Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:28, 28. 8. 2020.

| Društvo

U Nišu problemi na pružnim prelazima česti, nadležni za povećanje bezbednosti napravili aplikaciju

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
aplikaija
Aplikacijom za bolju bezbednost; foto: Infrastrukture Železnice

U Nišu se, prema svedočenjima građana, problemi na putnim prelazima rešavaju navlačenjem crne kese na signalizaciju, sklanjanjem polubranika, kao i iscrtavanjem vetrikalne drumske signalizacije i zaustavljanjem vozova koji trube pre nailaska na ukrštanja pruge sa drumom. Ipak, kako bi doprineli bezbednosti i sprečili nesrećne slučajeve, iz Infrasturktura železnice Srbije pokrenuli su aplikaciju preko koje će građani dobijati potrebne informacije o svim pružnim prelazima.

Da je posle kiše nekoliko puta do sada bilo kvarova na pružnim prelazima u naseljima Suvi Do, Nikola Tesla, u Niškoj Banji, ali i kod Ćele Kule i fabrike Cumtobel, objašnjavali su iz Železnica Srbije, dok su građani snimcima svedočili da vozovi prolaze dok je rampa podignuta.

Kako bi građanima pružili pravovremene i potpune informacije o stanju pružnih prelaza u Srbiji i na taj način putovanje učinili bezbednijim, iz Železnica Srbije napravili su aplikaciju “Pružni prelazi”.

Na koji način je pružni prelaz osiguran, koliko je koloseka koji se prelaze, kao i širina prelaza u metrima, ugao prelaska na pružni prelaz, vrsta kolovoza i kategorija puta - informacije su koje pruža ova aplikacija, nakon što se dodirom odabere određeni putni prelaz - objašanjaju njeni tvorci.

Kada se korisnik aplikacije nađe u zoni putnog prelaza, aplikacija daje zvučna i vizuelna upozorenja. Na 500, 300 i 100 metara udaljenosti od pružnog prelaza, aplikacija glasovno obaveštava korisnike da se nalaze na odgovarajućoj udaljenosti od pružnog prelaza i tako ih upozorava da uspore.

Aplikacija je napravljena za android mobilne uređaje, besplatna je i dostupna za preuzimanje na Google Play prodavnici.

Nakon što se instalira, ova aplikacija na standardnoj Google karti prikazuje lokacije svih pružnih prelaza, koji su označeni znakom Andrejin krst, a za njen rad neophodna je veza sa internetom kao i da uključen GPS na telefonu, kako bi se locirala korisnikova pozicija na putu - navodi se u saopštenju.

Građani će preko ove aplikacije moći i da pošalju fotografiju ili video snimak događaja, ali i nepravilnosti na putnim prelazima uz svoj komentar, a za primedbe, predloge i sugestije moći će da se obrate preko mejla [email protected].

Aplikacija “Pružni prelazi” će se u narednom periodu, dodaju, stalno unapređivati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladan

    21:30 // 30. 8. 2020.

    Sredite pružni prelaz u Vrtištu, kod Železničke stanice, jako hitno, da ne bude kasno. Kad se izlazi iz pravca sela, sa desne strane, pored koloseka je uraslo šiblje, tako da se na tom delu uopšte ne vidi dolazak voza. Do sada je to šiblje čišćeno, ali sada je uraslo. Prolaz je jako frekventan, ponekad tu zna da je rampa otvorena a voz da prolazi.

  • Boki

    17:59 // 30. 8. 2020.

    Kakve veze aplikacija ima sa bezbednosti učesnika u saobraćaju.Ne samo da smatrate da je narod budala, već ste i za tu smrdljivu aplikaciju uzeli debele pare.

  • Spale

    12:45 // 29. 8. 2020.

    ŽIŠ škola na pola kompozicije rampa se podiže.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: