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:43, 11. 5. 2021.

| Društvo

U Nišu otvorena laboratorija za genetska ispitivanja, najavljeni i drugi projekti sa donatorima iz SAD

Autor:N. Mitić, M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
genska laboratorija niš foto Milica milojevic kostic
Niš dobio gensku laboratoriju; foto: JV

U novoj Laboratoriji za genetska ispitivanja, koja je otvorena danas na Medicinskom fakultetu u Nišu, radiće hiljade najsloženijih analiza godišnje uključujući i terapije prilagođene pacijentima sa malignitetom i to u skladu sa genetskim tipom tumora, istakao je Dragan Milić sa Medicinskog fakulteta. Laboratorija je ponela ime "Džon Frontingam", po Amerikancu koji je spasio preko 6.000 srpske dece u I svetskom ratu i odškolovao i zbrinuo njih 3.000, a opremljena je novcem donatora iz Amerike.

Od novih aparata kojima je opremljena genetska laboratorija u Nišu, najveći benefit za pacijente biće kod onih koji boluju od maligniteta, jer će genetska laboratorija pružiti precizniju dijagnostiku tih stanja i tako otvoriti mogućnosti za bolje, adekvatnije i preciznije lečenje, ističe prodekan za međunarodnu saradnju na Medicinskom fakultetu u Nišu Dragan Milić. genska laboratorija niš foto Milica milojevic kostic Na otvaranju i ambasador SAD-a; foto: JV;

Ne samo za maligne bolesti, one su najaktuelnije zbog visoke stope incidencije i mortaliteta i iz tog razloga je možda značaj i najveći. Ali će i druge bolesti, o kojima se manje priča, hereditarne, kongenitalne anomalije, neke urođene i neke stečene bolesti, moći će da se ispituju u onom smislu da se određuje njihov genetski profil, što znači da će i terapija biti individualna - navodi Milić.

Od 15 do 20 aparata, koliko ih ima nova laboratorija, kako kaže Milić, srce laboratorije je Genski sekvenator, koji zajedno sa drugim uređajima čine novu laboratoriju mnogo većom od onog što jeste, jer će u njoj biti rađene i druge analize, a koje nisu specifične za genetsku laboratoriju.

3 real time PCR aparata, automatski izolatori nukleinskih kiselina, aparat Tape Station, Multinodalni reader- Hromatograf, Luminex, 2 nano drop aparata, frižideri uključujući i one koji hlade na -90oC, centrifuge, vortex mašine, Karl Zeis mikroskop i ostala prateća oprema - još neki su od aparata u novoj laboratoriji.

Laboratorija nosi ime po Džonu Frotingamu koji je spasio preko 6.000 srpske dece iz I svetskog rata, odškolovao i zbrinuo njih 3.000 u svojim domovima za ratnu siročad u Vranju i Sremskoj Kamenici nakon rata, a koji je poneo i brojna odlikovanja Kraljevine Srbije, a zatim i Republike Srbije.

Celokupnu opremu za laboratoriju, kako ističe, donirala je Komanda američke vojske za Evropu i Ambasada SAD u Beogradu, a vrednost donacije je oko 500.000 evra.


Grad računa na donacije Amerike

Otvaranju laboratorije prisustvovao je i američki ambasador Entoni Godfri, koji se prethodno sastao sa gradonačelnicom Niša.

Pored rekonstrukcije Ustanove "Mara" i novootvorene genetske laboratorije, a koje su iz Grada Niša pokrenuli zahvaljujući donatorima iz Amerike, kako je najavila Sotirovski posle sastanka, u planu su i novi projekti sa starim donatorima. godfri sastanak foto milica milojevic kostic Godfri pre otvaranja genetske laboratorije razgovarao o novim donacijam u Nišu; foto: M.M.K.

Ono što planiramo da zajedno sa donatorima iz Amerike uradimo jesu rekonstrukcija psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici, porodilišta u našem Kliničkom centru i izgradnja osnovne škole za 800 đaka, koja će se nalaziti na teritoriji Opštine Pantelej - rekla je Sotirovski.

Ambasador Godfri je sa predstavnicima Grada razgovarao i o kulturi, a bilo je reči i o razvijanju partnerstva.

Ja sam siguran da će američke kompanije, koje su uključene u Američku privrednu komoru u Srbiji, nastaviti svoje partnerstvo u Srbiji i da ćemo imati veće prilike za posete - istakao je Godfri.

Godfri je prethodni put u Nišu bio u novembru 2019. godine, kada je bio i gost Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna

    08:19 // 12. 5. 2021.

    Dekani,prodekani,profesori i svi intelektualci stidi te se.Gde ste se zabili u misiju rupu?Gde je vas glas pameti i razuma da se pitate gde su TV?

  • Mladen

    08:09 // 12. 5. 2021.

    Hvala dobrim ljudima u ime svih Nislija..Hvala JV sto postoje. Da imam nesto da saznam sto nisam znao,Mediji o ovome treba da pisu,Tv da saopstava.

  • Gde nam je omladina ?

    07:56 // 12. 5. 2021.

    Citam neke komentare.Ne cudi te se,omladina pobegla iz zemlje jel vide da je ovde sve naopako.Ostali starci i dobro uhlebljeni.Cekamo od dece pomoc.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: