Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 7. 9. 2019.

| Društvo

U Nišu sledeće godine master inteligentne analize podataka

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
master studije
Predavači će biti i svetski stručnjaci iz privrede; foto: Flickr/Krešimir Kroflin

Kako bi se razvili IT stručnjaci, u Srbiji je počela akreditacija master programa na kojima će mladi sarađivati i sa privrednicima, a jedan od njih biće i u Nišu i trebalo bi da počne početkom sledeće godine. Nišlije će učiti o inteligentnoj analizi podataka tri semestra, a mogu da očekuju da će im predavači biti i svetski stručnjaci.

Da će niški Univerzitet dobiti novi master program upravo u IT sektoru, pre par meseci je najavio i rektor Dragan Antić. Sada je i zvanično da će se na srpskim fakultetima učiti o novim tehnologijama i to u saradnji sa iskusnim kompanijama.

Kažu da je ovo ideja Inicijative "Digitalna Srbija", koju je realizovalo Ministarstvo prosvete, a u kome učestvuje 13 državnih fakulteta iz Beograda, Kragujevca i Niša, kao i više od 75 kompanija, među kojima su Microsoft, Comtrade, Infostud, Symphony, Siemens, kao i Telekom Srbija, Coca-Cola Hellenic, Metalac, NIS i mnoge druge. Kompanije će učestvovati u nastavi, a studenti će imati i obaveznu praksu.

Slušali smo, pre svega, potrebe privrede, a ideja je bila da se pomogne razvoju IT stručnjaka koji nedostaju Srbiji. Međutim, to nisu samo programi iz oblasti informacionih tehnologija, već i programi koji treba da unaprede i biznis i znanja iz oblasti ekonomije, finansija, pa i prava - rekao je državni sekretar Viktor Nedović.

Planirano je da 4 master programa pohađa ukupno 140 studenta, a uslov je i da fakulteti upišu minimum dve generacije. Programi su pravljeni u saradnji sa univerzitetima i privrednicima, a osnovna ideja je da se pomogne razvoju IT stručnjaka koji nedostaju Srbiji.

Biće 4 programa - napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji, master informacionih tehnologija, industrija 4.0 i inteligentna analiza podataka koji će se izučavati u Nišu.

Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka, kao i Univerzitet u Kragujevcu su u procesu akreditacije svojih Master 4.0 programa predviđenih da počnu od oktobra 2019, dok je početak preostala dva programa planiran za drugi semestar, odnosno januar 2020 - najavljeno je na sajtu Vlade.

Na svakom programu biće najviše 35 studenata - 15 na budžetu i 15 će plaćati studije, a Inicijativa "Digitalna Srbija" će, kako najavljuju, finansirati po 5 studenata svakog programa. Budući master studenti mogu da očekuju više od 130 predmeta i 300 predavača sa nekih od najboljih domaćih i stranih fakulteta, kao i stručnjaka iz pomenutih kompanija.

Master inteligentne analize podataka u Nišu moći će da upišu oni koji su pohađali osnovne i master studije iz računarskih nauka, matematike i prirodnih nauka, inženjerskih disciplina, ekonomije i medicine, a naučiće da prepoznaju probleme koji mogu da se reše modelima i algoritmima inteligentne obrade podataka.

Glavni predavači će biti nastavnici i saradnici Prirodno-matematičkog i Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • HO

    15:29 // 8. 9. 2019.

    Nije potreban kompjuter. Sve je ocigledno.

  • DCI

    06:03 // 8. 9. 2019.

    Tezga, tezga, mashala.

  • zahav

    12:06 // 7. 9. 2019.

    da se podela indeksa vrše dr slina i dr smrt svečano na burekdžijadi, a diploma na roštiljijadi pored najveće pljeskavice.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: