Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 15. 6. 2018.

| Društvo

U Nišu uskoro kreće kažnjavanje za prekomernu buku na otvorenom

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Buka ilustracija
Niš će biti podeljen na šest zona gde je dozvoljen različit nivo bukeFoto: Flickr/daliscar1

Ubuduće će u različitim delovima grada biti dozvoljen drugačiji nivo buke, jer je Niš podeljen na takozvane “akustične zone”. Inspektori će moći da kažnjavaju one koji budu preglasni, a ovo naročito važi sa kafiće, napominju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Niš je, po Odluci o određivanju akustičnih zona koju je usvojilo Gradsko veće, podeljen u 6 područja. U prvo spadaju mesta za odmor i rekreaciju, bolničke zone, kulturno-istorijski lokaliteti i veliki parkovi. Nivo dozvoljene buke u ovoj zoni je tokom dana i uveče do 22 sata 50 dB, dok je noću dozvoljeno 40. Odluka buka Foto: Screenshot Odluka

U drugoj zoni su turistička područja, kampovi i školske zone i tu je tokom dana takođe dozvoljena buka do 50 dB, dok je noću dozvoljeno do 45.

U trećoj zoni su, po gradskoj Odluci, čisto stambena područja, gde je dozvoljeno tokom dana 55 dB, a noću 45 dB.

U četvrtu zonu, gde je dozvoljeno 60 dB tokom dana i 50 noću, spadaju poslovno-stambena i trgovačko-stambena područja i dečja igrališta.

U petoj zoni može biti malo bučnije, pa se i gradskom centru, zanatskim, trgovačkim, administrativno-upravnim zonama sa stanovima, duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica, može tolerisati do 65 dB tokom dana i 55 noću.

Industrijska, skladišna i servisna područja, i transportni terminali u kojima nema stambenih zgrada spadaju u šestu zonu i tu je dozvoljeno da jačina buke bude tolika da na granici zone ne sme prelaziti vrednost susedne zone.


Sekretarka za životnu sredinu: Cilj odluke nije kažnjavanje

Ivana Krstić životna sredina Sekretarka za životnu sredinu kazala da će inspektori moći da ugrađuju "limitere" koji ograničavaju jačinu zvuka; Foto: JV/V. MilićOvo se, kako objašnjava sekretarka Ivana Krstić, odnosi pre svega na kafiće. Međutim, dodaje, tokom festivala je buka dozvoljena, te inspektori neće moći da kažnjavaju organizatore manifestacija.

Cilj nije da se ljudi kažnjavaju, plan je da Komunalna policija sa policijom i inspektorima obiđu sve kafiće i da ih upozore da je doneta odluka i da je posle 23 sata buka svedena na minimum. Dosad nismo kažnjavali jer nije bilo ove odluke - rekla je Krstićeva.

Odluka je, objašnjava, doneta u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke i Uredbom o graničnim vrednostima, a usklađena je i sa generalnim urbanističkim planom od 2010. do 2025. godine.

Isključivo se dotiče buke u životnoj sredini. Inspektori nadležni za životnu sredinu, kojih je u Nišu šest, imaće fonometre sa kojima će meriti buku i na osnovu te odluke moći će da donose prekršajne naloge za lica koja prekrše granične vrednosti - objašnjava Krstićeva.

Za nepoštovanje odredbi ove odluke, propisane su kazne od 150.000 dinara za privredna društva i druga pravna lica, dok će odgovorno lice biti kažnjeno sa 25.000 dinara. Za preduzetnike je predviđena kazna od 75.000, dok je za fizička lica takođe 25.000 dinara.

Sekretarka dodaje i da će kod onih koji se ne pridržavaju ove odluke i prave buku veću od dozvoljene, biti ugrađivani “limiteri” na muzičkim uređajima, koji će ograničavati jačinu zvuka.

Ovu Odluku usvojili su većnici Niša, ali pre nego što počne da se primenjuju njene odredbe, treba da je izglasaju odbornici niške Skupštine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Golubovic

    20:06 // 18. 6. 2019.

    I kad se ocekuje smanjenje buke u Nisu?

  • Marija

    09:29 // 2. 7. 2018.

    Nepodnošljiva buka dolazi iz kafane Nišlijska mehana. Terorisanje noć i dan. Ozvučenje, buka, pijani gosti viču, maloletnici uriniraju i povraćaju ispred ulaznih vrata. Kada pozovem policiju kažu to nije nas problem. Pa čiji je problem?

  • Gradjanin

    13:00 // 20. 6. 2018.

    Jedan kamion gradske cistoce proizvodi 100db, a da ne pricamo o cisternama koje se razjure u 4 ujutru... da proizvode jos koji decibal ladno bi mogle da se koriste kao supersonicno oruzje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: