Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 29. 7. 2019.

| Društvo

U Nišu ove nedelje besplatno testiranje na hepatitis C

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
testiranje
Testiranje brzo i besplatno; ilustracija; foto: Amanda Richards, CC

Počela je akcija besplatnog testiranja na hepatitis C, a do kraja nedelje će od 9 do 12 sati svi zainteresovani građani moći bez lekarskog recepta da se testiraju i dobiju savet lekara u Institutu za javno zdravlje u Nišu.

Reč je o akciji u okviru obeležavanja Svetskog dana hepatitisa, koju organizuje Udruženja pacijenata sa bolestima jetre "Hronos" i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

I Niš će se pridružiti akciji savetovanja i besplatnog testiranja.

U IJZ Niš biće omogućeno besplatno savetovanje i testiranje brzim testovima na hepatitis C bez lekarskog uputa svim zainteresovanim građanima, pri čemu će rezultati testiranja biti dostupni za 30 minuta. Testiranje će se obavljati od 9-12 časova u prostorijama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti - najavljuju iz Instituta.

Iz Instituta su saopštili i kakva je prošle godine bila statistika u Nišavskom i Topličkom okrugu - prijavljeno je 13 slučajeva akutnog i 7 hroničnog hepatitisa B, a kažu da je kod svih obolelih ishod bio povoljan.

U istoj godini otkriven je i prijavljen 21 novi slučaj nosilaštva antigena virusa hepatitisa B. Registrovani broj obolelih od akutnog hepatitisa B je isti kao prethodne godine, dok je broj nosilaca antigena virusa hepatitsa B manji. Sprovođenje obavezne imunizacije novorođene dece, i ostalih kategorija sa posebnim rizikom, najznačajnija je mera prevencije ove bolesti - dodaju iz Instituta.

Nešto je lošija slika kada je reč o hepatitisu C - tokom 2018. prijavljeno je 25 slučajeva akutnog, 13 hroničnog i 39 nosilaštva antitela na virus hepatitisa C, a dobra vest je da ni jedan oboleli nije preminuo.

U odnosu na prethodnu godinu broj obolelih osoba je veći za sve tri dijagnoze hepatitisa C - navode u saopštenju.

Podsećaju da je prijavljena i epidemija akutnog hepatitisa C, koju su iz Kliničkog centra krili čak 4 meseca.

Na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga prijavljeno je 27 obolelih od hepatitisa A, što je, kažu, 3 puta više u odnosu na 2017. godinu.

Neke od preventivnih mera koje značajno smanjuju oboljevanje od hepatitisa A su, ističu, higijenski i socijalno-ekonomski uslovi, kao bezbedna hrana i voda za piće.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dante

    09:34 // 30. 7. 2019.

    Lazni rezultati i los rad da se smanji populacija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: