Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:43, 24. 9. 2014.

| Društvo

U Norveškoj im nedostajala samo srpska kuhinja

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
studenti
Studenti u Nroveškoj (foto: Nikola Radivojević)

Da oni koji se školuju u Trondhajmu "dobiju sve što zasluže", da se tamo "živi bez stresa", a ulica bezbedno prelazi i dijagonalno, uočili su studenti Univerziteta u Nišu na razmeni u Norveškoj.

Šta je to što svake godine bar nekoliko studenata iz grupe od njih 15 podstakne da tamo i ostanu da završe master studije, a možda i ostanu da rade i čemu treba težiti na srpskim univerzitetima, ispričali su studenti Elektronskog, Mašinskog, Ekonomskog i Medicinskog fakulteta.

norveska Nidelva, foto: Marko ČajićOni kažu da u Norveškoj možete ulicu preći i dijagonalno, da su bele noći fenomen koji oduzima dah, a da su tokom juna, zbog sat vremena blagog sumraka, preporučljive tamne zavese.

Niškim studentima na razmeni sa društvom koje ih je posećivalo stizale su sarme, pita i ajvar, patike za basket i delovi za računare. Razlog tome je što su neke od tih stvari u Srbiji jeftinije, ali i što je Srbija, kako kažu, bogatija bar za ukuse iz domaće kuhinje.

Prijava za razmenu "Serbia - Norway Scholarship Scheme" za studije u prolećnom semestru 2015. godine na Norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju traje do 1. oktobra.   


Dovoljno je samo prošetati ulicama Trondhajma da biste osetili nešto drugačije u vazduhu. Nešto neobično. Nema žurbe, nema nervoze. Mi nismo navikli na to. Mi smo stalno pod nervozom. Pitamo Norvežane zašto su tako opušteni i oni kažu: “Ikke stress”. Našli smo se u društvu čiji je moto “bez stresa” i mi smo se opustili. Mislim da svi treba da udahnemo duboko i oslobodimo se stresa. Malo po malo.

Petar Slović, student Elektronskog fakulteta u Nišu

Ukoliko ikada poželite da odete u Norvešku, znajte da srpski neće da vam nedostaje. Bilo da odete u policiju da izvadite ID ili u Internacionalnu kuću za studente ili jednostavno šetate fakultetom, možete da čujete srpski jezik ili slične verzije naših komšija. Čak i ako rešite da odete u Oslo turistički centar i iznajmite stan na par dana, možete naći WiFi pod imenom "Mirjana". Zaključan.

Bojan Stamenković, student Elektronskog fakulteta u Nišu

Ma šta da vam pričam? Divno je. Najviše me je oduševila lakoća putovanja. Sedneš u bus i kreneš!


Niko ti ne traži isprave, ne menjaš novce na svakih par dana i uživaš. Prošli smo kroz 4 države i niko ništa. Ne bismo ni primetili, da ne vidiš drugačiju boju zastava koje se viore na kućama.

Mina Stefanović, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Nišu

slika Geiranger fjord, foto: Nikola RadivojevićAko me pitate: "Zašto Norveška?” ‘Ladno al’ standard... Šalu na stranu, po mnogim istraživanjima Norveška je zemlja sa najboljim uslovima za život, što iz svog kratkog iskustva mogu da potvrdim.

Zašto NTNU? Zato što se nalazi u samom vrhu Šangajske liste univerziteta u oblasti inzenjeringa, a pritom školovanje u Norveškoj je potpuno besplatno. Razloga je puno, ali je možda glavni taj što u ovoj zemlji dobijaš sve sto zaslužiš. Ako se dovoljno potrudiš za ono što želis, to ćes i dobiti. I za kraj, razlika između Srbije i Norveške? Razlike su ogromne, ali mi jednostavno nikada nećemo biti kao oni, niti će oni biti kao mi, ma koliko im rakije dali.

Milan Stojković, student Elektronskog fakulteta u Nišu i od jesenjeg semestra 2014. master student Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju

Aurora borealis, ponoćno sunce, irvasi koju vuku sanke, fjordovi, jezera, sneg u maju, vodopadi, zeleni pejzaži sa šarenim kućicama – ma lepota, lepota, lepota od zemlje.

Maja Aleksić, studentkinja Elektronskog fakulteta u Nišu

Za ovih pet meseci kupali smo se u moru temperature svega 2 stepena Celzijusa, skijali po proplancima Bymarka-e, vozili kajak na reci Nidelvi, posetili prelepe muzeje, roštiljali u Tvrđavi sa preko 500 ljudi, išli na "paintball" i salsa žurke i putovali, putovali, putovali... Najveći utisak na mene ostavio je Geirangerfjord, jedan od najlepših predela na svetu. Okružen visokim liticama, sa kojih se spuštaju prelepi vodopadi i planiskih vrhova sa kojih se sneg nije otopio, Geirangerfjord jednostavno oduzima dah.

Studentske grupe, a i pojedinci su veoma aktivni tako da je u naselju u kome smo živeli bilo organizovano pregršt događaja. Imali smo jedinstvenu priliku da upoznamo puno zanimljivih ljudi iz svih krajeva sveta, naučili smo kako se kaže "Živeli" na preko dvadeset jezika a učili smo i strance lepotama srpskog jezika i stekli poznastva za ceo život!

Stefan Savić, Student III godine Mašinkskog fakulteta u Nišu

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Pokušaćemo da vam kroz više različitih priča prikažemo gledišta o EU građana sa juga, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslav Jović

    08:25 // 25. 9. 2014.

    Svim mladim Nišlijama/kama preporučujem da odu na razgovor u Migracioni servisni centar u Nišu, u filijali NSZ. Tamo ćete saznati kako se može legalno u Norvešku i ostale zemlje Skandinavije-k boljem.

  • Milos

    00:30 // 25. 9. 2014.

    Ljudi, bezite iz Srbije i ne osvrcite se!
    Ovoliki stepen demaagogije i "zivecemo bolje za dve godine" nikada nije bio.
    Ko moze, neka bezi odave i neka se ne osvrce. Sarmu praviti moze i u belom svetu!

  • nada

    23:07 // 24. 9. 2014.

    Bravo,ovakvih tema objavljivati sto vise,postanete pravi portal a ne rekla-kazala teme i zuta stampa vezana za direktore javnih preduzeca i ljubu slavkovica koji su se smucili svima, uozbiljite se

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: