Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:47, 12. 7. 2020.

| Društvo

U Nišu situacija može da pređe i u vanrednu, predloženo da na jugu nova kovid bolnica bude u Aleksincu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
korona
Još 4 pacijenta preminula, situacija bi mogla da pređe u vanrednu; foto: Vanja Keser

Još četiri pacijenta koja su iz drugih gradova u teškom stanju primljena u Klinički centar Niš preminula su od posledica virusa korona, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović, a povećava se i broj obolelih, te on situaciju ocenjuje kao nepovoljnu koja bi, ako se ovako nastavi, mogla da pređe i u vanrednu. Gradski štab za vanredne situacije je predložio da nova kovid bolnica na jugu bude Opšta bolnica u Aleksincu, jer kažu da je najopremljenija i spremna da pruži pomoć i najugroženijima.

Epidemiolog i član republičkog Kriznog štaba Branislav Tiodorović govorio je jutros za RTS o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Nišu.

Kaže da je 304 pacijenta na lečenju u kovid bolnicama u Nišu - u starom delu Kliničkog centra i na četiri sprata u novoj zgradi.

Među njima imamo one koji su potvrđeni, njih 97, ali sigurno će i među ostalima biti onih koji će testiranjem biti potvrđeni, a u stvari klinički se to već zna i vodi kao potvrda da oni imaju kovid. Imamo i 8 njih na respiratoru i nažalost imamo podatak koji veoma pogađa, koji je veoma loš, a to je četvoro nam je umrlo pacijenata iz okolnih gradova koji su prebačeni kao najteži slučajevi u KC Niš - navodi Tiodorović.

Zato situaciju u Nišu, koja je do pre nekoliko dana bila "nesigurna, ali pod kontrolom", epidemiolog sada ocenjuje kao nepovoljnu, sa tendencijom da, ako se ovo ovako nastavi, da možda čak pređe i u vanrednu.

Umiru nam ljudi srednje dobi i stariji, neki dan nam je umrla mlada žena, 40 tek godina. Ja sam zbog svega rekao da ćemo do kraja nedelje imati taj pik i da bi ukoliko se ne preduzmu mere i ne pokaže solidarnost, samosvest i pridržavanje tih mera, da ćemo imati jedno održavanje tog pika, umesto da imamo jedan blagi pad - upozorava Tiodorović.

Napominje i da je naš zdravstveni sistem "prenapregnut", da se medicinari žestoko bore sa virusom već nekoliko meseci, da za sada izvršavaju svoje obavete, ali da oni nisu mašine.


Predloženo da nova kovid bolnica bude u Aleksincu

Zbog sve većeg broja obolelih od virusa korona, kojima je neophodno lečenje, razmatra se otvaranje nove kovid bolnice na jugu Srbije.

Kapaciteti su skoro puni u Vranju, Leskovcu i Surdulici, a Štab u Nišu je, pored novih mera, predložio i da Opšta bolnica u Aleksincu postane kovid bolnica.

Predložili smo da to bude Aleksinac, jer struka kaže da je najopremljenija i spremna da pruži pomoć i najugroženijima, s obzirom na to da sada pacijenti u Niš dolaze iz Jagodine, Paraćina, Pazara. Da li će mišljenje struke Republički krizni štab da prihvati, očekujemo odgovor - kaže načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

Ministar zdravlja je nedavno najavio da će Niš ponovo imati i privremenu bolnicu za smeštaj pacijenata sa lakšom kliničkom slikom. Neki od članova Gradskog štaba predlagali su da to bude neki od stacionara u Niškoj Banji, ali Sotirovski kaže da Ministarstvo zdravlja od Štaba nije tražilo lokaciju za privremenu bolnicu za lakše pacijente.


"Ako se pridržavamo mera, tokom leta će biti manje tenzija"

Epidemiolog Tiodorović smatra da se većina građana pridržava mera, da uglavnom nose maske u zatvorenom prostoru i poštuju socijalnu distancu, a poziva i mlade da to čine, iako kaže da razume njihovu mladost i to što žele da iskoriste lepo vreme.

Poručuje da ako se pridržavamo mera situacija bi tokom leta mogla da bude povoljnija i sa manje tenzija.

Ako budemo mere primenjivali u celini i budemo svi svesni situaciju ćemo staviti pod kontrolu, ali ćemo imati još umrlih i obolelih. Doći ćemo u situaciju da leto prođemo sa manjom tenzijom sa manjim problemom očuvanja zdravlja i da se polako spremamo za jesen - rekao je Tiodorović.

Narednih meseci će svaka lokalna zajednica morati da planira kapacitete, kadrove i metodologiju, navodi Tiodorović, kako bi se suprostavila ovoj boleti.

Najavljeno je da će se od sutra članovi Kriznog štaba ponovo obraćati javnosti na konferencijama od 15 sati, a Tiodorović smatra da je to dobro, jer je to prilika da se čuju pitanja i da članovi razjasne nešto o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Samiti

    12:01 // 13. 7. 2020.

    Kao sa bombardovanjem 1999 godine, predajom tadasnje vlasti, ciji narod ni dan-danas ne zna istinu zasto je bombardovan, kao ni sada istinu o Koroni.

  • Mitic

    09:47 // 13. 7. 2020.

    Sta je sa Vojnom bolnicom Nis?Knez selo ima jos veci kapacitet i blizi je Nis u.

  • bojan

    00:34 // 13. 7. 2020.

    Aktivirajte bolnicu u Knezselo,kapacitet preko 400 kreveta,ionako dad's hvata paucinu,Aleksinac je daleko od Nisa preko 100 km.

    • Zoki

      10:43 // 13. 7. 2020.

      30 km a ne 100 km

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: