Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 2. 6. 2016.

| Društvo

U Nišu uskoro terapija jodom kod malignih oboljenja štitnjače

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Terapijski-blok.jpg
Radovi bi trebalo da budu zavšeni za mesec i po dana; foto: JV

Nakon što, kako se očekuje, za mesec i po dana bude završena izgradnja novog terapijskog bloka Centra za nuklearnu medicinu, tamo će prvi put u Nišu u lečenju pacijenata od malignih oboljenja štitaste žlezde biti primenjivana terapija jodom.

Ovo znači da pacijenti, nakon hirurške operacije karcinoma štitnjače u Kliničkom centru u Nišu, više neće biti upućivani u druge gradove na lečenje ovom terapijom, kao što se to činilo do sada sa 50 do 100 pacijenata godišnje.

To je bilo neprijatno za pacijente, pogotovo decu. Morali su svojim prevozom u Kragujevac, Ćupriju ili druge centre gde su ostajali tri dana, a posle toga se vraćali kod nas da ih slikamo i proverimo da li je sve u redu - kaže direktorka Centra za nuklearnu medicinu dr Marina Vlajković.

Klinički centar Niš Dr Marina Vlajković kaže da će terapijski blok biti opremljen po najvišim standardima; foto: JVOna dodaje da će primena nove metodologija lečenja u Nišu doneti značajne uštede Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje jer je slanje jednog pacijenta u druge centre koštalo od 2 do 3 hiljade evra.

U novom terapijskom bloku lečiće se maligna i neka benigna oboljenja štitaste žlezde, a u budućnosti planiramo da se tu leče i druga netiroidna oboljenja - kaže dr Vlajković.

Na lečenje u terapijskom bloku u izgradnji već čeka 10 pacijenata, od kojih je dvoje mlađe od 21 godine. Nakon što oni, nakon neophodne hirurške intervencije, tamo budu primljeni, dijagnostika za lečenje karcinoma štitaste žlezde u Kliničkom centru u Nišu, kaže dr Vlajković, biće potpuno zaokružena.

Terapija radio-jodom je posle operacije karcinoma štitnjače neophodna kako bi se uništilo zaostalo tiroidno tkivo, a ova oboljenja, pokazuje statistika, sve su češća i u svetu i kod nas.

Kako je na konferenciji za novinare istakao direktor Kliničkog centra u Nišu, novac za izgradnju savremenog terapijskog bloka, koja košta 100.000 evra, obezbeđen je isključivo iz donacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlata

    16:01 // 2. 6. 2016.

    Napokon da se,popravi malo zdravstvo u Nisu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: