Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:04, 25. 11. 2020.

| Društvo

U Nišu za doček najavljuju dnevne događaje na više lokacija, tvrde organizacija neće koštati ni dinar

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Ulica otvorenog srca
Neće biti muzičkih nastupa tokom večeri, ali planiraju više događaja tokom dana; foto: V. Keser

Neće biti večernjeg koncerta za doček 2021. godine u Nišu zbog pandemije, ali je većnica za kulturu Adriana Anastasov ipak najavila da će organizovati dnevne događaje na više lokacija za novogodišnje praznike, jer smatra da je to ljudima potrebno. Tvrdi da to građane neće koštati ni dinar, a novac koji je ranije trošen za nastup muzičara, što je između 5 i 10 miliona dinara, bio je iz budžetske rezerve koju ove godine neće koristiti.

Zbog pandemije je izvesno da neće biti nastupa muzičara na Trgu kralja Milana kad otkuca ponoć, ali prema najavama većnice Anastasov to ne znači da neće biti ni organizovanog dočeka, jer planiraju više događaja tokom dana.

Ipak, kako će to krajem decembra u Nišu izgledati nije mogla da precizira, jer kaže da zavisi od epidemiološke situacije, koja je u Nišu i dalje vanredna, a zavisi i od dogovora sa gradskim preduzećima i ustanovama narednih dana.

Pre svega na našem glavnom gradskom trgu imaćemo određene dnevne događaje, nećemo imati večernje koncerte. Utrošićemo malo sredstava, minimum sredstava, ali smatramo da naši građani i građanke zaslužuju da jednostavno pored toga što vodimo računa o fizičkom zdravlju vodimo i o mentalnom zdravlju, jednostavno tako nešto je potrebno. Ljudi će biti tu, šetaće, gledaće naš lep grad, možda će biti i turista sa strane - navodi Anastasov.

Prethodnih godina nastup muzičara građane je koštao između 5 i 10 miliona dinara, a većnica tvrdi da ove godine neće potrošiti ni dinar, jer će program pripremati Turistička organizacija Niša sa ustanovama kulture.

Novca je nula dinara, zapravo radimo sa postojećim organizacijama, sa ustanovama kulture i sa onima koji već dobijaju sredstva za godišnje programe. To je nešto što smatram da je Grad i u prethodnom periodu trebalo da radi, da jednostavno preduzeća, ustanove kulture itd. učestvuju u ovoj organizaciji sa minimumom sredstava, odnosno bez sredstava - objašnjava.

O inicijativi humanitarke Marine Adamović da se novac namenjen za doček da za lečenje obolelih kaže da će razgovarati o tome, ali da ove godine nije planiran novac za proslavu, pa nemaju ni šta da daju u humanitarne svrhe.

Direktor Niškog kulturnog centra, ustanove koja je obično zadužena za organizaciju koncerta, takođe tvrdi da zbog pandemije neće biti muzičkih nastupa i samim tim ni trošenja novca za to.

Sada nema tih izdvajanja iz tekuće budžetske rezerve za Novu godinu, kao što je to bio slučaj u prethodnim godinama. Novac za koncerte je uvek bio iz tekuće budžetske rezerve, jer mi u svom finansijskom planu nikada nismo stavljali plan za novu godinu, jer mi ne znamo početkom godine koliki će biti troškovi za to. Uvek se taj novac naknadno opredeljuje i to bude iz tekuće budžetske rezerve. Toga sada nema i sve ustanove će da urade po nešto - kaže Srđan Savić.

Sa nadom da će situacija sa epidemijom kovida biti bolja do kraja decembra, ali uz napomenu da će poštovati sve mere zaštite, većnica najavljuje da će građani uskoro saznati koje konkretno programe da očekuju za praznike u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M F

    12:16 // 26. 11. 2020.

    Ako su planirali trosenje budzetske rezerve za prislavu a proslave nece biti, trebalo bi da tu rezervu koliku-toliku uplate za lecenje dece.

  • Fred ventura

    11:35 // 26. 11. 2020.

    Makendonci su Srbi.....
    Crnogorci su Srbi....
    Bulgari manjina....

  • Nevena v

    10:21 // 26. 11. 2020.

    Moze i neko klizaliste na otovorenom.. kao nekad...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: