Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:54, 8. 9. 2023.

| Društvo

U Nišu otvoreno Savetovalište za decu žrtve nasilja, uskoro i SOS telefon

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
savetovalište1
Pomoć deci koja su prošla različite oblike nasilja; foto: S. V.

Prema podacima niškog Centra za socijalni rad, godišnje bude oko 200 prijava nasilja nad decom, što je jedan od razloga da Niš dobije Savetovalište za decu žrtve nasilja koje je danas otvoreno. Uskoro će biti otvoren i SOS telefon za decu kojima je potrebna pomoć i podrška stručnih lica, a u narednim mesecima biće potpisani sporazumi sa okolnim Opštinama pa će i deca koja nisu iz Niša imati mogućnost da potraže pomoć Savetovališta.

savetovalište2 Opremnjen prostor za terapeutski rad sa decom; foto: S. V. Deca koja su prošla kroz neki oblik nasilja od sada će pomoć moći da potraže u Savetovalištu za decu žrtve nasilja. Tu će se pružati terapeutski rad deci koja su prošla različite oblike nasilja, uključujući i roditelje u tretman dece, kroz psiho-edukaciju i savetovanje, kao i organizovanje preventivnih aktivnosti za sprečavanje nasilja nad decom.

Savetovalište za decu žrtve nasilja otvoreno je u okviru Sigurne kuće, a direktorka Sonja Šćekić ističe da su detetu koje je doživelo nasilje neophodni podrška i pomoć pa je stručni tim Sigurne kuće u prethodnom periodu prošao kroz razne vrste edukacija kako bi na najbolji način pristupili detetu.

Što se tiče terapeutskog rada, s obzirom na to da Svetska zdravstvena organizacija za rad sa decom sa traumom preporučuje kognitivno-bihejvioralnu terapiju fokusiranu na traumu, mi ćemo u svom radu upravo primenjivati ovu terapiju koja obuhvata rad sa decom od 3 do 18 godina. U proseku je potrebno nekih 18 susreta, odnosno seansi sa deteom, to takođe ne možemo da ograničimo jer zavisi od jačine traume, od opšteg stanja deteta, od njegove koncentracije i pažnje. Takođe, predviđeno je da se dete vrati, nakon tih tretmana, dva do tri puta godišnje - kaže Šćekić.

savetovalište3 Uskoro SOS telefon; foto: S. V. Direktorka je istakla da je prevencija najbitnija, pa će stručni tim Savetovališta u narednom periodu pohađati kurs za dečije telefonske savetnike, nakon čega će biti otvoren SOS telefon putem kog će svako dete koje ima neki problem moći da pozove i da dobije stručnu pomoć od kompetentnih ljudi.

Da je prevencija najbitnija smatra i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miomir Đorđević koji je podržao ideju uvođenja SOS telefona.

Kada dođe do nekog problema možda smo već zakasnili, ali zato je preventiva ključ i glavna stvar koju treba uvek da unapređujemo kako bi što manje nasilja bilo. Zato je jako bitan SOS telefon jer će deca moći samostalno, bez roditelja, da se jave i kažu svoj problem, a stručni radnici će im objasniti i uputiti ih na odgovarajuče institucije - ističe Đorđević.

Savetovalište za decu žrtve nasilja u Nišu prvo je u Srbiji, zato je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila potpisivanje sporazuma sa okolnim Opštinama kako bi i deci koja nisu iz Niša bile dostupne usluge Savetovališta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzionerka

    15:14 // 8. 9. 2023.

    Zastitite decu, kakvo savetovaliste.Ti ces da me zlostavljas, a ja cu da te savetujem kako to da podneses.Ma, dosta vise gluposti idemagogije. Niko nije bezbedan u ovom gradu.Kako vas nije sramota? Ko svake veceri ispaljuje vatromet, ko arlauce motorima, ko, ko?

    • Dejan B

      18:46 // 8. 9. 2023.

      Nevaspitane generacije, eto ko.

  • radivoje milenković

    13:43 // 8. 9. 2023.

    Normalno, direktor, gradonačelnik!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: