Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 27. 5. 2020.

| Društvo

U "Pčelici" bez informacija o tome da li račun plaćaju i oni čija deca ne idu u vrtić

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Pcelica
Nema odgovora o tome ko će plaćati i koliko; foto: JV/J. A.

Da li će plaćati boravak u vrtiću i roditelji kojima je još praktično zabranjeno da dovode decu - danima pitaju mame i tate iz Niša, ali iz Predškolske ustanove "Pčelica" na ta pitanja i dalje ne odgovaraju. Sekretarka za dečiju i socijalnu zaštitu Mirjana Popović kaže da roditelji čija deca idu u privatne vrtiće koji imaju ugovor sa Gradom plaćaju 50 % mesečnog računa iako su im deca kod kuće, a pretpostavlja da je tako i u "Pčelici".

U vanrednom stanju roditelji su bili oslobođeni plaćanja vrtića, jer je takvu odluku doneo Grad Niš. Od 11. maja neki niški vrtići ponovo rade, ali je prvobitno krenulo manje od 10 % upisane dece.

Zbog strogih novih pravila za povratak, koje je Ministarstvo prosvete ublažilo, ali ipak uz preporuku da se mališani koje ima ko da čuva još ne vraćaju u obdaništa, većina dece je i dalje kod kuće.

Roditelji zato pitaju da li će plaćati njihov (ne)boravak u vrtiću i koliko.

Da li ćemo da budemo oslobođeni plaćanja vrtića za vreme dok nam je zabranjeno da dovodimo decu, kao što je na primer u Prokuplju? Ukoliko mora da se plaća, da li je to zakonski u redu? - pitaju roditelji.

Pojedini roditelji kažu da su obavešteni da će plaćati samo fiksni deo računa ukoliko dete još ne boravi u vrtiću, ali mnogi nemaju nikakve informacije, a ni računi im još nisu stigli.

Ima li ikakve logike ovakav jedan čin poslovanja? Svakodnevno prolazim pored lokalnog vrtića i katanac je još uvek na njemu. Mi lično smo prinuđeni da angažujemo baku, s obzirom da suprug radi privatan posao od kuće i ne može dobiti tu potvrdu poslodavca. Na taj način stariju ženu, dakle ugroženu kategoriju, izlažemo riziku, time što svakodnevno ulazi u gradski prevoz i u kontaktu je sa nama, koji funkcionišemo i komuniciramo sa mnogo ljudi. Molite se samo za zdravlje baka i deka, koje ste Vi svojim odlukama i postupcima izlozili riziku, jer ako se dese neke neželjene stvari ići ćemo i do Strazbura, ovoga puta - napominju.

Pre nedelju dana pitanja o tome da li će vrtić plaćati i oni koji ga trenutno ne koriste i koliko poslata su Predškolskoj ustanovi "Pčelica", odgovora nije bilo, pa je isto pitanja poslato još jednom Upravi, kao i direktorki Svetlani Mitić koja na pozive i poruke ne odgovara.

Ni u Sekretarijatu za obrazovanje, koje bi trebalo da ima informacije o tome, niko se ne javlja danima.

Mirjana Popović iz Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu kaže da je inače pravilo da roditelji koji iz opravdanih razloga ne vode decu u vrtić plaćaju 50 % mesečnog računa kako bi čuvali mesto. Pretpostavlja da to važi i sada kada nije vanredno stanje.

Kada je bilo vanredno stanje nisu plaćali, a sada moraju da plaćaju 50 %. To morate "Pčelicu" da pitate za njihov deo, ja vam kažem za ove privatne što su kod nas, roditelji plaćaju 50 % koji ne vode decu, jer to mesto mora da se čuva, da se plaćaju troškovi ustanove. Mislim da je i u "Pčelici" tako - objašnjava.

Podsetimo, roditelji su prethodnih dana imali brojne žalbe na rad vrtića nakon ukidanja vanrednog stanja i još tada su krenula njihova pitanja o plaćanju vrtića.

Inače, u Prokuplju i Vranju doneta je odluka da i nakon vanrednog stanja račune ne plaćaju samo oni čija deca ne idu u vrtić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S

    20:18 // 3. 7. 2020.

    Bezobrazluk nevidjeni. Naplaćuju 50% a vrtići ni ne rade. Deca bi išla da vrtići rade..računi uredno stižu kao da je sve normalno i ko da mi svojevoljno decu ne šaljemo u isti.

  • Mara

    05:48 // 28. 5. 2020.

    Treba da plaćaju

  • Zoki ajduk

    21:01 // 27. 5. 2020.

    Čekaj da pitaju u Beograd.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: