Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 21. 9. 2018.

| Društvo

U Nišu se uvodi test na disleksiju za decu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
disleksija
Deca koja su 3. razred osnovne škole već sledećeg meseca će moći besplatno da se testiraju; foto: Flickr

Nakon jednogodišnje borbe predstavnika organizacije “Nauči me” da se u Nišu uvede test na disleksiju za decu u osnovnim školama, konačno će učenici moći da se testiraju i to već sutra, u subotu 22. septembra, prepodne u Domu zdravlja, ali je broj mesta ograničen i potrebno je “zakazati pregled”. Već sledećeg meseca će u okviru sistematskog pregleda moći da se testiraju sva deca trećeg razreda za koje se proceni da je to potrebno.

Disleksija je poremećaj čitanja i razumevanja pročitanog, a deca se zbog toga suočavaju sa brojnim problemima tokom učenja. Zbog toga je niška organizacije “Nauči me” još pre više od godinu dana pokrenula inicijativu da se deca testiraju na disleksiju u trećem razredu osnovne škole i da taj test bude organizovan na sistematskim pregledima.

Predsednik ove organizacije Milan Petrović kaže da će već sledećeg meseca na sistematskom pregledu moći da se testiraju sva deca za koje učitelji ili roditelji procene da je to potrebno.

Zahvalan sam Domu zdravlja Niš na svesrdnoj podršci i Gradskom veću koje je odlučilo da stane sa nama iza ove inicijative, jer već sutra u Nišu imamo organizovanu divnu i korisnu edukaciju koja će pomoći da na prvom sistematskom pregledu, kao što smo i predlagali, mališani 3. razreda dobiju besplatno testiranje - navodi Petrović.

Sutra u prepodnevnim satima će testiranje u niškom Domu zdravlja obavljati doktorka Merja Kijac, koja je, kažu organizatori, stručnjak sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom sa disleksijom. Ovo će biti deo obuke, kako bi već sledećeg meseca u okviru sistematskog pregleda u 3. razredu sve Nišlije dobile besplatno testiranje.

Oni koji žele da dođu na testiranje koje se sutra organizuje treba da pošalju poruku Fejsbuk stranici “Heroji uče drugačije”, jer je broj mesta ograničen.

Podsetimo, u emisiji Južnih vesti u aprilu je predsednik niškog Saveta za zdravstvo Branislav Tiodorović rekao da će ova inicijativa organizacije "Nauči me" biti na nekoj od sednica Saveta i da će se potruditi da Niš bude inicijator testiranja na disleksiju u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: