Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 27. 5. 2019.

| Društvo

U Nišu sve više pasa lutalica, Grad planira da ih udomi u zatvoru

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
psi lutalice
Nišlije uplašene za bezbednost zbog pasa koji su na svakom ćošku; foto: čitalac

Čopor pasa izujedao je 9-godišnje dete u niškoj Tvrđavi, a skoro svakodnevno se Nišlije žale na pse kojih ima svuda po gradu i za koje tvrde da ih napadaju. Ovaj problem Grad pokušava da reši, tvrdi većnik Bratislav Vučković, a njegova ideja je da se u saradnji sa Kazneno-popravnim zavodom izgradi prihvatilište i da o psima brinu zatvorenici.

Otac 9-godišnjaka koga je za vikend napao čopor pasa u Tvrđavi kaže da je mališan ušiven na dva mesta i da su ga psi napali usred bela dana. Lutalice1;-foto:-citalac Čopori pasa svuda po Nišu; foto: čitalac

Napade čopora već nedeljama trpe i žitelji Ulice Žarka Đurića, koji kažu da su obavestili nadležne o ovom problemu, ali da su psi i dalje u ovom kraju.

Neko je počeo da ih hrani i sad su se odomaćili. Prošle nedelje su napali mene, mog muža pre nekoliko dana. Jedva smo se odbranili. Neke komšinice primorane su da zovu očeve, braću ili supruge da ih čekaju kada se vraćaju uveče kući. Strašno je kada ne možete ni kroz svoju ulicu da hodate bez straha - kaže Nišlijka koja živi u Ulici Žarka Đurića.

Zabrinuti za bezbednost su i roditelji čija deca treniraju u “Čairu”, jer kažu da veliki broj lutalica šeta oko hale svakodnevno. Osvetljenje je loše, pa je, kako kažu, posebno nebezbedno uveče. Psi-lutalice-Cair1;-foto:-citalac Čopori pasa svuda po Nišu; foto: čitalac

Redakciji Južnih vesti se skoro svakodnevno javljaju zabrinuti građani, koji podsećaju da je gradska vlast dosad mnogo puta obećavala da će rešiti problem pasa lutalica, ali da nije urađeno gotovo ništa.

Dugogodišnji direktor JKP Mediana, a odnedavno gradski većnik za komunalne delatnosti Bratislav Vučković je došao na ideju da se prihvatilište napravi u sklopu Kazneno-popravnog zavoda u Nišu.

Kaže da je izgradnja regionalnog prihvatilišta koje bi bilo smešteno kraj Svrljiga zasad "na dugom štapu", pa je pokrenuo inicijativu da se psi čuvaju u zatvoru.

Već smo imali par sastanaka, direktor Mediane, upravnik KPZ i ja i dobili smo i saglasnost maltene Uprave za izvršenje kaznenih sankcija, s obzirom da takvo rešenje postoji u Sremskoj Mitrovici. To podrazumeva da se izradi projektna dokumentacija na kojoj je već počelo da se radi, da se dobije građevinska dozvola, da se dobiju sve neophodne dozvole i da se u okviru Kazneno-popravnog zavoda formira prihvatilište gde bi osuđenici brinuli o životinjama, ali samo prihvatilište bi bilo tu - kaže Vučković.

Iako je ovo rešenje sve izvesnije, Vučković kaže da verovatno neće moći da se realizuje ove godine. Lutalice;-foto:-citalac Čopori pasa svuda po Nišu; foto: čitalac

Trebalo bi da u novom prihvatilištu bude mesta za 450 pasa, a većnik kaže da u rešenje problema žele da uključe i nevladin sektor, kao i Društvo za zaštitu životinja.

Želimo da više ne bude problema sa društvima za zaštitu životinja, da i oni budu aktivno uključeni. Veliki problem su vlasnički psi, oni su naš veliki problem. Prošle godine je više od 1.000 pasa tretirano, a opet ih ima - dodaje Vučković.

Vučković je pokrenuo inicijativu i da se Zoo higijena izdvoji kao posebna služba, kakva je praksa u Beogradu i Novom Sadu, ali napominje da to ne znači da će se praviti novo preduzeće sa novim direktorima. Predlaže da se izdvoje, jer je u sklopu Mediane mnogo komunalnih delatnosti, te da bi Zoo higijena samostalno mogla da bude efikasnija i preuzme regionalnu ulogu.

Podsetimo, nadležni u Nišu godinama obećavaju da će rešiti problem pasa lutalica kojih je sve više u gradu. Bilo je najava o izgradnji još jednog prihvatilišta i o proširenju kapaciteta postojećeg, ali dosad ništa od toga nije učinjeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nele

    20:03 // 28. 5. 2019.

    Da se razjasne neke stvari ovde 1. Pse lutalice mozete naci u svakom gradu, u svakoj drzavi na kugli zemaljskoj, pogledajte samo emisije o psima i videcete da ih ima i u Becu, u Londonu, u SAD-u, regionu, Grckoj, svuda! 2. Ubijanje pasa lutalica je nehumano, neljudski i ko to radi ili predlaze treba krivicno da odgovara i da taj bude uspavan istog momenta pred svima! 3. Porez na pse je neustavan!

    • rece covek

      07:46 // 29. 5. 2019.

      Nigde ti,osim Grcke nisi ni bio.

    • ahahahahahahahahahahah

      19:33 // 31. 5. 2019.

      da se razjasni jedna stvar TI LUPAŠ! nigde, a putujem često i živeo sam u USA osim u srbiji nisam video na ulici ni mačku a kamo li psa.

    • Gawra

      02:58 // 4. 2. 2020.

      Ne dao Bog da te ujede pas lutalica, ti ces prvi traziti linc, ne humano, ne ljudski ne moze da se odnosi na pse, jer psi nisu ljudi... psi lutalice su ogroman problem, a za taj problem direktno su odgovorne ne vladine organizacije, i umesto mi da jurimo te ne vladine organizacije da resavaju mi se zalimo na rad sintera... sami trazite da ih ne uspavljaju, a ko ce onda da brine o njima?

  • Eksperiment

    11:10 // 28. 5. 2019.

    Kao eksperiment sa 8 miseva koji su zatvoreni u odredjenom prostoru. Data im je hrana, voda i sve sto im treba. Mogli su da se krecu i menjaju bokseve. Onda su poceli da se razmnozavaju i da se dele u grupe. Kako je hrana nestajala oni su poceli da napadaju jedni druge a zenke da jedu svoje mlade. Na kraju nije ostao ni jedan mis.

  • Buca

    09:25 // 28. 5. 2019.

    Malo sredjenije selo Gonars kraj Udina - bio u gostima.Prijateljima izasao pas iz dvorista i u roku od pola sata su duzni da prijave policiji,jer ce platiti kaznu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: