Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:31, 5. 3. 2021.

| Društvo

U Nišu traže odgovornost zbog radova na Trgu i tvrde da je raskid ugovora produžetak agonije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana
Novi rok biće "što pre to bolje"; foto: JV

Da ni aktuelna vlast ne može da izbegne odgovornost što Trg kralja Milana nije završen u roku, jer je nedavno dala još 60 miliona za radove kojih nije ni bilo, napominju odbornici koalicije "Niš moj grad" koji su ponovo protestovali u centru Niša, ovog puta zbog najavljenog raskida ugovora sa izvođačem. Da nije odgovorna samo firma od koje će nadležni navodno naplatiti bankarsku garanciju, ističe i Danijel Dašić iz NKD, a napominje da je vlast dužna da utvrdi i građane obavesti - ko je zakazao od izbora izvođača na tenderu do danas kada planira da produži agoniju i izabere novog.

Zbog kašnjenja radova na Tvrđavskom mostu, koji umesto 4 meseca rekonstruišu već godinu dana, pa i kasno uveče - ugovor sa izvođačem nije raskinut, već rok produžen do 1. maja. Ali zbog kašnjenja na popločavanju celog Trga kralja Milana, kako je najavila gradonačelnica Dragana Sotirovski, firma Bauvazen neće završiti započeto, već će platiti penale. Trg rekonstrukcija; foto: E. M Ko je odgovoran za novu agoniju na niškom Trgu? foto: E.M.

Ni ona ni član Gradskog veća zadužen za izgradnju Nenad Stanković već dva dana ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti, a kako je Sotirovski objasnila na TV Zona plus, narednih dana zvanično će ugovor biti raskinut i tek onda će tražiti i novu firmu za isti posao, što znači da će sve biti odloženo za još nekoliko meseci.

Mislim da smo firmi koja radi na izvođenju tih radova dovoljno dali prostora i vremena i da budu umorni, da se odmore, da nastave, da se zaustave i šta god su zatražili Grad im je izašao u susret. Mislim da više nemamo vremena. Onog trenutka kada raskinemo ugovor potražićemo nekog novog ko će da završi Trg - navela je Sotirovski.

Zato su danas odbornici koalicije "Niš moj grad" ponovo protestovali na niškom Trgu, ovog puta kako bi zatražili od nadležnih da utvrde i javno kažu ko je odgovoran za to što radovi nisu završeni u planiranom roku. Behaton trg; foto: E. M Opozicija smatra da je odgovorna i aktuelna garnitura na vlasti; foto: E. M.

Branislav Jovanović ističe i da sumnjaju da će gradska vlast uopšte uspeti da naplati bankarsku garanciju za rok i kvalitet radova.

Ni ova vlast ne može da izbegne odgovornost, jer je ona dala dodatnih 60 miliona dinara za nastavak radova kojih nije bilo. Mi smo podneli krivičnu prijavu još maja prošle godine, jer je ceo tender bio usmeren ka ovoj firmi iz Lazarevca, sve je bilo u funkciji te firme, da se što više granita i behotana ugradi. Ovo je serijska prevara, jer je ovo naručena firma iz Beograda, koja radi po Srbiji i koja nije mogla da ispoštuje rok ni ovde ni u Leskovcu. Ko je odgovoran, čudi me da Više tužilaštvo ne reaguje, da vidimo ko će da snosi odgovornost za to što su rokovi probijeni - ističe Jovanović.

Protest opozicija Trg; foto: E. M Protest opozicije zbog najavljenog raskida ugovora; foto: E. M. I Stanković smatra da je najavljen raskid ugovora sa firmom koja je dobila posao uređenja centra Niša dokaz da je opozicija bila u pravu, jer je i on kao odbornik podnosio amandmane i tražio javnu raspravu za projekat rekonstrukcije Trga koji vredi čak 525 miliona dinara.

To su ozbiljne pare za siromašan Grad Niš, ali je vlast ušla u to bez pitanja građana i stručne javnosti i evo ugovor će da raskinu. Ko će ispaštati zbog svega toga, ispaštaće građani. Mi smatramo da ovo nije bio prioritet i da je taj novac mogao da se iskoristi za mnogo korisnije stvari za građane, besplatne udžbenike, kanalizaciju, izgradnju vrtića - ističe Stanković.


NKD: Odgovornost snose i nadležni, da polože račune građanima

Međutim, gradonačelnica je u pomenutom gostovanju bila vrlo optimistična - kaže da će naplatiti kašnjenje i u zakonskom roku izabrati firmu koja treba da završi započeto za šta je rok, kako je rekla, "što pre to bolje". I pre tog novog tendera "zapretila je" Sotirovski, jer kaže da će i sa novim izvođačem kojeg budu izabrali raskinuti ugovor ako ponovi iste greške. trg kralja milana Nekoliko meseci mora da traje izbor novog izvođača; foto: Sekretarijat za izgradnju

Građevinski inženjer iz Niša Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ističe da suština nije raskid ugovora i aktiviranje bankarske garancije, jer to neće rešiti problem koji građani imaju već godinu dana gazeći po gradilištu, već je neophodno da gradska vlast pronađe odgovorne.

Od prvog dana se vidi da gradilište nema dovoljan broj angažovanih ljudi, videlo se odmah da dinamika nije poštovana, a pitanje je da li im je stvarno trebalo godinu dana da to primete ili je bilo potrebno godinu dana da više ne može da se sakrije - napominje Dašić.

Napominje da vlast mora da podnese račune građanima i da im tačno objasni ko su odgovorni, jer ne može da bude odgovoran samo izvođač radova.

Neophodno je da utvrde odgovornost svih u lancu - od onih koji su izabrali izvođača sa kojim aktuelna vlast raskida ugovor, do onih koji su bili dužni da prate realizaciju ovog projekta i na vreme upozore da nešto nije u redu.

To je sveto trojstvo - projektant, izvođač i naručilac odnosno investitior koji angažuje nadzornog organa. Ili neko nije prijavljivao da ti radovi neće biti završeni na vreme, ili je prijavljivao, ali niko nije reagovao. Jer najgora stvar koja može da nam se desi je da nakon ovog slučaja mi ništa ne naučimo i ponovimo ovo već sutra kod nekog novog projekta - objašnjava.

Proces pronalaženja novog izvođača koji Sotirovski najavljuje mora da traje nekoliko meseci, podseća i Dašić, što znači da će nam još jedno godinu dana "pojesti skakavci".

Sve o rekonstrukciji Trga kralja Milana možete čitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Josif

    00:39 // 7. 3. 2021.

    Svedska firma zavrsice trg ustvari nas koji ima firmu u svedsku

  • nikola

    16:39 // 6. 3. 2021.

    Neznanje, nerad, laž, javašluk ... sve što se može reći za izgradnju centralnog trga u Nišu. Jeli neko iznenađen? Veliki je to zalogaj za SNS i nesposobnu i isto tako lažljivu gradonačelnicu. "Brine" se o građanima u pandemiji, a građani su svakodnevno Kanalisani u uskom prolazu na mostu, gde se u trenutku, u kanalu mosta, nađe i stotine ljudi, tesno nabijeni. NEMA OPRAVDANJA, apsana je za vas.

    • Boki

      19:29 // 6. 3. 2021.

      @Nikola, ne radi se ovde o neznanju, neradu, lažima i javašluku.Radi se o koruptivnim aktivnostima predhodne garniture, koju ona sada mora da rešava.Niti je žena odgovorna za virus, niti odlučuje o velikim projektima.Ima tri savetnika koji su joj nametnuti i šta žena da radi? Mora da ih pokuša pokriti.Šta ona može protiv guske, Janjića i diretktora Klera? Može da sedne i da plače.Njih čuva Bajaga.

  • MICKY

    16:07 // 6. 3. 2021.

    Dovesti novog investitora jer nije ispostovao rokove uz sankciju za kasnjenje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: