Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 26. 7. 2021.

| Društvo

U Nišu za vikend zabeležen povećan broj mladih koji su zaraženi koronom, među njima i troje dece

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Dom zdravlja
Za vikend 21 novooboleli od korone u Nišu, među njima i deca; foto: T. T.

U subotu i nedelju je ukupan broj pozitivnih na virus korona u Nišu bio 21, a direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan kaže za Južne vesti da su to mladi od 25 do 40 godina koji su došli sa letovanja i među kojima nije bilo vakcinisanih. Ono što ga plaši je što je među obolelima i troje dece od 13, 14 i 7 godina, ali dodaje da nemaju teške simptome. Trenutnu epidemiološku situaciju u Nišu opisuje stabilnom sa primesama da pređe u manje stabilnu.

Deset je bilo pozitivnih na kovid u subotu, dok je situacija u nedelju bila gora kaže Jerkan, jer je među 11 obolelih i troje dece.

To su sve mladi između 25 i 40 godina. U nedelju je još gore, jer su bila deca jedno dete je 2007. godište , jedno 2008. i 2014. godište i to su svi sa godišnjih odmora. Nijedan nije vakcinisan, to je najveći problem i to nas najviše plaši - rekao je Jerkan.

Govoreći o vikend izveštajima osvrnuo se i na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da je u Nišu u subotu zabeležen najveći broj pregleda, pa istakao da je ministar mislio na prve preglede, a bilo ih je 65.

U celom mesecu, sem 12.7 kad je bilo 71, sve su to brojke 35, 40, 52, a apostrofirao sam 65 zbog toga što je bilo 10 pozitivnih i to su 124 uzetih PCR i antigenskih testova, što je izuzetno visok procenat - dodao je on.


Jerkan: Epidemiološka situacija stabilna, delta soj sa drugačijim simptomima

Rezultati vakcinacije u Nišu su, kaže Jerkan, izuzetno dobri. Obe doze vakcine primilo je oko 57 odsto stanovništva, ali podaci za uzrast od 12 do 17 godine za sada su lošiji.

Za decu između 12 i 17 godine mi imamo manje od 4 odsto, za 18 do 30 godina 31,28 odsto, što je najbolje u celoj Srbiji. Za lljude između 31 i 50 godina 49,16 posto, za ljude između 51 i 65 godina 68, 25 posto, preko 65 godina je 74, 03 posto. To su vakcinisani sa obe doze i to je ukupno 57, 89 posto - naveo je on.

Prvu dozu vakcine primilo je 62 odsto Nišlija, ali je zabrinut za mlade koji ne žele ili neće da se vakcinišu. I pored povećanog broja mladih koji su pozitivni na virus, trenutnu epidemiološku situaciju opisuje stabilnom. vakcinacija-foto-studentskapoliklinika Jerka: "Plaši me vakcinacija mladih"; foto: Studentska poliklinika Niš

U Nišu je trenutno zbog velikog broja datih vakcina još možemo da kažemo da je stabilna sa blagim primesama da se ta klinička slika polako menja iz stabilne u manje stabilnu. Ali je trenutno stabilna, samo iz razloga što smo dali ovoliki broj doza, ali ne možemo da budemo stabilni ako od njih 11 tri deteta budu poztivna, onda ne možemo da budemo stabilni - poručio je Jerkan.

U Srbiji je nedavno zabeležen delta soj virusa kod dvoje mladih, a na pitanje da li se ta vrsta virusa pojavila i u Nišu, direktor Doma zdravlja kaže da nije siguran.

Mi to dobijamo od "Batuta", ja mislim da ima, ali nisam siguran. Ne znam i ovi koji su infecirani da li je to delta soj ili neki drugi sojevi - kaže on.

Upozorio je da je delta soj specifičan, da ne dovodi do gubljenja ukusa i mirisa, već su neki od simptoma koji se javljaju bol u žredlu, konstantan bol u glavi, teškoće u grudnom košu, kao i malaksalost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saooic

    09:40 // 27. 7. 2021.

    DA NELAZETE MALKO VI

  • Doktor

    01:16 // 27. 7. 2021.

    Pa sta?20 ima i alergijski rinitis,10 ima sa ima sa infekcijom mokracne besike i td i td..Sto i to neko ne javlja?Samo zarazeni sa coronom su bitni.A gde su juce za 24 17 Akutna infarkta srca i oko 20 infarkta mozga tj.sloga to su mnogo opasnije i nepredvidive bolesti od kojih se umre za minut sad dobro sad ga nema .Samo corona je vazna.

  • Kekec

    16:54 // 26. 7. 2021.

    Nišlije, na SNS-ovcima punu halu Čair ste zaboravili?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: