Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 30. 1. 2024.

| Društvo

U Nišu test na HPV samo privatno, propao tender Instituta za javno zdravlje

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
institut za javno zdravlje niš
Test kod privatnika košta oko 7.000 dinara; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Oni koji u Nišu treba da se testiraju na humani papiloma virus (HPV), najčešći uzročnik raka grlića materice i penisa, moraju to da urade kod privatnika za oko 7.000 dinara, pošto Institut za javno zdravlje nema testove. Razlog je propala javna nabavka, kao i to što nova još nije raspisana. Iz te ustanove tvrde da će ponovljeni postupak biti gotov krajem februara.

Nišlijka koju je ginekolog iz Doma zdravlja pre nekoliko dana poslao u Higijenski da uradi test, nije u tome uspela. Rekli su joj je da dođe za mesec dana ili da ide kod privatnika.

Moja supruga je još 24. januara trebalo da odradi HPV test. Međutim, u Higijenskom je dobila informaciju da nemaju testove i da bi oni trebalo da stignu za mesec dana. Rekli su joj da tada dođe, pa ako i dalje ne budu imali testove, da ide kod privatnika i da će joj nakon toga refundirati iznos. Takođe, rekli su joj da je cena kod privatnika oko 7.000 dinara. Nismo otišli privatno, već ćemo sačekati tih mesec dana, pa da vidimo šta i kako - priča njen suprug.

Iz IZJZ-a potvrđuju da nemaju testove i dodaju da su za njih na vreme raspisali javnu nabavku krajem prošle godine, ali da su sve ponude odbijene kao neprihvatljive. Kažu da će ponoviti postupak i da će on biti gotov do kraja februara.

U postupku javne nabavke testova i potrošnog materijala za PCR dijagnostiku, koji je na vreme pokrenut i sproveden u svemu u skladu sa zakonom krajem 2023, sve ponude su odbijene kao neprihvatljiive, jer ponuđači nisu ispunjavali uslove i zahteve u vezi sa predmetnom nabavkom (nisu imali odgovarajuće dokaze kojima se dokazuje zahtevani kvalitet testa) - navode iz Instituta.

U novembru su propale i nabavke testova na određene bakterije, na grip, hlamidiju i HIV, ukupne vrednosti 6,17 miliona dinara. Samo tender za testove na HPV vredan je 3,7 miliona.

Tokom 2023. godine u IZJZ-u u Nišu urađen je 1.061 uzorak na HPV, a godišnje se radi između 800 i 1.000 testova, podaci su te ustanove.

Humani papiloma virus u 90% slučajeva uzročnik je raka grlića materice, od kojeg godišnje u Srbiji oboli oko 1.400 žena, a u proseku 450 njih umre.

HPV vakcina je u zemlji, o trošku Fonda, dostupna od 2022. godine, za mlade od 9 do 19 godina. O svom trošku vakcinu mogu da prime svi i nema gornjeg ograničenja u godinama.

U toku je, inače, Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice, koja se tradicionalno obeležava poslednje nedelje januara. Povodom toga, Ministarstvo prosvete podelilo je osnovnim školama u Srbiji informativne liflete o značaju vakcine protiv HPV, koji je namenjen roditeljima učenika sedmog razreda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    09:03 // 31. 1. 2024.

    Aparati koji se stalno kvare i nedovoljan broj istih, propali tenderi za ovo, za ono...kao da se zdravsteni sistem namerno sabotira...

  • Mila

    01:14 // 31. 1. 2024.

    A inace sam majka dvoje male dece i imam 37 god. Sto bih reko Dr. koji me operisao provukli smo se kroz iglene usi tako ne cekaj te.. ZIVOT NEMA CENU

  • Mila

    01:10 // 31. 1. 2024.

    Molim gospodju da hitno ide privatno i odradi test, jer u suprotnom ce biti kasno. Ja sam operisana pre 3 god. I izvukla zivu glavu zahvaljujuci testu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: