Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 10. 12. 2018.

| Društvo

U Nišu žene žrtve nasilja nemaju adekvatnu podršku

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Sud
Ženama koje su pretrpele nasilje trebalo bi bolje podržati kako ne bi odustajale od krivičnih prijava; Foto: JV/V. Milić

Iako smatra da se na prevenciji nasilja nad ženama ipak radi, jer se organizuju razne aktivnosti i mnogo se govori o tome, aktivistkinja Ana Saćipović smatra da nema adekvatne podrške ženama koje su žrtve nasilnika. U lokalnom budžetu se, ističe, ne opredeljuju pare za ove namene.

Grad ne podržava SOS telefon, uslugu koju organizacija Osvit, na čijem je čelu Saćipovićeva, pruža od 2006. godine, iako na to obavezuju međunarodne i nacionalne konvencije i zakoni, objašnjava, kao i lokalna strategija i akcioni plan. SOS telefon Telefon otvoren 24 sata dnevno; Foto: JV/V. Milić

Kako kaže Saćipovićeva, iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu stiže odgovor da je ova usluga skupa, iako se niko nije upoznao sa time koliko ona košta. Inače, objašnjava, konvencija Saveta Evrope o zaštiti žena od nasilja predviđa da ovu uslugu pružaju isključivo nevadine organizacije koje se bave ženama. Dodaju i da je njihov SOS telefon prvi licenciran južnije od Beograda.

Ja sada pitam - da li je problem što Romkinja vodi SOS telefon, pa sada na Svetski dan ljudskih prava pitam koliko ja kao direktorka ove usluge i organizacije ostvarujem svoja prava kada čitav splet međunarodnih i nacionalnih strategija i zakona i drugih lokalnih dokumenata garantuje mogućnost rada, a dobili smo i ovlašćenje od Ministarstva - navodi Saćipovićeva.

Kako kažu iz ove organizacije, od juna prošle godine do oktobra 2018. na SOS telefon javilo se 396 žena, od kojih 71 po prvi put. Od ovog broja 224 su korisnice iz ranijeg perioda koje su nastavile komunikaciju sa njima.

Inače, SOS telefon radi non-stop, a dostupna je podrška na romskom i srpskom jeziku. Žene mogu da pozovu 018/515-318, kao i besplatan broj 0800-100-909.


Žrtvama nasilja treba obezbediti smeštaj

Osvit Mora da postoji politička volja kako bi se ženama pružila adekvatna podrška - ističu iz Osvita; Foto: JV/V. MilićSaćipovićeva ističe da nema lokalnih programa za zaštitu žena, te one koje procesuiraju nasilnika ili borave u Sigurnoj kući, najčešće naposletku povlače krivične prijave jer nemaju gde da žive osim kod nasilnika. Zato kaže da bi Niš trebalo da određeni broj socijalnih stanova izdvoji za žene koje su trpele nasilje, kao i da se budžetom isplaniraju sredstva da se ženama koje su bile u Sigurnoj kući određeni period plaćaju zakupi stanova.

Samo tako žena sa decom može da bude bezbedna i da radi na socijalizaciji i prevazilaženju trauma nasilja - ističe Saćipovićeva.

Osimo ovoga, Grad bi trebalo da podstiče poslodavce koji bi pružili mogućnost da se žrtve nasilja lakše zaposle i time obezbede sebi ekonomsku nezavisnost od nasilnika. Žene koje su preživele nasilje, smatra, treba da dobiju i određeni broj mesta u vrtićima što bi omogućio da na sigurno mesto ostave decu dok traže posao i odlaze u ustanove koje im pružaju podršku.


Potrebna politička volja kako bi se žrtve nasilja podržale

Inače, Saćipovićeva dodaje da ni multusektorski timovi u Nišu ne funkcionišu, kao jedan od mehanizama zaštite žena od nasilja. Zadatak ovog tima je, objašnjava, upravo da kreira programe zaštite, da ih predlaže Veću i Skupštini, kao i da planira pare iz budžeta i da i u ovom segmetnu šalje svoje predloge ka gradskoj vlasti.

Samo smo dva puta bile pozvane na sastanak ovog tima, a nismo dugo dobile poziv. Inače, to je izuzetno dobar i kvalitetan mehanizam ako se primenjuje na pravi način, i svaka lokalna samouprava treba da ima ako brine o svojim sugrađankama - dodaje Saćipovićeva.

Podseća da je za sve ovo potreba politička volja, i apeluje na žene koje su politički angažovane, da bez obzira na partijsku pripadnost kontinuirano sugerišu svojim partijskim kolegama koji imaju funkcije u vlasti da kreiraju programe za prevenciju, zaštitu i podršku ženama, kao i da se zalažu da se za ove namene odvajaju pare.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nemaime

    18:22 // 26. 9. 2019.

    Da imamo zastitu i podrsku ne bi jedan L bio na slobodi.

  • Prevencija

    17:10 // 10. 12. 2018.

    Unistavanje jedne porodice traje godinama na razne nacine, a pricamo o prevenciji i krajnjem rezultatu nasiljem nad zenama i u porodici.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: