Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 20. 11. 2019.

| Društvo

U Panteleju traže rešenje za nezakonito sahranjivanje na Vrežinskom groblju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Ne održavanje novog groblja
Groblje prelazi plan regulacije; Ilustracija; foto: Čitalac

Divlje groblje u Donjoj Vrežini već godinama je jedno od alternativnih mesta za sahranjivanje u odnosu na Novo groblje u Nišu, ali kako kažu u Opštini Pantelej, grobna mesta počela su da prelaze granicu groblja. Zato je u Opštini Pantelej održan sastanak kojim najavljuju početak rešavanja ovog problema, a krajnji cilj je da se sahranivanje i na ovom groblju uvede u zakonske regulative.

Na teritoriji Niša su najmanje 3 groblja nelegalna i sahranjivanje na njima moguće je ako se zakupcima njiva plati naknada.

Jedno od njih je i takozvano Vrežinsko groblje, u naselju Donja Vrežina.

vrezinsko groblje3 printscreen Vrežinsko groblje; foto: printscreenU Opštini kažu da, pored toga što ukop pokojnika nije u skladu sa zakonima, postoji problem i sa planskim dokumentima.

Dosadašnja praksa sahranjivanja na ovom groblju, koja je izvan svih zakonskih regula, pored ostalog izlazi i iz okvira regulacione linije prostora groblja čime se direktno ugrožava postojeći Plan generalne regulacije ovog područja Opštine Pantelej i ostale namene koje su predviđene na tom prostoru - kažu u Opštini.

Zato je u Panteleju održan sastanak kojem su pored rukovodstva Opštine, kako kažu, prisustvovali i većnik zadužen za komunalne delatnosti Bratisalav Vučković i v.d. direktorka JKP Gorica Dragana Stevanović.

Jedan od prvih dogovorenih poteza je da geometarske službe izađu na teren i precizno obeleže granice prostora namenjenog groblju - kažu u Panteleju.

vrezinsko groblje2 printscreen Vrežinsko groblje; foto: printscreenTrebalo bi da već sledeće nedelje bude održan još jedan sastanak kada je planirano da se u razgovore uključe i Crkva i Savet Mesne zajednice Donja Vrežina kako bi se našlo rešenje za sahranjivenja u skladu sa zakonom.

Podsetimo, pored Vrežinskog, nelegalna sahranjivanja obavljaju se i u na groblju u naseljima Branko Bjegović i 9. maj, kao i na Romskom groblju.

Jedan od glavnih problema jeste i održavanje ovih grobalja, jer ona nisu u sistemu nijednog gradskog preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hruckov

    07:25 // 21. 11. 2019.

    Dobro je da nisu krenuli ka Vrezinskom groblju jer je u istom pravcu i kafana svrljizanka pa bi matori (citaj Bratimir Vasiljevic) zaboravio kud je kreno ako me razumete.

  • Milja

    21:50 // 20. 11. 2019.

    Iza akcije oko uredjenja groblja sigurno se krije ubiranje prihoda za opstinu.

  • Venda

    21:13 // 20. 11. 2019.

    Za rubriku "verovali ili ne". Onoliko groblje a na divlje. Ko je ovde lud. Gde su komunalci i ispekcije. Oni održali sastanak?

    • MilosNis

      06:11 // 21. 11. 2019.

      Taman to da napisem,tamo se aktivno sahranjuje zadnjih 30 godina mozda i vise, i sad ste se setili da je na divljaka. Pa da li iko ima trezven od tih politicara, sta ste do sada cekali gospodo?
      Umesto da naprave tamo adekvatan put i parking, kontejnere da postave, rasvetu, oni razmisljaju kako da se sakupi harac?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: