Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 9. 8. 2020.

| Društvo

U Nišu više od 30 prekršajnih prijava ugostiteljima - misterija, u drugim gradovima nije bilo kažnjavanja

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
kafic
Ugostitelji zbunjeni, nejasno im najavljeno kažnjavanje; foto: V. Keser

Iako kažnjavanje zbog nepoštovanja mera protiv širenja korone zvanično počinje u ponedeljak 10. avgusta, u Nišu su nekim ugostiteljima već pisane kazne, a nejasno im je na osnovu čega. Napominju da se trude da poštuju sve propise, ali da su zbunjeni po kom osnovu ih kontrolišu. U drugim gradovima na jugu kažnjavanje nije počelo i za to se čekaju zvanične odluke.

U Nišu poštovanje mera protiv širenja korone kontrolišu i gradski inspektori koji za to nisu nadležni, prekršioce mogu da prijave i građani telefonom, ali Prekršajni sud do sada nikoga nije kaznio. Objašnjenje je da za kršenje mera koje se odnose na koronu nema osnova za kažnjavanje, jer Skupština takvu odluku nije usvojila.

Da osnova za kažnjavanje ima, objasnila je načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, a od ponedeljka 10. avgusta inspektori će kažnjavati one koji nemaju plan primene mera za borbu protiv kovida i ako ga ne poštuju. Niš Od sutra zvanično kažnjavanje, ali ne znaju šta će biti sa 31 prekršajnom prijavom; foto: Vanja Keser

Ono što je ugostitelje u Nišu zbunilo je deo saopštenja Gradskog štaba za vanredne situacije u kome piše da je samo u jednom danu podneta 31 prekršajna prijava.

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije od nadležnih inspekcijskih organa obavešteni su da je u poslednja 24 sata, na teritoriji Grada Niša podneta 31 prekršajna prijava protiv pravnih lica u kojima je uočeno nepoštovanje obaveznih mera zaštite od širenja epidemije naloženih od strane Kriznog štaba Vlade Srbije i Gradskog štaba za vanredne situacije - naveli su u saopštenju 23. jula.

Iako ugostitelji kažu da se trude da poštuju sve mere, kako gradske tako i republičke, nejasno im je ko ih sve kontroliše, na osnovu kojih odluka i za šta bi mogli da budu kažnjeni, jer pravila nisu jasna ni njima.

Konfuzno je i nejasno, imali smo kontrole, postoje ugostitelji koji su kažnjeni, nejasno na osnovu čega, meni su rekli da sprovedem meru koja nigde ne piše, to je bilo samo upozorenje i to sam i uradila. Neke mere su se često menjale, pa više nismo ni sigurni koje važe. Ta 31 prijava, ja ne znam na osnovu čega će oni to da kazne, retroaktivno sad ne mogu - kaže vlasnica kafane u Nišu Jelena Milošević.

Oni koji su u Nišu dobijali kazne koje još nisu platili, kažu da su se one uglavnom odnosile na nepoštovanje mera odstojanja u ugostiteljskim objektima, odnosno to što gosti nisu bili na propisanoj distanci. To je odluka koja važi na nivou Republike, ali im nije jasno kako će se bez skupštinske odluke kažnjavati oni koji krše mere koje je propisao Gradski štab, poput odluka o radnom vremenu. zatvoreni kafići Kazne su velike, ali kažu da se bez obzira na to trude da poštuju mere; ilustracija; foto: Vanja Keser

Mi ne znamo ko će od sutra da nas kažnjava i za šta, po kom osnovu, jer mi nemamo Skupštinu, odluke sa lokala su praktično nevažeće - dodaju ugostitelji.

Predsednik Udruženja ugostitelja Bojan Mitić takođe kaže da, prema njegovim informacijama, Prekršajni sud neće moći da kažnjava ni od sutra, jer za to nema osnova bez zvanične odluke koja treba da prođe Skupštinu, koja u Nišu još nije konstitutisana.

Informacije koje imam su da sudije koje se susreću sa tim odbijaju odnosno odbacuju te predmete. Sanitarna kao republička ima te ingerencije, ali ovi na lokalu ne. Ne mogu oni da se oslanjaju na lokalne šerife koji odlučuju šta će da bude - dodaje Mitić.

Objašnjenje o misteriji 31 prekršajne prijave koja je navodno podneta u Nišu, a koju je saopštio Štab za vanredne situcije od njih nismo uspeli da dobijemo. Kažu da su pogrešna adresa za ta pitanja.

Gradski štab za vanredne situacije se ne bavi evidencijom kazni. Molimo Vas, da kao i uvek do sada, postavljate pitanja na pravu adresu, a ne Štabu. Mere sprovode inspekcijski organi, pa Vas molimo da odgovor potražite kod istih - odgovaraju iz kabineta gradonačlenika.


Nije bilo kažnjavanja u drugim gradovima na jugu

U Leskovcu, Vranju, Prokuplju i Pirotu kažnjavanje još nije počelo. U ovim gradovima na jugu tek očekuju zvanične odluke na osnovu kojih će inspektori da postupaju.

Prema informacijama koje je naša novinarka Bojana Stamenković dobila iz leskovačkog Prekršajnog suda, do sada nisu imali nijedan prekršajni nalog od nadležnih inspekcija, tako da kažnjavanja za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenja virusa korona nije bilo.

Kompjuterskom proverom u pisarnici, došli smo do podatka da nijedan prekršajni nalog do nas nije stigao - kažu u Prekršajnom sudu.

Kako su objasnili, poštovanje mera kontrolišu nadležne inspekcije, ali još nemaju konkretno koje će novčane kazne biti propisane, jer njih mora da usvoji Skupština, koja nakon skorašnjih izbora, još nije konstituisana.

Novinar iz Prokuplja Ljubiša Mitić kaže da u ovom kraju kazne piše sanitarna inspekcija uz asistenciju komunalne policije koju nema ni jedna opština u Topličkom okrugu.

Postoje 2 sanitarna inspektora na nivou okruga, koji se ne javljaju na telefone. U gradskoj komunalnoj inspekciji ne znaju da li je nekom napisana prijava, ali su gotovo sigurni da nije - kaže Mitić.

Zvanične informacije iz Prekršajnog suda nije dobio, jer mu je rečeno da su v.d. predsednika i portparol Suda na odmoru, a da niko drugi nije ovlašćen da daje te podatke.

Novinar Ljubomir Filipov takođe nije uspeo da dobije zvanične informacije iz Suda, ali kako je nezvanično saznao u ovom gradu nije bilo kažnjavanja zbog nepoštovanja mera koja se tiču sprečavanja širenja virusa korona.

Zvaničnih informacija nema ni u Vranju, ali je naša novinarka Milica Dejanović od ugostitelja saznala da neke jesu posećivali inspektoru, ali ih nisu kažnjavali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    12:11 // 10. 8. 2020.

    Eno ih ti što kobajagi kontrolišu redovno u tim istim kafićima i kafanama šta da pričamo više nema se tu šta više polemisati svi znamo šta se radi!

  • Milica

    10:49 // 10. 8. 2020.

    Koga lazete? Na Panteleju kafici puni, niko ne obilazi da proveri mere. Ljudi sede jedni drugima na glavi jos malo. Masku ne nose unutra, ulaze u objelat kako hoce.

  • Ouzo

    06:41 // 10. 8. 2020.

    Obrati paznju na ovo: " Odgovaraju iz kabinete gradonacelnika"!?
    Aha,ha ho,ho,hi ,hi,ha,ha ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: