Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 11. 1. 2023.

| Društvo

U Nišu prepolovljen broj vrtića

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
vrtic
Roditelji kažu da deci teško pada promena vrtića; ilustracija; foto: A. K.

Od 28 niških vrtića koji pripadaju Pčelici, trenutno radi njih 14, kažu iz te ustanove. Dok roditelji negoduju zbog spajanja vrtića i žale se da mališanima to teško pada, iz te ustanove poručuju da su njihove konstatacije "neosnovane i tendenciozne". Ne preciziraju do kada će to trajati, već ističu da će pratiti dolaznost dece i da će se vrtići otvarati u skladu sa tim.

Osim vrtića “Leptirić” i “Pepeljuga”, spojeni su i brojni drugi, pa su mališani iz “Nevena” prebačeni u “Palčić”, oni koji inače idu u “Lane” sada idu u vrtić “Panda”, a deca iz “Bubamare” su u “Bambiju”.

Sva deca iz vrtića “Neven” su u istoj prostoriji, jedva da mogu da stanu, deluje da nema više od metra kvadratnog po osobi. Deca nemaju gde da ostave stvari i da presvuku obuću, patofnice iz “Nevena” nemamo, verovatno su ostale tamo - priča jedna majka.

Roditelji tvrde da su nekoliko dana pre Nove godine obavešteni da će spajanje trajati samo tokom praznika, ali da su naknadno dobili informaciju da tako ostaje do daljeg, bez ikakvog objašnjenja.

Mogu da razumem za Novu godinu i Božić, ali ova druga nedelja je čist bezobrazluk. Još nam traže opravdanje od lekara ako dete ne ide u vrtić. Pa kako da ide kad ne radite? Jedva se navikao na njegov vrtić, sad još da ga vodim u drugi - priča čitateljka.

Dok majke i očevi traže preciznu informaciju o tome do kada će vrtići biti spojeni i šta je uzrok - iz Javno-predškolske ustanove Pčelica odgovaraju da će otvarati vrtiće u zavisnosti od dolaznosti dece.

Još jednom podsećamo da se prati dolaznost dece i da će se vrtići otvarati u skladu sa tim, tačnije do onog trenutka kada broj dolazeće dece bude veći u odnosu na kapacitet vrtića u kojem su trenutno - navode iz te ustanove.

Neki roditelji smatraju da je razlog ušteda na grejanju, ali iz Pčelice ne navode drugi razlog osim smanjenog broja dece.

JPU Pčelica Niš je ustanova koja ozbiljno posluje i koja pre svega vodi računa o zdravlju i bezbednosti dece, pa u skladu sa tim i donosi sve poslovne odluke. Odluka o privremenom spajanju vrtića regulisana je članom 13 Ugovora o pružanju usluga - ističu iz Pčelice.

Poručuju da su roditelji blagovremeno obavešteni o spajanju, pre novogodišnjih praznika, kao i da se grupe ne spajaju i da sa decom rade njihovi vaspitači. Dodaju da bezbednost nije narušena ni u jednom vrtiću.

Vaše pitanje o neuslovnim vrtićima nije na mestu, jer su svi vrtići ustanove podjednako uslovni i u skladu sa pravilnicima koje propisuju nadležna ministarstva, a čiju realizaciju kontrolišu inspekcije. Sve ostale konstatacije roditelja koje navodite u pitanjima smatramo tendencioznim i neosnovanim - odgovaraju iz niške Javno-predškolske ustanove.

Trenutno radi 14 od 28 vrtića, a iz JPU Pčelica ističu da su ti koji rade velikih kapaciteta, do 250 dece, kao i da dolaznost ove nedelje nije veća od 140 mališana, dok je prošle nedelje bila manje od 10%, odnosno 500 mališana je boravilo u vrtićima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mila

    02:05 // 12. 1. 2023.

    sramota da se deca mala maltretiraju strasno sta se radi

  • Mariola

    16:43 // 11. 1. 2023.

    Apsolutno skandalozno poslovanje "ozbiljne" institucije PU Pcelica. Prema svemu sudeci, uprava nikome ne odgovara za svoje postupke a najmanje roditeljima. Grupe spojenih vrtica su preobimne, mesovite u smislu godista dece koja su prisutna, deca koja su do juce rado isla u vrtic sada negoduju. Veliko hvala sto "brinete" za nasu decu. Sramota.

  • 123

    16:08 // 11. 1. 2023.

    U Pcelici je jedan sveopsti haos,bahatost,bezobrazluk,nepismenost...Pitaj te roditelje da li su deca zadovoljna hranom?Da li ima papira u toaletu,sapuna ili deca od kuce nose vlazne maramice?Da li se roditeljima traze pare za igracke i sl?Da postoji volja tuzilastvo iz Pcelice ne bi izlazilo mesecima!

    • nema

      14:04 // 12. 1. 2023.

      Nema toalet paira dete mi je samo vise puta reklo. Igracke i ostale potrebstine kupujemo sami i dajemo Pcelici kako nam traze, nije bilo ni novogodisnjih paketica, sami smo se organiyovali skupili pare za poklone....koji su ostali naravno u vrticu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: