Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 15. 11. 2022.

| Društvo

U Nišu uskoro spisak “crnih tačaka” u saobraćaju i predlozi sanacije

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
trg kralja milana 4 foto todorović
Raspisan tender; ilustracija; foto: JV / Tamara Todorović

Za identifikaciju “crnih tačaka” u saobraćaju i predlog mera za sanaciju na pet lokacija u Nišu biće izdvojeno oko 958.000 dinara. Firma koja dobije posao na tenderu trebalo bi da sastavi spisak potencijalno opasnih mesta i to na osnovu analize saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, kao i da napravi elaborat sa rešenjima za poboljšanje bezbednosti.

Građani i niška opozicija tražili su nakon nesreće na Bulevaru Medijana, koja se desila januara prošle godine, da nadležni obezbede opasna mesta u saobraćaju, a gradonačelnica Dragana Sotirovski pismom je od Saobraćajne policije zatražila spisak “crnih tačaka” i neophodne opreme.

Te opasne lokacije biće poznate nakon što Grad Niš na tenderu izabere ponuđača, koji će na osnovu analize i terenskog istraživanja napraviti spisak “crnih tačaka”, a zatim, između ostalog, dati predloge kako da se ta mesta obezbede.

Za potrebe realizacije projekta neophodno je koristiti baze podataka o saobraćajnim nezgodama, kao što su Integrisana baza podataka o obeležjima bezbednosti saobraćaja i evidencije o saobraćajnim nezgodama koje vodi saobraćajna policija lokalne samouprave. Potrebno je da izvršilac uzme u obzir i sve baze i projekte koji postoje na nivou lokalne samouprave i mogu doprineti da projekat bude kvalitetniji, a u svrhu podizanja nivoa bezbednosti saobraćaja na mreži puteva na teritoriji lokalne samouprave - navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Rok koji ponuđači imaju da se prijave na tender je 22. novembar, a elaborat sa predlogom sanacije opasnih mesta treba da sadrži podatke o nezgodama, nesrećama, njihovim posledicama, kao i o godinama kada su se događale.

Takođe, u elaboratu treba da budu fotografije uočenih “nebezbednosti”, podaci o saobraćajnom opterećenju i načinu regulisanja, kao i drugi podaci prikupljeni prilikom obilaska terena. Kako navode iz Grada Niša, neophodno je napraviti vektorske karte saobraćajki.

Napominju da upravljanje “crnim tačkama” zapravo spada u naknadne reakcije na nedostatke na opasnim mestima na putu i da će biti sprovedeno uz pomoć metodologije koja se koristi u Srbiji i svetu.

Upravljač opštinskih puteva i ulica dužan je, u skladu sa članom 90. Zakona o putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018 i 95/2018 - dr. zakon) da najmanje jednom u periodu od pet godina obezbedi projekat identifikacije i rangiranja opasnih mesta (crnih tačaka) - piše u dokumentaciji.

Procenjena vrednost javne nabavke je 958.333,33 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Trajce

    16:44 // 27. 11. 2022.

    Aj u 100 marke da ce mere da budu smanjivanje dozvoljene brzine i po koji stop znak!
    Jer ovaj grad nije sposoban ni za sta vise od toga.
    P.S. eventualno po koja zasadjena tuja

  • Solomon

    14:16 // 16. 11. 2022.

    Najcrnja tačka na periferiji grada je kod Liona 3. Raskrsnica koja bi trebalo da spoji Somborski Bulevar sa naseljem Čalije i taj put dalje vodi ka autoputu za Dimitrovgrad i sela Gornji i Donji Matejevac. U toku dana kada je špic dolazi do zagušenja saobraćaja. Tu bi trebao da se uradi jedan dobar kružni tok.

  • Laki

    22:36 // 15. 11. 2022.

    Ovde je Gradonacelnica pobrkala loncice treba gde u Nisu nepostoji crna tacka. A strucnjaci iz policije ce ovo sigurno uraditi.!! Grad je ceo crn.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: