Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 10. 4. 2020.

| Društvo

U Nišu se leči 134 pacijenta od kovida, još petoro umrlo u Srbiji

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
klinicki
Povećava se broj pacijenata; foto:V. K

Još 24 pacijenta obolela od korona virusa hospitalizovano je u Kliničkom centru Niš, navedeno je iz nacionalnog Kriznog štaba. Petoro ljudi umrlo je u poslednja 24 sata od posledica infekcije virusom, a novoobolelih registrovanih je 238. Stručnjaci pozivaju na oprez zbog lepog vremena i predstojećih praznika i traže izbegavanje svih kontakata.

Juče ih je Nišu na bolničkom lečenju bilo 110, danas 134. Broj onih koji su na respiratoru ostao je isti.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, 19 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju - navode iz KC Niš.

U Srbiji su umrla još 4 muškarca i jedna žena, pa je broj umrlih od početka pandemije 71.

Broj testiranih u poslednja 24 sata opet raste, pa je sada bio 1.893, najviše za dan do sada, a pozitivnih na kovid bilo je 238. Doktor Kon iz Kriznog štaba ostao je pri svom stavu da nema masovnog testiranja zbog nedostatka organizacije laboratorijskih kadrova.

U Srbiji ima kadrova, ali trebalo je izvršiti preraspodelu i pripremiti ih - kazao je Kon.

Ipak, naveo je da će svi sa simptomima biti testirani na koronu, a da će se smeštajni kapaciteti još popunjavati, jer će i kontakti doći na red za test. Do sada je u Srbiji testirano 14.240 ljudi.

Epidemiolozi i dalje pozivaju sve građane na oprez, naročito zato što nailaze lepo vreme i praznici.

Dvojake su nam opcije. Jedna da nam virus uđe u osetljivu populaciju i da dođe do eksplozije i da se vratimo nazad i upropastimo sve. Druga je zabrana kontakata. Cilj mi je da dođe do svesti da su kontakti neprihvatljivi u ovom trenutku. Za praznike su češći. Virus ima snagu samo kada ima mnogo zaraženih - objasnio je Kon.

Prema stavu doktora Kona, prva popuštanja mera treba primeniti prema onima koji su skroz izolovani, ali “racionalno popuštati i sačuvati ih do kraja”. Kao poslednju meru Kon je naveo otvaranje škola.

Posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nišu, lekari uglavnom nisu komentarisali, ni direktno odgovarali na pitanja o neophodnosti okupljanja i merama zaštite. Kon je rekao da “pokušava da izbegne politizaciju”, a doktorka Kisić Tepavčević da, ukoliko se proceni da ne postoji epidemiološki rizik i da je osoba mlađa od 65 godina, ne postoji razlog za samoizolaciju.

Sve o korona virusu na jugu Srbije, pratite ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • moebius

    08:20 // 11. 4. 2020.

    Kisićka juče reče u Nišu 413 pacijenta, kako sad to (navela koliko u KC koliko na pulmologiji, koliko na sraroj hirurgiji i Čairu)

  • Baki

    00:02 // 11. 4. 2020.

    VMA je u svom sastavu uvek imao infektivne kliniku i verovatno nije bila na centralni ventilacioni sistem. To samo znači da se VMA čuva samo za političko-poslovnu elitu.

  • Mika

    19:38 // 10. 4. 2020.

    Pomnoziti sve objavljene brojke sa 10.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: